DR. SÜMEGHY CSABA

Full text search

DR. SÜMEGHY CSABA
DR. SÜMEGHY CSABA (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A vállalkozást érintő politika sikerének egyik fontos feltétele a nemzetközi tapasztalat szerint is a kockázatitőke-üzletág kifejlesztése.
A társadalmi, gazdasági környezetet akkor tekinthetjük vállalkozásbarátnak, ha az a kezdeményezőkész, alkotó emberek esélyegyenlőségét teremti meg a vállalkozáshoz, és nem csupán a tőkével rendelkezők érhetnek el sikereket. Ezért is érthetetlen a Fidesz-Magyar Polgári Párt számára, hogy a kormány fennen hirdetett vállalkozásbarát politikájának megvalósításához nélkülözhetetlen tőkebefektetésekről szóló törvénytervezet mind ez ideig késett. A kockázatitőke-üzletág kifejlődésének hiánya ugyanis nagymértékben járult hozzá ahhoz, hogy a jellegzetesen tőkehiánnyal küzdő magyar vállalkozások nagy része tartós tőkeszükségletét kénytelen hitelekből finanszírozni, és a valójában diszfunkcionális tőkepótló hitelek révén adósságcsapdába kerül, amikor is a magas kamatok következtében a magas adósságszolgálati követelményeknek csak újabb és újabb hitelek felvételével tud eleget tenni.
Jól példázza a fentieket az elmúlt években ezrével tönkrement vállalkozások, különösen kisvállalkozások sorsa. A Magyarországon igencsak elmaradt kutatásfejlesztés, innováció létrejöttét nemcsak a költségvetési támogatás hiánya, de a hazai tőkehiány és a tőkét pótló hitelek magas terhe is jelentősen akadályozza. A kockázati tőke rendszerének időben történő megvalósítása gyorsította volna az innovációs folyamatot, segítette volna a vállalkozásélénkítő politika megvalósítását, és ebben az esetben joggal mondhatta volna a kormány, hogy a gazdaság fejlődését és fejlesztését kellően segítette és szolgálta.
Az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság már 1996-ban közzétette A kockázati tőketársaságok gazdasági szerepe és működési feltételei című anyagát, amely kellő alapot biztosított volna a törvény időben történő megszületésére.
A pénz- és tőkepiacok ugyanis folyamatosan változnak, a fejlett és a fejlődő országok az 1990-es években már más módon finanszírozzák a költségvetési hiányt, szabályozzák a kamatlábakat, bocsátják ki az értékpapírokat, mint a '40-es, '60-as vagy a '80-as években tették. Fellendültek a tőzsdék, a tőzsdén kívüli részvény és részesedési kereskedelmi rendszerek új formában vannak jelen ezeken a piacokon a nyugdíjalapok, a biztosítások, a bankok, a nagyvállalatok és a magánszemélyek. A kockázati társadalom megítélése ebben a vállalkozássorozatban igencsak változott. Az országok többsége jogszabályokban elismeri, hogy aki kockáztat, és sikeres vállalkozást hoz létre, vagy abba megfelelő feltételekkel befektet, az jogosult a hozamok nagyobb részére. Az egyes országok kockázatitőke-ágazata akkor és ott volt képes megerősödni, amikor és ahol a befektetéseik állományára elszámolt hozama lényegesen nagyobb volt, mint a gazdasági élet átlagprofitja.
A hozamigényeknél is fontosabbak bizonyos alapvető környezeti feltételek, amire a kor sajátosságai szerint ösztönözték vagy visszafogták a kockázati tőke befektetéseit a különböző nemzetgazdasági ágakban. Például holland vizsgálatok szerint 1986-90 között a kötvények átlagos nettó hozama 2 százalék, a tőzsdén forgalmazott részvényeké 4 százalék, a pénzintézeti betéteké 6 százalék, ugyanakkor a befektetéseké 13 százalék volt. Az USA-ban a csúcstechnika egyes vállalkozásaiban a gazdasági fellendülés viszonyai között - értem alatta a '70-es éveket - elérték a 35 százalékos nettó hozamot is.
