DR. TOLLER LÁSZLÓ

Full text search

DR. TOLLER LÁSZLÓ
DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A vitában talán nem egész pregnánsan jelent meg az, hogy mi a különbség a kétszavazatos és a háromszavazatos rendszer között, és hogy a Szocialista Párt frakciója miért támogatja a háromszavazatos rendszert. Mindenekelőtt azért, mert ez egyszer már bevált a magyar képviseleti demokrácia történetében. Háromszavazatos rendszerrel választottuk meg a kisebbségi önkormányzatokat. Nem is akárhogy! Sokan hivatkoznak arra, hogy ez egy bonyolult rendszer. Ez még bonyolultabb volt, mert nemcsak egy kisebbségre adhatta le bármely állampolgár a javaslatát, hanem négy kisebbségre adhatta a voksát, és négy kisebbséget támogathatott 1994-ben a kisebbségi önkormányzati választásokon.
A másik szempont az volt, hogy úgy véltük, a háromszavazatos rendszer önmagában olyan pozitív diszkrimináció, amikor a kisebbség vállalható a kisebbségi polgárok részéről. Ezért volt az eredeti javaslatunkban az, hogy egy úgynevezett puha regisztrációt alkalmazzunk a választások során, amelynek széles körű megoldása lehetett volna. Két variáció közül az egyiket támogattuk, mégpedig azt, hogy a kisebbségi polgár kérhesse, hogy a kisebbségi listára szavazzon. Teljesen természetesen volt ellenfeszülés, és először úgy tűnt, mintha a kisebbségek sem támogatták volna ezt a javaslatot. De együtt voltunk azon az egyeztetésen koalíciós partnerünkkel is, amikor végül a kisebbségek is támogatták ezt a javaslatot, és ragaszkodtak hozzá, hogy legitimációjuk egy tudatosan vállalt képviseleten alapuljon.
Úgy látom, hogy ezt a konszenzust látszik felborítani az a sokszínű javaslat, amely a kétszavazatos rendszer irányába mutat, és amely nem a megoldást támogatja.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me