AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mindenekelőtt szeretném kiemelni, hogy a törvényjavaslat igazából egyetlen célt szolgál. Ez a cél a jelentős fejlődési képességgel bíró vállalkozásokba történő befektetések előmozdítása, az ilyen vállalkozások tőkéhez jutási lehetőségeinek jelentős mérvű javítása.
Ezért nem véletlen, hogy a gazdaság szereplőit teljeskörűen képviselő kamarák - azaz a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Kézműves Kamara, a Magyar Agrárkamara - is sürgősnek tartják a kockázati tőke magyarországi befektető, finanszírozó tevékenységéről szóló törvény megalkotását, és hasonló véleményen van a vállalkozók több nagy érdekképviseleti szervezete is, így például az IPOSZ és a VOSZ, továbbá az innovációra támaszkodó vállalkozások érdekeit képviselő Magyar Innovációs Szövetség is.
Tisztelt Ház! A kis- és középvállalkozások, különösen az induló, illetve új növekedési pályára álló vállalkozások legnagyobb problémája a tőkehiány. Korábbi helyzetünk, a befutott fejlődési pályánk következménye, hogy általában alultőkésítettek és különösen hiányában vannak a fejlesztésre fordítható likvid tőkének. A likvid források bevonását a rászoruló vállalatok igen nagy hányada nem képes hitel formájában megszerezni állami rásegítő megoldásokkal sem. Világszerte probléma, így nálunk is, hogy a kis- és középvállalkozások és különösen az induló, illetve új növekedési pályára álló vállalkozások nagy hányada nem képes a fejlesztései finanszírozásához banki hitelhez jutni, mert nem tudnak megfelelni a pénzintézeti hitelezés követelményeinek. Ez még olyan országokban is nehézségeket okoz, ahol a hitelintézeti szektor sokkal több tapasztalattal bír a vállalkozásfinanszírozásban s ahol a vállalkozások jövőbeni várható jövedelemtermelő képességét sokkal inkább elfogadják a hitelnyújtás alapjaként, mint nálunk.
Emellett még azoknál a vállalkozásoknál is, amelyek kaphatnak banki hitelt, az azzal járó adósságszolgálat a felfutás gátjává válhat, mivel a törlesztést rendszerint már akkor meg kell kezdeniük, amikor a jövedelemtermelő képességük még alacsony, az tehát elvonja a forrásokat a további fejlesztési beruházások elől. Éppen ezért a vállalkozások ezen körében a számottevő fejlesztéseket többnyire nem lehet hitelfelvétellel finanszírozni. Ebben a körben a fejlesztés finanszírozására a tartós tőkebevonás alkalmas. A jelenleg működő pénzügyi intézményrendszerünk csak részben megfelelő arra, hogy megoldja az alultőkésített vállalkozások problémáit. Ezen a helyzeten segíthet a kockázati tőketársaságok, illetve tőkealapok intézményének létrehozása.
Tisztelt Ház! Az aggályok eloszlatására ki kell emelni, hogy a törvény nem fosztja meg az itt működő kockázati tőkéseket az eddig élvezett döntési és cselekvési szabadságuktól, s a jövőben sem nehezíti meg számukra a piacra lépést. A szabályozás nem kényszeríti a kockázati tőkéseket az új feltételek elfogadására. Az üzletág sajátosságaihoz illesztett mozgásformát kínál azoknak, akik az azzal járó előnyökért vállalják a szabályok betartását. Ezek a szabályok részben az ide befektetők, részben a kockázati tőkét befogadó vállalkozások ésszerű biztonságát és úgyszintén a gazdaság áttekinthető és kiszámítható működésének védelmét szolgálják. Bizonyos előírásokat pedig a sajátos adószabályok tesznek szükségessé. Mindazoknak, akik ezt nem vállalják, a törvény érintetlenül meghagyja az eddig élvezett döntési és cselekvési szabadságukat. Továbbra is fontosnak tartjuk, hogy a külföldi kockázati tőke minél erőteljesebben vegyen részt a magyar vállalkozások fejlesztésében s hogy ehhez hazai kockázati tőkések is társuljanak.
A kockázati tőkéről szóló törvény megalkotásának szükségességét szakmai szempontból a következők indokolják:
1. Ahhoz, hogy a kockázati tőkecégek a nemzetgazdaság igényeinek megfelelő mértékben vegyenek részt a vállalkozások fejlesztésében, elengedhetetlen olyan feltételrendszer kialakítása, elsősorban az ilyen számviteli és adózási szabályok bevezetése, amely ésszerű mértékben figyelembe veszi az üzletág sajátosságait.
