DR. NÁDORI LÁSZLÓ

Full text search

DR. NÁDORI LÁSZLÓ
DR. NÁDORI LÁSZLÓ (SZDSZ): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Csak egy gondolatot szeretnék még hozzáfűzni, mint előterjesztőnek illik is néhány szót szólni az előterjesztés alátámasztására.
Minden esetre szimbolikus jelentősége van annak, hogy a legutóbbi sakkvilágbajnokságot Lausanne-ban tartották, ráadásul az Olimpiai Múzeumban, és gesztus értékű volt Samaranch elnök úr jelenléte. Gesztus értékű volt az is, hogy a Nemzetközi Sakkszövetség elnökével, Iljumzsinov úrral nagyon sokat tárgyaltak együtt, bennfentesek szerint azért, mert Samaranch mérlegeli a sakknak az olimpiai sportágak közé való besorolását, természetesen a vonatkozó szabályok alapján. Az volt Samaranch kérése - megint csak nagyon bennfentes információk szerint -, hogy a sakkszövetség adjon egy tanulmányt, amelyben körvonalazzák, hogy tudományos érvekkel alátámasztva mennyiben sport a sakk, tehát mennyiben fizikai sport is a sakk. A tanulmányokból annyi már kiszivárgott, hogy elismerik a fizikai felkészülés fontosságát a legkiválóbb sakkozók is. Csak példának mondanám, személyes élményem van, hogy a Polgár lányok játékszobával rendelkeznek, ahol rendszeresen asztaliteniszeznek, és ha jól tudom, nagyon intenzív sportot űznek. Tehát pillanatnyilag az a helyzet, hogy remélem, elkövetkezik az az idő, amennyiben a NOB mérlegeli a sakk felvételét, amikor a jelenlegi javaslatunknak már nem lesz aktualitása. De ez még odébb van.
Még annyit hozzáteszek, hogy mind az ókori, mind az újkori olimpiai játékokon mindig volt rövidebb-hosszabb ideig szellemi sport. Az ókori játékokon lant, művészek, költők, szobrászok, az újkori olimpiai játékokon olimpiai bajnokunk is volt Mező Ferenc személyében, Földesi Éva harmadik volt "A nők az olimpiákon" című művével. Tehát voltak idők, amikor a szellemi sportok, a szellemi teljesítmények bekerültek az olimpiai mozgalom keretébe. Tehát ennyit arról, hogy itt sokkal sokoldalúbb kérdésről van szó, amikor a sakkot megemlítjük, majdnem olimpiai sportágról van szó. Még egyszer hangsúlyozom: majdnem olimpiai sportágról.
Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me