DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A Független Kisgazdapárt országgyűlési képviselőcsoportja súlyos aggodalommal tekint az ország előtt álló hónapokra, hiszen, ha a Ház befejezi március 16-án a működését, rendkívül könnyen alkotmányos válsághelyzet alakulhat ki Magyarországon. (Derültség.) Gondoljanak csak arra, hogy önmagában az a tény, hogy egyes bizottságoknak tovább kellene dolgozniuk, mint a Ház plenáris ülésének... - az európai integrációs bizottságnál konkrétan felmerült ez a kérdés, hiszen március 31-én kezdődnek meg a csatlakozási tárgyalások az Európai Unióval, a parlament ellenőrzési joga ugyanakkor gyakorlatilag március 16-án megszűnne. De más bizottságoknál is hasonló a helyzet - akár a honvédelmi, akár a külügyi bizottság munkájára utalhatnék ebben a körben. Tehát az Országgyűlés ellenőrzési joga túl hosszú időre szűnne meg a Független Kisgazdapárt megítélése szerint.
Tragédia az országban az óriási munkanélküliség; ne tegyék magukat az országgyűlési képviselők is munkanélkülivé! Dolgozzunk, igen tisztelt képviselőtársaim, legalább április végéig (Közbeszólások: Május végéig! - Derültség.), és akkor nem lesz egy olyan kieső időszak a Ház életében, amely az ország helyzetének romlását illetően nagy aggodalomra adott okot a Kisgazdapártnak, de a Kisgazdapárt szimpatizánsainak is. Hadd utaljak arra, hogy ha a Ház beszünteti a tevékenységét, megszűnik az ellenőrzés a médiák felett. (Zaj.) Úgy gondolom, a médiák eddig is rendkívül torz módon közvetítették az országban történt eseményeket, de hadd hivatkozzam arra, hogy a kormány a közbiztonság javítása tekintetében is most jelentett be különböző határidőket, hogy mennyi határidőt ad a belügyminiszter úrnak a jelentéstételre, mennyi időt ad a határőrségnek.
Vajon a miniszterelnök úr mikor és hol fog tudni beszámolni arról, hogy a határidők alatt milyen jelentéseket tettek neki akár a belügyminiszter úr, akár a határőrség? Egyértelmű tehát, hogy az Országgyűlés ellenőrzési jogkörének megszűnése komoly károkat okozhat az országnak. Gondoljanak arra, kérem, hogy ha tovább dolgoznánk, akkor a miniszterelnök úrtól hetente meg lehetne kérdezni, hogy tett-e már valamit a 800 ezer lakás bérlőjének, 2,5 millió magyar állampolgár sorsának javítása érdekében; tett-e valamit a 650 ezer távfűtéses lakásban lakó, mintegy 2 millió 300 ezer magyar állampolgár ügyében; tett-e valamit a 80 ezer, OTP-lakásban lakók védelme érdekében, és lehetne folytatni a sort a 200 ezer hajléktalannal és sok mindenki mással. De úgy gondolom, Bős-Nagymaros kérdésköre sem engedi meg, hogy a Ház ne ülésezzen állandóan, hiszen a miniszterelnök úrnál 100 milliárdos tételekben történő kötelezettségvállalás nem számít ritkaságnak. De miért alakult meg a Xénia-bizottság (Közbeszólások: Még nem alakult meg.) az MSZP-frakció, illetve -képviselet vizsgálatára abban a körben, amelyet a vizsgálóbizottságnak fel kellene derítenie?!
És azt hiszem, helyes lenne végül feltenni a kérdést a miniszterelnök úrnak: nem arról van-e itt szó ténylegesen, amikor be akarja szüntetni a plenáris ülést, hogy meg akar szabadulni a koalíciós partnerétől, az SZDSZ-től (Derültség.), és ilyen sunyi módon teszi ezt, hogy az Országgyűlésnek ne legyen (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) ellenőrzési joga. Dolgozzunk tovább, képviselőtársaim (Közbeszólások: Hát, dolgozzál! - Zaj.), és akkor meg tudjuk akadályozni az ilyen visszásságokat!
Köszönöm a türelmüket. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban. - Zaj a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me