DR. KOVÁCS KÁLMÁN

Full text search

DR. KOVÁCS KÁLMÁN
DR. KOVÁCS KÁLMÁN (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Hölgyeim és Uraim! A Fidesz-Magyar Polgári Párt frakcióvezetője, Pokorni Zoltán úr, indítványt nyújtott be országgyűlési határozat elfogadására a Xénia Láz Egyesület, az Űrgammák mozgalom és egyes kormányzati, üzleti és politikai körök, valamint a Magyar Televízió közötti kapcsolatokkal összefüggő kérdéseket vizsgáló bizottság felállításáról.
Az e tárgyban eddig tett országgyűlési kezdeményezések nem bizonyultak elégségesnek ahhoz, hogy a kormány saját hatáskörében lépjen, vizsgálatot kezdeményezzen, pedig erre akár a sajtóban megjelentek, akár az eddigi viták során elhangzottak alapos indokot szolgáltattak volna. A Fidesz-Magyar Polgári Párt frakcióvezetőjének javaslata arra irányul, hogy az Országgyűlés a Házszabály 34. §-ának (1) bekezdése, valamint a 36. §-ának (2) bekezdése alapján az Űrgammák tévésorozat, az arra épülő gyermekmozgalom és a Xénia Láz Egyesület, valamint egyes kormányzati, üzleti és politikai körök, valamint a Magyar Televízió mint közszolgálati média közötti kapcsolatokkal összefüggő kérdések vizsgálatára vizsgálóbizottságot hozzon létre.
Javaslatunk szerint a bizottság feladata annak megállapítása, hogy 1995 és '98 között milyen kormányzati támogatást kapott az Űrgammák címmel üzleti vállalkozásként létrehozott tévésorozat, valamint az arra épülő úgynevezett gyermekmozgalom; annak megállapítása és tisztázása, hogy milyen kapcsolat alakult ki a tévéműsorgyártó Félix Film Kft., az úgynevezett gyermekmozgalomra építve létrehozott Xénia Láz Egyesület, valamint egyes üzleti és politikai körök között. Annak tisztázása, hogy e kapcsolatokkal összefüggésben megállapítható-e olyan személyi, szervezeti, pénzügyi vagy politikai összefonódás, amely alkalmas arra, hogy a gyermekek érdekeire történő hivatkozással üzleti vagy politikai érdekek elrejtett módon jelenjenek meg a közszolgálati médiában; hogy van-e valóságalapja azon írott sajtóban megjelent cikkeknek, amelyek az úgynevezett gyermekmozgalom, a tévéműsor gyártói, valamint a szervezett alvilág közötti kapcsolatokkal foglalkoznak; hogy a kormány saját hatáskörében miért nem tett intézkedéseket a nemkívánatos jelenségek megelőzése, illetve azok nyilvánosságra kerülése után megakadályozásuk érdekében.
A vizsgálóbizottság tíz tagból áll a javaslatunk szerint. A bizottság tagjaira a képviselőcsoportok vezetői tesznek ajánlást az alábbiak szerint: MSZP három fő, SZDSZ két fő, Fidesz-Magyar Polgári Párt két fő, MDF egy fő, FKGP egy fő, MDNP egy fő.
Az eddig elmondottakon túl indokolja vizsgálóbizottság létrehozását az is, hogy információink szerint a legfőbb ügyész eljárást kezdeményezett az ügyben. Meg kell jegyeznem azt is, hogy bár nincs összefüggésben a vizsgálóbizottság felállításával, már most látható, hogy az ügy kapcsán szükség lesz néhány törvény módosítására is. A Fidesz-Magyar Polgári Párt véleménye szerint szükséges a közoktatási törvény, a reklámtörvény és az adatvédelmi törvény egyes részeinek módosítása, hogy hasonló események a jövőben ne fordulhassanak elő.
(19.00)
Végezetül engedjenek meg még egy megjegyzést: a Fidesz-Magyar Polgári Párt véleménye szerint az MSZP érdeke is azt kívánja, hogy a valóság napvilágra kerüljön, és kiderüljön, hogy egyes, a nagyobbik kormánypárthoz közel álló személyek tevékenységéről van-e szó, vagy egyes kormányzati és üzleti körök megengedhetetlen tevékenységéről. Köszönöm, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me