Új rekordokra vezetett a befektetésekben, hogy a jogszabályok lehetővé tették a kockázati tőkét befektetők korábbiaknál nagyobb mértékű együttműködését, vagyis szélesebb körre lehetett teríteni az elkerülhetetlen kockázatokat például az intézményi befektetők - ilyenek a nyugdíj- és biztosítóintézetek - szerepvállalásával. Ahol kedvezően alakulnak a kockázati tőke hozamai, az ezzel foglalkozó társaságok eredményei, ott a lakossági tőkebefektetések is növekednek.
A kockázati tőke közel 50 évnyi fejlődési folyamata kijelöli a kormányzatok elsődleges feladatát, a vállalkozási klíma és kultúra átfogó feltételrendszerének megteremtését. Egy OECD-tanulmány részletesen kifejti a kormányzási feladatokat, a kockázati tőkealapok alapítását, működtetését szabályozó törvények és ösztönző feltételek kialakítását. Ezekből csak címszavakban felsorolva: az adózás áttekinthetősége, a tőkeszaporulatra kivetett adó és egyéb elvonás szabályozása, közvetlen tőkejuttatás például kisvállalkozások meghatározott tevékenységéhez és így tovább. A beterjesztett törvénytervezet nagyjából igyekszik ezeknek a feltételeknek megfelelni, azonban az önmagában is ellentmondó rendszerekre nem ad feloldást gondolok itt a magyar adózási rendszer áttekinthetetlenségére, a kutatásfejlesztés és a közvetlen kisvállalkozói támogatások hiányára.
Fel kell hívnom az előterjesztők figyelmét arra, hogy a kormányzatok az adókedvezmények mellett más eszközökkel is támogatják a kockázati tőke útján történő finanszírozás fejlődését, például az USA-ban közvetlen és olcsó kölcsönökkel támogatta a központi költségvetés a kisvállalati befektetési társaságokat. A magyar vállalkozási kultúra sajátosságai miatt, különös tekintettel a kisvállalkozások nagy számára, indokolt ennek a kérdéskörnek a végiggondolása.
Képviselőtársaim! Mint látható, a kockázati tőke az utóbbi évtizedek során jelentős pénzügyi üzletággá fejlődött az egész világon. A kockázati tőketársaságok befektető, finanszírozó tevékenységükkel közvetítő szerepet látnak el a pénz- és tőkepiacon a pénztulajdonosok és a kockázati finanszírozást igénybe vevő vállalkozások között. A pénztulajdonosok széles sorából megtakarításokat gyűjtenek, az így mozgósított forrásokat vállalkozásfinanszírozásokba forgatják. Alapvető jelentőségű tényező, hogy a pénztulajdonosok számára megteremtik a portfolióbefektetés kockázatmérséklő hatását, és ezzel teszik az utóbbiak számára elfogadhatóvá, hogy tőkéjüket vállalkozások kockázatmegoldására történő finanszírozásának céljára rendelkezésre bocsássák. Végső soron ez teszi lehetővé, hogy a megtakarítások számottevő hányada a kockázati befektetések útján működő tőkévé váljék.
A kockázati tőketársaságok az üzleti életben más minőséget képviselnek, mint a pénz- és tőkepiac többi szereplője. Közös bennük, hogy a magánkézben lévő kockázati tőkének is a profitszerzés az alapvető, egyben természetes célja.
(18.50)
Ennek megfelelően végzik tevékenységüket, a kockázati finanszírozást.
