AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Azt gondolom, hogy elég nehéz szakmai feladat megpróbálni bebizonyítani, hogy tulajdonképpen rossz az ország gazdasági helyzete - ön megpróbálta. Sajnos, valószínűleg azok a közgazdász kollégák, akik segítették e felszólalásnak az előkészítésében, talán nem a legjobbak azok közül, akik az önök környezetében dolgoznak, mert itt számtalan súlyos szakmai hiányosság van.
Szeretném rögtön azzal a megállapításával kezdeni, hogy GDP-ről beszélünk, és bezzeg a GNP-ben micsoda visszaesés van Magyarországon, ha más mutatószámmal mérnénk a gazdaság jövedelemtermelő képességének az alakulását. A korrektség kedvéért hozzá kell tennem, hogy ez nem az ön pártjától származik, hanem a Kisgazdapárt vezető pénzügyi szakértője eregette fel ezt a hatalmas gondolatot. A tény a következő:
Egyrészt a GNP-t most már nem használja a nemzetközi statisztika, hanem helyette GNI-t használ, de ez még csak valóban formalitás lenne. Azonban ha megnézzük, hogy mit is jelent a két mutató, hozzá szeretném tenni: általában mindenütt a GDP-t használják mint fő mutatót, például a híres maastrichti kritériumrendszer is GDP-arányos hiányokról beszél, és országok mindenfélét elkövetnek azért, hogy a GDP 3 százaléka alá tudják szorítani a költségvetési hiányukat; ennyire komolyan veszik, hogy mi a GDP. De valóban bizonyos összefüggésekben ez a GNI is szerepel. Nos, a kettő közötti különbség a tőkejövedelmek és a munkajövedelmek transzferének az egyenlegét jelenti. Ebből következőleg valóban szintjében a GNI egy alacsonyabb mutató, mint a GDP, de ha megnézzük ennek az alakulását, akkor pont fordított a helyzet, mint amit ön feltételez. Tudniillik nyilvánvalóan belátható, hogy túl sok magyar nem dolgozik külföldön, túl sok külföldi Magyarországon nem dolgozik, a munkajövedelmek ide-oda utalásának a hatása nem nagy; ami komoly, az a tőkejövedelmek transzfere. Osztalékfizetés nem nagyon jellemző a Magyarországon működő vegyes cégeknél, ezzel szemben a kamatkifizetések nagyon jelentősek.
Ebből következően azokban az években, amikor felugrik Magyarország adóssága, nyilvánvaló, hogy a kamatkifizetések is megnőnek. Ezekben az években nő a GDP és a GNI közötti különbség, és azokban az években, amikor csökken az ország adóssága, akkor viszont a különbség mérséklődik.
(8.40)
Hogy ne rébuszokban beszéljek, tehát például abban a híres '94-es évben, amire önök olyan büszkék, ha GNI-ben mérünk, akkor nem 2,9, hanem csak 2,5 százalék volt a jövedelembővülés; ezzel szemben '96-ban, amikor belépett már a Bokros-csomag és a privatizációs bevételek hatására az, hogy lecsökkent az ország adóssága, a GDP 1,3 százalékos növekedésével szemben a GNI már 2,3 százalékkal emelkedett. Tehát éppen kedvezőbb volt a '96-os eredmény GNI-ben nézve. Ilyen megközelítésben már '96-ban nagyjából elértük a '94-es szintet. És '97-ben is, miután az adósságállomány csökkenése folytatódott, a GNI-index valamivel magasabb lesz, mint a GDP-index, itt egyszerűen tévedésről van szó.
Ami az államadósságot illeti, a miniszterelnök úr és a jegybank elnöke is, sőt újabban most már a Pénzügyminisztérium a tulajdonosi hitelek nélküli számot használja, mert közgazdasági tartalmát tekintve azt gondoljuk, hogy ez az a valóságos hitel, amivel Magyarország, nemcsak az állam, hanem a magyar vállalatok is külföldre tartoznak, a tulajdonosi hitel egy más kategóriának minősül; ebben az összefüggésrendszerben igaz a 10 milliárdos szám, és ebben igaz az, hogy ez a szám '94-ben 18 egész pár tized milliárd dollár volt, tehát majdnem a felére mérséklődött ez alatt a négy év alatt.
Ami, mondjuk, az export-import teljesítményeket illeti, ön beszélt bizonyos részügyekről a mezőgazdasággal kapcsolatban, de nem beszélt arról, hogy, mondjuk, dollárban tavaly 21 százalékkal nőtt az export és 19-cel az import; előzetes árindexekkel számolva valószínűleg volumenben jóval magasabb számok vannak, 25-29 százalékos volumennövekedés van, 24 az exportban, 24-25 az importban, és ráadásul ezen belül a gépipari export borzasztó dinamikusan nőtt, még ennél is jóval magasabban. Mindannyian tudjuk, hogy a szerkezeti átalakulás szempontjából mennyire fontos a gépipari export dinamikus növekedése.
Nem folytatnám, mert az idő rövidesen letelik. Csak arra szeretném tisztelettel fölhívni a figyelmet, hogy jó lenne, ha azok az ellenvetések, amik elhangoznak, a valóságnak megfelelő szakmai ellenvetések lennének. Természetesen, ha ön arról beszél, hogy a társadalom milyen áldozatokat hozott ezért a stabilizációért, ha arról beszél, hogy még mindig a GDP, mondjuk, 10 százalékkal alacsonyabb, mint '89-ben volt, akkor igazat szól. Azokban a példákban, amiket itt fölhozott, nem a valódit mondta nekünk.
Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me