DR. SEPSEY TAMÁS

Full text search

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! MHK - ezzel a három nagybetűvel tudnám jelölni miniszterelnök úrnak ebben az évben elhangzott felszólalásai kapcsán a kormány jellemzését.
Az MHK azt jelenti, hogy ez a kormány egy magamutogató kormány és egy hátramutogató kormány. Magamutogató akkor, amikor a nem vitásan elért gazdasági eredményekről van szó. De abban a pillanatban hátramutogat a kormány, igen tisztelt képviselőtársaim, amikor a kudarcokról és a fiaskókról kell szólni.
Február 2-án miniszterelnök úr az úgynevezett GDP örvendetes növekedéséről beszélt, de hallgatott arról, hogy egy másik mutatószám, a GNP, a bruttó nemzeti termék mennyire kedvezőtlenül alakul Magyarország számára.
Lelkendezve szólt arról a miniszterelnök úr, hogy '97 januárjában 2,6 százalékos volt a fogyasztói árszínvonal növekedése. Mi ezt is soknak tartjuk, igen tisztelt képviselőtársaim. De a valóság az, hogy a KSH jelentése szerint ez 3 százalék volt.
Én tudom, hogy a tények nem zavarják a miniszterelnök urat, de nem ártana azért tartania magát a valósághoz. Ő 10 milliárd USA-dollárra tette az ország nettó államadósságát - az valójában 12 milliárd dollár. Kétmilliárd dollár ide vagy oda nyilvánvalóan kicsinyeskedésnek tűnhet adott esetben, de akinek vissza kell fizetnie ezt a kétmilliárd dollárt, azt hiszem, igazat ad nekem, hogy ez egy súlyosabb tévedés.
1997-ben a háztartási energia 33,7 százalékkal drágult. Az ország szarvasmarha-állománya 4 százalékkal csökkent, a sertésállomány esetében a csökkenés 7 százalékos volt, ezen belül az anyakocák száma 9 százalékkal csökkent. Van okunk a hurráoptimizmusra! Van okunk a hurráoptimizmusra?
A magyar-EU agrár-külkereskedelem értéke 1994-ben 1195 millió dollár volt. '96-ra feltornáztuk 1300 millió dollárra, '97-re ez visszaesett 1021 millió dollárra. 14 százalékos volt a csökkenés. Ezzel szemben viszont a behozatal 13 százalékkal nőtt.
A miniszterelnök úr férfias szeméremmel hallgat arról, hogy 1994-ben 420 forint volt egy kilogramm sertéskaraj ára; manapság ez 1000 forint körül van.
'94-ben 84 forintért vehettünk egy liter ólommentes benzint, most 157 forintért tehetjük meg ugyanezt.
A földeken a gazdák 1994-ben olyan traktorokkal szántottak, amelyekben a gázolaj literenként 55 forintba került. A négyéves Horn-kormányzás eredményeképpen 147 forintot fizetnek ezért a gázolajért a gazdák.
Hol van már az 1994-es 3,70 forintos lakossági áramdíj; hol van a 7,79 forintos gázár? Ezekről hallgat a miniszterelnök úr, de hallgat arról is, hogy 1997-ben az Országgyűlés törvénye alapján az illetékes hivatal végrehajtotta az úgynevezett nem kamatozó, lejárat nélküli államadósság átalakítását.
Az Állami Számvevőszék 4652/1. számú jelentése megállapítja, hogy ez az államadósság '96-ban 1563,3 milliárd forint volt. Négy és félszeresére nőtt ez a nullás államadósság, holott a devizanemeknek a növekedése, amelyekben a tartozások többsége keletkezett, csak 2,6-3,3-szorosra változott a forint árfolyamához képest.
Az ÁSZ alelnöke nem jegyezte ellen az adósságcserét hosszú ideig, ki akarta deríteni, mi az igazság. Nem adták meg neki ezt a lehetőséget, az ellenjegyzést megadta.
Hadd hívjam fel végül a közvélemény figyelmét, hogy a Szocialista Párt elnöke által olyannyira védett Tocsik-Szokai ügyben a bíróság a vádlottak elé tárta az SZDSZ-hez közelálló üzletember asztali naptárát, amelyben 44 alkalommal szerepelt a vádlottak neve, és természetesen nem vitatva az ártatlanság vélelmét, le volt festve a naptáron egy bejegyzés: május 23-ára találkozója lesz Budai úrnak, Tocsik Mártának és Boldvai Lászlónak, aki az MSZP pénztárnoka.
Ezekről is hallgatott a miniszterelnök úr, és hallgatott arról is, hogy az ő regnálása alatt süllyedt a lehető legmélyebbre, 144 forintra a kárpótlási jegy árfolyama.
Jobb lett volna, ha a teljes valós képet mutatja be a miniszterelnök úr az évadnyitó beszédében.
Elnök úr, köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me