GELLÉRT KIS GÁBOR

Full text search

GELLÉRT KIS GÁBOR
GELLÉRT KIS GÁBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Az elhangzottak alapján, meg azok számára, akik ismerik ezt a témát, egészen nyilvánvaló, hogy jogdogmatikailag a kétszavazatos rendszer valóban közelebb áll az ideálishoz, az alkotmányoshoz. A kisebbségek szociológiai helyzetét ismerve azonban azt kell mondanom, hogy ez a jogdogmatikailag helyesebb vagy helyesebbnek tetsző megoldás az itt megvalósítandó kisebbségi képviselet ügyében a nulla felé viszi el az eredményt. Ez valószínűsíthető matematikailag és ismerve a kisebbségek szociológiai helyzetét.
Tudunk-e megoldást a jogdogmatika és a valóság között azonkívül, amit Kaltenbach Jenő itt nekünk elmondott? Azt hiszem, hogy nem, hacsak - valóban abban a szellemben, ahogy Németh Zsolt itt az előbb beszélt - meg nem gondoljuk, hogy a jogdogmatikailag amúgy helyesebbnek tekinthető, a valósághoz közelítő jelen törvényben, illetve az ahhoz kapcsolt módosító indítványokban az elfogadhatóbb és valószínűsíthetőbb, a kisebbségek számára is valóságos megoldást kínáló javaslat a háromszavazatos rendszer, és abban is az vezet igazán eredményre, hogy szavazópolgárok elkérik a kisebbségi listát.
Ebben volt - még egyszer emlékeztetnem kell - négy párt között megegyezés, és miután arról kell beszélnünk, ami előttünk van, és ami politikailag a megoldáshoz vezet - méghozzá úgy, hogy lehetségesen alkotmányos kifogás (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) ne érje a megoldást -, kérem képviselőtársaimat, hogy ehhez próbáljunk visszatérni.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me