POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Örömmel hallottam Szent-Iványi István frakcióvezető úr napirend előtti felszólalását, amelyet "Fontos lépések és kampánytémák" címmel hallhattunk. Őszintén szólva nem is tudom pontosan hova tenni, mert idáig a munkáját májusban befejező kormány részéről leginkább azt hallhattuk a közbiztonsággal kapcsolatban, hogy nem a közbiztonság állapota rossz, hanem a statisztikák javulnak. És nemcsak én, hanem számos polgár is értetlenül állt az ilyesfajta kijelentések előtt. Ezért le kell hogy szögezzem: egyetértek azokkal, akik családjuk és szeretteik biztonsága miatti jogos aggodalmukban úgy vélik, hogy nem szabad halogatni a kérdés megoldását; nem a tervezgetést, nem a koncepciók gyártását, hanem a kérdés megoldását szolgáló lépések megtételét.
Azokkal értünk egyet, akik szerint nem szabad, hogy a polgárok, azaz mindannyiunk biztonságát a kormánypártok bizony cinikusnak nevezhető politikai egymásra mutogatása veszélyeztesse. Ennek vagyunk ugyanis tanúi az elmúlt időszakban. Az egymásra mutogatás ugyanis még nem oldott meg egyetlen kérdést sem, és különösen felelőtlen magatartás ez akkor, amikor már ott tartunk, ahol tartunk, hogy embereket lőnek le a nyílt utcán, bolti dolgozókat végeznek ki hétről hétre.
Őszintén szólva engem nem érdekel, hogy melyik kormánytag tartja kampánycélúnak a másik megjegyzését. Az érdekel, hogy a Magyar Köztársaságnak egy kormány által irányított akarata legyen, és ez az akarat ne csak szavakban, hanem tettekben öltsön formát. Semmire sem megyünk ugyanis mindaddig, amíg a kormány maga is elhiszi azt, amit mond, saját propagandafogását, amíg azt állítja, hogy a statisztikai adatok vagy akár a parlament előtti felszólalások rontják a polgárok biztonságérzetét. A polgárok biztonságérzete nem a napirend előtti felszólalások és nem a statisztikai adatokat nyilvánosságra hozó cikkek miatt romlik, hanem azok miatt a tények miatt, amelyek az adatok miatt fájdalmasan, de ott vannak.
Ma sajnos ott tartunk, hogy a betörések, az autólopások után a rablások, a robbantások, a brutális gyilkosságok és a leszámolások is életünk lassan megszokott, mindennapi részévé válhatnak. Az egyik országos napilap szombati száma megjelentetett friss, ez évi adatokat is.
(15.20)
Ezek szerint '98 januárjában 41 718 bűncselekmény vált ismertté. Ez 33 százalékkal több, mint az elmúlt év hasonló időszakában. A vagyon elleni bűncselekményekkel okozott kár 27 százalékkal emelkedett, megközelítette a 6 milliárd forintot. De sajnos nem nőtt ilyen arányban a felderítések száma, hiszen az ismertté vált bűnelkövetők száma csak 9 százalékkal nőtt. A fővárosban 44 százalékkal több erőszakos és 50 százalékkal több közterületi bűncselekményt regisztráltak. Ezek a drámaiak, ezek rontják a polgárok biztonságérzetét, és nem azok, akik szóvá teszik ezt!
Politikai abszurdum az, hogy gyakorlatilag a kormányzati ciklus vége felé járva a miniszterelnök kijelenti, hogy ami Magyarországon van, az nem közbiztonság. Kétségbeejtő, hogy a belügyminiszter évek óta tehetetlenül nézi, miként súlyosbodik napról napra a helyzet, és tehetetlenségét látványosnak szánt nyilatkozatokkal, gesztusokkal igyekszik leplezni. Egy kormány esetében ugyanis nem az számít - még ha egy kormánypárti frakciótól ezt el is viseli az ember -, hogy ki mit mond, hanem az, hogy ki mit cselekszik. És persze az is, hogy ki mit mulasztott el megtenni az előző hónapokban, években.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselőcsoportja az elmúlt években többször felhívta a kormány figyelmét, jelesül belügyminiszter úr figyelmét is a közbiztonság tarthatatlan helyzetére. Számos önálló indítványt, módosító javaslatot tettünk le az asztalra. Ezt önök rendre-sorra leszavazták. Az elmúlt héten kilenc pontban összefoglaltuk, elküldtük önöknek a javaslatainkat. Most is örömmel fogunk támogatni olyan javaslatokat, amelyeknek van értelme. De őszintén szólva, ez tűzoltás már az utolsó pillanatban. Hamarabb kellett volna gondolkozni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és jóval hamarabb kellett volna cselekednie a kormánynak. Jogos a kérdés ezek után, hogy ki csinál kampánytémát ezekből a fájdalmas és igen riasztó adatokból. (Az elnök a csengő megkocogtatásával ismételten jelzi az időkeret leteltét.)
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me