DR. FARKAS GABRIELLA

Full text search

DR. FARKAS GABRIELLA
DR. FARKAS GABRIELLA (MDNP): Köszönöm, elnöknő. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt hetekben a sajtóból értesülhettünk arról, hogy több megyében valamilyen címen díjat szednek a termelőktől a megyei agrárkamarák keretében működő gazdajegyzők. Elsősorban az őstermelői igazolványok érvényesítéséről van itt szó, ezt panaszolják az emberek. Én azonban azt is tudom, hogy a gazdajegyzői hálózat rendkívül nehéz körülmények között, eltúlzott mennyiségű feladattal terhelve és nagyon-nagyon aluldotálva működik. Így van ez akkor is, ha a mindössze 540 gazdajegyzőre a költségvetés 800 millió forintot irányzott elő. Ha jól számolom, akkor ez közterhekkel egy gazdajegyzőre vetítve 1 millió 481 ezer forint évente.
Azt tudni kell azonban, hogy éppen a költségkímélés miatt a gazdajegyzők egy jelentős részét vállalkozóként foglalkoztatják. Úgy tűnik, és sokan mondják ezt, hogy a pénz valahol megcsappan az úton, mire leér a megyei agrárkamarákhoz, és valami másra is fordítódik esetleg, mint a gazdajegyzőkre. Azért érzem ezt nagyon súlyos problémának, mert ez az eset is szembeállítja egymással az árutermelést nem vagy alig folytató kistermelőket és az agrárkamarákat, holott az lenne a kívánatos, hogy az agrárkamarák a termelőkkel, a termelőkért tevékenykedjenek, és a termelők magukénak érezzék azt.
Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e mód arra, hogy a megyei agrárkamarák közvetlenül kapják a költségvetésből erre a célra egy megyére eső összeget. Köszönöm szépen. (Taps az MDNP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me