2. Tudomásul kell vennünk, hogy a kockázati tőke csak akkor képes ellátni a maga pénzügyi közvetítő szerepét a vállalkozások finanszírozásában, ha a pénztulajdonosok hajlandók ide befektetni. Ezért kell a befektetési hajlandóságot olyan szabályozással erősíteni, amely ésszerű mértékben kompenzálja a kockázati tőke versenyhátrányát - hosszú futamidők, bizonytalan megtérülés - a megtakarítások piacán. Nagy figyelmet fordítottunk ugyanakkor arra, hogy ez a szabályozás versenysemleges legyen, s ne adjon lehetőséget az adórendszer kijátszására.
3. A rendezett jogi keretek mindig fontosak a befektetők számára. Minden bizonnyal nagyban segíti a jelentősebb hazai és külföldi tőke bekapcsolódását vállalkozásaink kockázati finanszírozásába, ha jogilag rendezett feltételek és e területekhez illeszkedő szabályok között történik a forrásgyűjtés és -felhasználás.
4. Célszerű megteremteni annak jogi lehetőségét és kereteit, hogy a kockázati tőke önálló jogi személyiségű alapok formájában is működhessen. A kockázati tőke alapszerű működését az eddigi jogi szabályozás nem tette lehetővé.
5. A befektetési alapokra vonatkozó törvényi szabályozásunk gyakorlatilag kizárja, hogy ezek a vállalkozások kockázati finanszírozásával foglalkozhassanak. Ez nem a szabályozás hibája. A befektetési alapok a kockázati tőkétől eltérő minőséget képviselnek a pénz- és tőkepiacon, s törvényi szabályozásuk ehhez illeszkedik. Alapos mérlegelés után döntöttünk úgy, hogy a kockázati tőke szabályozása nem illeszthető be a befektetési alapok szabályozásába.
6. Gazdaságfejlesztési céljainkat jól szolgálná, ha megfelelően kedvező adófeltételek és számviteli szabályok biztosításával elérnénk, hogy Közép-Kelet-Európában Magyarországon telepedjenek meg külföldi tőkét mozgósító kockázati tőkecégek és alapok, s innen végezzék el pénzügyi műveleteiket.
7. A pénztulajdonosok, valamint a finanszírozást kereső vállalkozások érdekében célszerű a kockázati tőketársaságok és alapok pénzügyi közvetítő szerepéhez illeszkedő garanciális szabályokkal is erősíteni ezen piaci szereplők megbízhatóságát.
8. A pénz- és tőkepiac zavartalan működésének s a kellő tapasztalatokkal nem rendelkező pénztulajdonosok védelmében biztosítani kell, hogy a forrásgyűjtőként megjelenő kockázati tőkecégek ne legyenek összetéveszthetőek a más minőséget képviselő szereplőkkel.
Tisztelt Ház! A kockázati tőke működésének egyik kulcskérdése a befektetésekből való kivonulás megvalósítása. Ennek leggyakoribb eszköze, hogy a kockázati tőketársaság, illetve alap a tulajdoni hányadát eladja a tulajdonostársaknak vagy szakmai befektetőknek. A legjobb vállalatok esetében a kivonulás megvalósításának lehetőségét a tőzsdei bevezetés kínálja. Mindenütt jelen levő igény ugyanakkor az is, hogy jöjjenek létre olyan szervezett értékpapírpiacok, illetve a meglévő piacok olyan szekciói, amelyek képesek és alkalmasak a nagy növekedési képességű kis- és középvállalkozások értékpapírjainak bevezetésére és forgalmazására. Ilyen sajátos értékpapírpiacot hozott létre az USA, és most indulnak hasonló piacok Európában is. Európai integrációnktól várható, hogy ezek a piacok mindinkább elérhetővé válnak a magyar vállalkozások számára is.
A törvénytervezet a befektetésekből való kivonuláshoz sajátos szabályokat nem rendel, hanem a kockázati tőke számára is meghagyja mindazt a döntési és cselekvési szabadságot, amelyet más befektetők is élveznek. Világosan látjuk, hogy ez a törvény önmagában nem alkalmas arra, hogy megoldja a kis- és középvállalati kör problémáinak nagy részét, viszont hasznos része lehet annak. Ennek alátámasztására először gondoljunk arra, hogy a kockázati tőketársaságok, illetve alapok minimális alaptőkeigénye csak 500 millió forint, és ekkora alaptőke mellett egy befektetésre maximum 75 millió forint, vagyis középvállalkozási mértékrend fordítható.
A kockázati tőke nagyobb aktivitása világszerte elsősorban a nagy növekedési képességű, közepes és nagyobb kisvállalkozások esélyeit bővíti arra, hogy hozzájuthassanak a fejlesztésükhöz szükséges finanszírozáshoz és szintúgy ahhoz a fejlesztést segítő közreműködéshez, amelyet a kockázati tőke biztosít a részvételével működő vállalkozásoknak.
A kis- és közepes méretű vállalkozások nagyobb köre, amely közvetlenül nem részesül a kockázati tőkebefektetés előnyeiből, a kockázati tőke révén megerősödő vállalkozások piacán való beszállítási lehetőségek, illetve az azok növekedésével bővülő gazdasági kapcsolatok, valamint a gazdaság élénkülése és erősödése révén élvezi ennek előnyeit.
