CSIZMÁR GÁBOR

Full text search

CSIZMÁR GÁBOR
CSIZMÁR GÁBOR (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A napirendhez szeretnék hozzászólni, és nem kívánok hetet-havat összehordani a napirend kapcsán, mint néhány képviselőtársam ezt megteszi. (Gyimóthy Géza közbeszólása.) Főleg, amikor arról beszél, hogy itt valami átfogó, világos kisgazda álláspont lenne, miközben a 90 darab törvénymódosításhoz az elmúlt négy esztendőben összesen talán 30 módosító indítványt ha benyújtottak. Úgyhogy nem tudott kirajzolódni valamifajta kisgazda álláspont a konstrukcióra vonatkozóan.
Én tehát maradnék a törvényjavaslatnál és annak is két egymással összefüggő paragrafusánál. A törvényjavaslat 2. és 11. §-ában fogalmazódik meg a tartós adományozáshoz kapcsolódóan egy kedvezmény. Egy látszólagos kedvezmény, ami arról szól, hogy a tartós adományozáshoz az adományozó számára pluszkedvezmények társulnak, és nem érvényes a tartós adományozás esetén, hogy az közvetlen vagyoni előny lenne, ha az adományozó neve a szolgáltatásokkal összefüggésben megjelenne.
Tartalmilag végiggondolva ezt a szabályt - merthogy egyébként ez közvetett módon azt is tartalmazza, hogy a nem tartós adományozás esetén anyagi előnynek minősülne az adományozó nevének feltüntetése -, akkor arra a következtetésre kell jutnunk, hogy a közhasznú szervezetek támogatása, adójogi kedvezményezettségének fogalmi eleme lett a névtelenség, az anonimitás. Holott a nonprofit szférában az adománygyűjtés egyik fontos mozgósító eszköze volt és jelenleg is az adományozó nevének feltüntetése a szolgáltatáson, épületen, színházi páholyon, kiadványon, műsorban, tábori meghívóban és egyebekben. Ez a probléma tehát nem pusztán adójogi kérdés, hiszen ha az adótörvény vagyoni előnynek határozza meg az adományozó nevének feltüntetését, akkor a nonprofit törvény összeférhetetlenségi szabályai is ilyen tartalmat kapnak. Tartalmilag erősen hátrányos, mert éppen hogy ösztönözni kellene a cégek és más pénzügyi források adományozását közhasznú célokra. Egyáltalán nem baj, hogy ennek esetleg közvetett reklámhatása is van. Attól még a közhasznú körbe került a pénz, s nem lesz semmivel sem kisebb közhasznúságú attól, hogy az adományozónak is előnyös a jó hírnév, az arculat szempontjából.
A tartalmi kérdés itt tehát az, hogy a szponzorálást s ennek enyhébb változatait mereven és teljeskörűen ki kell-e zárni a közhasznú támogatási körből. Meggyőződésem, hogy nem, mert ez a támogató tényleg adott támogatást, a valóságnak megfelel, hogy ő a közhasznú célokra átenged eszközöket, s teljesen természetesen tartom, hogy ha az adományozó kéri, az ebből megvalósult közhasznú szolgáltatásban utalás történjék a személyére is.
Vajon időbeli és gyakorisági kérdés-e, amit a törvény most intézkedni kíván, hogy mondjuk az 1 millió forintos azonnali adomány helyett mindenképpen négyszer 250 ezer forintot kell-e adományozni, merthogy ekkor nem érvényes a vagyoni előny problémája?
Összefoglalóan tehát arra szeretném a kormány képviselőinek és a módosító indítványokkal foglalkozó bizottságok tagjainak figyelmét felhívni, hogy ha a beterjesztett törvényszöveg így marad, akkor az alapvető ellentmondást eredményez a közhasznú szervezetekről szóló 1997. évi CLVI. törvény előírásaival, hiszen a szervezetek számára törvényi kötelezettség a működés és a gazdálkodás nyilvánossága, vagyis az adományozók nevének nyilvánosságra hozatala is. Semmi sem indokolja, hogy a jelenlegi gyakorlaton szigorítson az Országgyűlés, hiszen a támogatók nevének feltüntetése egy közhasznú szolgáltatás keretében nem ad okot semmilyen visszaélésre. Ha csak a tartós adományozás esetén nem minősülne anyagi előnynek a támogató nevének feltüntetése, abban az esetben az egyedi támogatások gyakorlatilag megszűnnének.
Nem ismert előttem olyan törvényhozói szándék, amely meg kívánná vonni a közhasznú szervezetektől az egyedi egyszeri adományozást. Nem gondolom, hogy az eddig kialakult szabályokon éppen ezért változtatni kellene. Ehhez kapcsolódóan a magam részéről módosító indítványt terjesztettem elő mind a két paragrafust illetően. Tisztelettel kérem a kormány képviselőjét és a bizottsági tagokat, hogy fontolják meg e módosító indítványok tartalmát.
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me