KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Én nem ismerek olyan megnyilatkozásokat a kormány részéről, amelyek azt mondták volna, hogy jó a közbiztonság. A magam részéről például azt szoktam mondani, hogy amíg az emberek azt mondják, hogy nem érzik magukat biztonságban, addig soha nem fogom azt mondani, hogy Magyarországon a közbiztonság jó. Éppen ezért a statisztikákkal kapcsolatban ehhez képest azt szoktam elmondani, hogy abban az esetben, ha a statisztika javulást mutat, továbbra sem fogom azt mondani, hogy javult a közbiztonság.
Ha képviselő úr ilyen leegyszerűsítő módon értelmezi a statisztikákat, mint ahogy azt most megtette, hadd hívjam fel a figyelmét, hogy például 1996-ban '95-höz képest 40 ezerrel kevesebb bűncselekmény vált ismertté, mégsem mondta ki senki, hogy javult a közbiztonság Magyarországon. Mint ahogy nem lehet azt mondani a januári statisztika értelmezése alapján sem, hogy most egy drámai romlás következett be, hiszen nem győzöm eleget felvilágosítani a Fidesz képviselőit arról, hogy a statisztikába egy bűncselekmény ismertté vált bűncselekményként akkor kerül be, ha a rendőrség a nyomozást lezárta. Az 1997-ben elkövetett ismertté vált bűncselekmények 53 százalékát követték el 1997-ben, 47 százalékát pedig a korábbi években, mert így működik a statisztika. Ráadásul ezen számot, amelyet itt vitatni szoktunk, jelentős mértékben a csalások, illetve a vagyon elleni bűncselekmények száma befolyásolja, mert a '98 januári adatok estében is a növekedést ezek okozták. Nekem azt kellene válaszolnom - de ezt nem teszem meg -, hogy a tavaly januárihoz képest, ahol 17 gyilkosságot követtek el, '98 januárjában csak 11 történt. De azt gondolom, hogy ilyen hivatkozások sem állják meg a helyüket.
A másik megjegyzés, amit szeretnék tenni, hogy a közbiztonság sokkal szélesebb problémahalmaz annál, mint amennyire le szoktuk egyszerűsíteni bűncselekményre és le szoktuk egyszerűsíteni rendőrségre. Való igaz, hogy az emberek biztonságérzetét számos egyéb tényező mellett befolyásolják mindazon bűncselekmények, amelyek a környezetünkben történnek. Ezért nem tartom szerencsésnek, hogy egy gyilkosság kapcsán ilyen módon helyeztük középpontba a közbiztonság problémáit, miközben az embereket az zavarja, hogy betörhetnek a lakásába, hogy ellophatják az utcán a pénztárcáját, hogy a közterületen nem érzi magát igazán biztonságban. Ez az valójában, amire az én véleményem szerint koncentrálnunk kell, ha a kérdést ilyen módon közelítjük meg.
Ha viszont tudomásul vesszük, hogy a közbiztonság a bűncselekmények elkövetésének lehetősége, a tettessé válás vagy az áldozattá válás igenis megelőzhető, akkor arról kellene többet beszélnünk, hogy mit teszünk a bűnmegelőzés kérdésével. Beszéljünk erről, tisztelt képviselőtársaim, én a magam részéről bűnmegelőzési programot készíttettem, és ezt megismertettük az önkormányzatokkal. Én az önkormányzatok és a civil szervezetek együttműködését kérem ebben a kérdésben. Ugyanis a helyzet az, hogy mindazon országok, ahol valamit fel tudtak mutatni a közbiztonság javítása érdekében, ezt csak akkor tudták megtenni, ha a bűn megelőzésében voltak sikeresek.
Ha mi homokba dugjuk a fejünket és csak bűnüldözéssel foglalkozunk, ott lehet természetesen sikereket felmutatni - és ehhez szükséges a rendőrség megfelelő eszközökkel való ellátása, hogy e tekintetben legyen képes megfelelni az elvárásoknak -, de látványos eredményeket elérni nem tudunk csak akkor, ha a bűnmegelőzéssel sokkal többet foglalkozunk, ha társadalmi egyetértés születik abban, hogy igenis a bűnmegelőzés közvetlenül is képes hatni a közbiztonság alakítására. Abban az esetben, ha a rendőrség, a különböző kormányzati szervek, az önkormányzatok és a civil szféra ezt felismeri, összehangolják a tevékenységüket, akkor fogunk tudni felmutatni igazi sikereket a közbiztonság javítása és az emberek biztonságérzetének javítása terén és ez megint csak független attól, hogy később ezek aztán statisztikákban megjelennek vagy nem jelennek meg.
Azt kérem tisztelt képviselőtársaimtól, hogy próbáljuk meg ilyen értelemben megvitatni a közbiztonság kérdéseit, mert akkor nemcsak itt, a parlamentben fogunk róla állandóan beszélni, hanem ki-ki a saját választókörzetében is megteheti mindazt, amit ennek érdekében tennie kell. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az SZDSZ padsoraiból, szórványos taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me