DR. CSÁKABONYI BALÁZS

Full text search

DR. CSÁKABONYI BALÁZS
DR. CSÁKABONYI BALÁZS (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! A kereskedelmi részvénytársaságok privatizációja után több gazdasági társaság jött létre, és sok tisztázatlan munkajogi probléma vetődött fel.
Ezek egyik legjelentősebbje a szakszervezeti jogosítványokkal függ össze, nevezetesen azzal, hogy ki jogosult kollektív szerződést kötni a munkavállalók nevében. Az egyik konkrét esetben a részvénytársaság vezérigazgatója úgynevezett munkavállalói önkormányzatot hozott létre, és azzal kötötte meg a kollektív szerződést, annak ellenére, hogy a társaságnál, illetve annak önálló jogi személyiséggel rendelkező egységénél szakszervezeti bizottság működött és működik ma is. A szakszervezeti bizottság nem működött közre a szerződés megtárgyalásában, véleményét sem kérték ki annak tartalmáról. A dolgozók szerint azért hozták létre a munkavállalói önkormányzatot, hogy a bolti dolgozókra nézve kedvezőtlenebbül szabályozzák a leltárfelelősség kérdését, mint ahogy azt a szakszervezeti bizottság elfogadta volna.
Ennek kapcsán kérdezem: ahol működik szakszervezeti bizottság, köthet-e más érdekképviseleti szervvel kollektív szerződést? A már működő szakszervezeti bizottság véleményét ki kell-e kérni abban az esetben is, ha mással is megköthető a kollektív szerződés? Illetve érvényes-e a kollektív szerződés akkor, ha a munkavállalói önkormányzat létrehozása, akár burkoltan is, a munkaadók érdekeit szolgálja?
Várom szíves válaszát. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me