PALLAG LÁSZLÓ

Full text search

PALLAG LÁSZLÓ
PALLAG LÁSZLÓ (FKGP): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! A gázszolgáltató vállalatok az átalakulási törvény rendelkezéseinek megfelelően részvénytársaságokká alakultak át. Az 1990. évi LXV. törvény 107. § (1) bekezdés c) pontja és az 1995. évi LXX. törvény 1. § (2) bekezdés b) pontja alkalmazásával kapcsolatban jogértelmezési problémák merültek fel, amelyek következtében - szabálytalanul - nem készültek el az átalakulási vagyonleltárak. Az önkormányzatok mint tulajdonosok nem vettek részt alapítóként a részvénytársaságok létrehozásában. Eltérően ítélték meg a bel- és külterületi gázközművek jogi helyzetét, és olyan önkormányzatok is részesedtek állami vagyonból, amelyeknek vagyonában a gázszolgáltató társaságok létrehozásakor nem volt gázközművagyon.
A jogszerűtlenségek feltárása céljából betekintési lehetőséget kértünk a bejegyzett Délalföldi Gázszolgáltató Rt. cégirataiba. A cégiratok között átalakulási vagyonleltár nem volt - hangsúlyozom: nem volt átalakulási vagyonleltár -, ezért írásban kértük a Csongrád Megyei Bíróságot mint cégbíróságot, szíveskedjék írásban megerősíteni azt a tényt, hogy a cégiratok között átalakulási vagyonleltár nem található. Az országgyűlési képviselőkről szóló 1990. évi L. törvény 9. § (1) bekezdése alapján állami szervek kötelesek az országgyűlési képviselőket megbízatásuk ellátásában támogatni s részükre a munkájukhoz szükséges felvilágosítást megadni. Ennek ellenére a Csongrád Megyei Bíróság mint cégbíróság a fenti kérésünket elutasította. Mint ahogy ma már mondottam, dr. Velcsov Katalin cégbíró utasította el ezt.
A fentiek alapján kérdezzük államtitkár urat, miként kíván érvényt szerezni a fenti jogszabály érvényesülésének, mert az országgyűlési képviselők munkájának nélkülözhetetlen feltétele az állami szervektől való adatszerzés lehetősége még írásban is.
Várom válaszát, államtitkár úr. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me