Tanulságul szolgálhatnak számunkra az Európai Uniónak a kockázati tőkebefektető finanszírozó aktivitásának ösztönzésére és irányítására vonatkozó törekvései. Az EU a maga gazdaságfejlesztési programjai keretében láthatóan nagy figyelmet szentel az olyan eszközök, programok kialakításának és alkalmazásának, amelyek révén ösztönözhetik a kockázati tőkevállalkozás fejlesztő és finanszírozó tevékenységét és különösen annak bekapcsolódását a kis- és közepes vállalkozások, valamint az innovációt megvalósító vállalkozások fejlesztésébe. A legjobb, fejlődőképes kis- és középvállalkozások finanszírozási helyzetének javítására a törvénytervezet egy állami viszontgaranciával megerősített tőkegarancia-konstrukcióval ösztönzi a kockázati tőkebefektetőket arra, hogy befektetéseik során ne kerüljék el a kis- és középvállalkozásokat, hanem hajlandók legyenek e szektort is célpiacuknak tekinteni.
(18.30)
Az állami részvétel nem a kockázati tőkebefektetés lényegét jelentő kockázat csökkentését jelenti, hanem kizárólag a kis- és középvállalkozói szektor kockázati tőkéhez jutási esélyeit hivatott javítani azáltal, hogy e szektor helyzetéből fakadó extrakockázat kiegyenlítésére irányul. A tőkegarancia nem a kockázat átvállalását, hanem ésszerű, piaci alapú megosztását jelenti. Az állami segítség reményeink szerint a kisvállalkozó bizalmát is erősíti a számára oly fontos működő tőke befogadásában.
A javasolt módszer harmonizál az EU kisvállalkozásokat támogató politikájával és gyakorlatával, a piacgazdasági érettség olyan eszköze, amely az EU-csatlakozást követően is fenntartható támogatási formaként működtethető. A kockázati tőkére vonatkozó speciális pénzügyi szabályokat az adó- és számviteli törvények módosítására vonatkozó, párhuzamosan tárgyalt javaslatok tartalmazzák. Az előterjesztés szerint a befektető magánszemélyeknek meg kell adni a jelenleg is létező befektetési kedvezményeket - a kockázati tőketársaságba vagy alapba történő befektetés esetén - a jelenlegi adóhitel-konstrukcióban.
A befektető magánszemélynél a befektetésből származó osztalék és a befektetés értékesítésekor elért árfolyamnyereség az általános szabályok szerint adózik. A társasági adó hatálya alá tartozó befektetők kedvezménye, hogy a kockázati tőketársaságban, illetve alapban levő befektetésükre szükség szerint céltartalékot képezhetnek, s ez nem növeli a társasági adó alapját. A kockázati tőkealap tőkejegyének hozama osztaléknak minősül, ezáltal a hozam adómentes a befektetőnél.
A kockázati tőketársaság és a kockázati tőkealap, amely csak alaptevékenységét folytathatja, meghatározott feltételek teljesülése esetén nulla százalékos adókulccsal adózik, és keletkezett jövedelemadóztatása a jövedelemtulajdonosoknál történik. Amennyiben a tőketársaság, illetve az alap e feltételeket nem teljesíti, akkor utólag köteles megfizetni a teljes adót, s annak a késedelemből adódó pótlékait.
A kockázati tőke szektoron belüli versenysemlegességének biztosítása érdekében a kockázati tőkealapra vonatkozó adószabályok azonosak a kockázati tőketársaság adóztatásának szabályaival. Ezért eltérnek a befektetési alapok adószabályaitól, és nem biztosítanak azokéhoz hasonló adómentességet. A vállalkozás, amelybe a kockázati tőke befektetett, valamint a kockázati tőkealap kezelője az általános szabályok szerint adózik. Nem terjed ki az adómentesség a helyi adókra. A vonatkozó adószabályok viszont az adó alapját képező nettó árbevétel meghatározása során figyelembe veszik a kockázati tőke sajátosságait, s ezért a beszerzési költségek között figyelembe lehet venni a befektetések beszerzési árát is.
Tisztelt Országgyűlés! A javaslat a kockázati tőkebefektetést végző társaságok, a kockázati tőkealap-kezelők, a kockázati tőkealapok, valamint a külföldi vállalkozások e törvény hatálya alá tartozó tevékenységet folytató fióktelepének állami felügyeletét az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyeletre bízná.
Tisztelt Ház! Kérem, hogy a kockázati tőkebefektetésekről, kockázati tőketársaságokról, valamint kockázati tőkealapokról benyújtott törvénytervezetet vitassák meg, és a hazai vállalkozások várakozásainak megfelelően még a tavaszi ülésszakon fogadják el. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me