Megkülönböztető jellemzőjük, ami a gazdasági szereplőket elválasztja a hagyományos finanszírozástól, hogy üzleti tevékenységük lényegeként olyan kockázatokkal foglalkoznak, amelyek mértéke és természete a hagyományos finanszírozás gyakorlatában többnyire már elfogadhatatlan. Ezeknek a kezelése éppen az, hogy méretükből és természetükből adódóan igen sajátos ismereteket és tapasztalatokat igényelnek, valamint teljesen más üzletpolitikát, üzleti filozófiát és szemléletmódot, mint a hagyományos kereskedelmi banki tevékenység. A banki gyakorlatban ez megmutatkozik abban is, hogy a kereskedelmi bankok rendszerint leválasztják magukról ezt az üzletágat.
A törvénytervezet igyekszik az Európai Unió tagországainak a kockázati tőketársaságokra vonatkozó szabályozásában egyértelműen mutatkozó tendenciákat átvenni. Így többek között kizárja az ingatlanba történő befektetések lehetőségét, korlátozza a hitelezési tevékenységet és tőzsdei jegyzett vagy forgalmazott részvények vásárlását ugyanakkor lehetővé teszi, hogy egy alapkezelő egymástól elkülönítetten több kockázati tőkealapot is létrehozhasson és kezelhessen.
A kockázati tőke működési módjának alapvető eleme, így lényegében elsőrangú létfeltétele, hogy sikeres ügyleteinek hasznát az ő közreműködésével és főleg a pénzével létrehozott vállalkozásokban birtokolt tulajdonrészek eladásával realizálja.
Mindebből egyértelműen következik, hogy a befektetési döntései számára az egyik alapvető és megkerülhetetlen kérdés, hogyan tud majd a későbbiekben kivonulni az ügyletből, hogyan tudja abból kivonni a tőkéjét, mint azt az államtitkár úr is említette, természetesen azzal a többlettel együtt, amely annak az eredményeként áll elő, hogy a vállalkozás sikerével felértékelődik az abban birtokolt tulajdoni részesedése. A kockázati tőke is csak akkor hajlandó egy vállalkozásba pénzt befektetni, ha ésszerű mértékben biztosítottnak látja, hogy szükség esetén rendelkezésre állnak olyan csatornák, illetve mechanizmusok, amelyek útján a szóban forgó vállalkozásokból ki tudja venni az oda befektetett tőkéjét és annak hozadékát, és ennek eszközeként el tudja adni a vállalkozást keretbe foglaló vállalatban a befektetése ellenében szerzett tulajdonrészt. Úgy érzem, ez a kérdés nem kellően kidolgozott az előterjesztett törvénytervezetben, ezért indokolt ennek ismételt áttekintése.
Szeretném ugyanakkor az előterjesztő figyelmét felhívni arra is, hogy a kockázatitőke-üzletág működéséhez szükséges intézményi keretek kialakulásának elengedhetetlenül szükséges eleme, hogy valóban megerősödjék és a gazdasági berendezkedés integráns részévé váljék a jól működő értékpapírpiac és ennek koncentrált eleme, a tőzsde, illetve az értékpapírok szervezett kereskedelme. Az általam elmondottakból következik, hogy a jól működő értékpapírpiac, ezen belül elsősorban a részvénypiac mindenféleképpen nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a kockázati tőke ki tudja szabadítani pénzét a vállalkozásból, ahova azt befektette, és így technikailag is lehetővé váljék számára a tőkenyereség realizálása.
Hölgyeim és Uraim! A Fidesz-Magyar Polgári Párt, mint azt már számtalanszor tanúsította, a kormány-előterjesztéseket kritikával és bírálattal fogadja ugyan, de ami a magyar társadalom, illetve a magyar gazdaság javát szolgálja, azt minden esetben megszavazza. Így fogunk tenni a most tárgyalt törvénnyel is, mert az általam indokoltnak tartott módosítások megtétele után alkalmasnak tartjuk arra, hogy elősegítse a magyar gazdaság fejlődését és a piacgazdaság teljes körű kialakulását.
Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me