AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Asszony! A kérdés megválaszolásához először röviden ismertetni szeretném az ingyenes utazások korhatárcsökkentésének pénzügyi hatásmechanizmusát. Ennek lényege, hogy az érintett tömegközlekedési vállalatok díjbevétele mérséklődik, hiszen a 65 és 70 év közötti utasok nem vásárolnak bérletet vagy jegyet, ehhez pedig a vállalatok számára intézkedés nélkül a díjbevétel-csökkenés mintegy kétszeresét kitevő árkiegészítés-csökkenés is párosulna, hiszen a törvényben megállapított árkiegészítési kulcs egy kisebb árbevétellel kerülne megszorzásra. Ellensúlyozás hiányában tehát a korhatárcsökkentésen az állami költségvetés még nyerne is.
Ez természetesen nem lehet cél, az árkiegészítés csökkentését a tárgyalásban lévő törvényjavaslat ezért az ingyenes utazások utáni, a teljes személyszállítási díjbevételre vetített árkiegészítési kulcsok emelésével kívánja ellensúlyozni. A mértékeket a törvényjavaslat és annak indoklása tartalmazza - ez az adótörvénycsomag, amit párhuzamosan tárgyal a Ház, abban lehet megtalálni. (Dr. Pusztai Erzsébet: Zseniális!) Ezeket a szakértők úgy számították ki, hogy az egyes közlekedési ágazatokban az árkiegészítési kulcsok emelése a kieső árkiegészítést ellensúlyozza. A korhatárcsökkentésen tehát a költségvetés nem nyer, de nem is veszít - ez a helyzet a '98-as költségvetést tekintve.
Az egy más kérdés, hogy ennek az egész intézkedéssorozatnak természetesen az egyes vállalatok gazdálkodására tekintve lehet valamilyen hatása, de ez közvetlenül nem érinti a '98-as költségvetést - nyilván érinti ezen állami vállalatok pozícióit, de az állami vállalatok kívül vannak a költségvetés rendszerén. Ezek a hatások meglehetősen mérsékeltek, és az volt a megítélés, hogy ezeket a gazdálkodás keretében, ahol számos más tényező is hat a működésükre, ellentételezni lehet. Tehát ennek a csomagnak a '98-as költségvetésre nézve hatása nincsen.
Köszönöm szépen. (Dr. Pusztai Erzsébet: Akkor kinek ígért a miniszterelnök és minek? A cégek mennyit fognak elveszíteni?)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me