BÁRSONY ANDRÁS

Full text search

BÁRSONY ANDRÁS
BÁRSONY ANDRÁS (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. A magyar sport többször esett a voluntarista politika áldozatául, ugyanakkor többször megpróbálták a sportot is voluntarista módon kezelni az elmúlt időszakban; hogy hová vezetett, úgy gondolom, mindannyian ismerjük.
Meggyőződésem az, hogy tiszta viszonyokat teremteni az új évezred küszöbén csak akkor lehet, ha a sportban mind a vezetők, mind a társaságok, mind pedig a sportolók szerepe egyértelműen tisztázott. Szeretnék utalni az Európai Unió bíróságának egy legutóbbi határozatára, az úgynevezett Bossman-ügyre, amely pontosan megfogalmazta azt - és ebbe az Európai Unióba szeretnénk mi néhány éven belül tartozni -, hogy a hivatásos sportoló mint alkalmazott ugyanolyan jogokkal és kötelezettségekkel bír, mint minden más munkavállaló. Úgy gondolom és meggyőződésem az, hogy ennek a határozatnak - még ha jogi ereje nincs is a mai magyar jog szempontjából nézve - előbb-utóbb Magyarországon is kötelező érvényűvé kell válnia. Ezért tehát úgy gondolom és az a meggyőződésem, hogy ahol ilyen alkalmazottak vannak, ott olyan társaságnak is kell lennie, amely ezeket az alkalmazottakat foglalkoztathatja, mert ugyanakkor ez ad lehetőséget a befektetők számára - garanciák mellett - a befektetésre, és ez ad lehetőséget a személyi felelősség megállapítására, a gazdasági társaságokra vonatkozó általános felelősségi körben. Mindezek a szabályok a társadalmi egyesületek esetében teljesen következetlenek és kihozták azt a helyzetet, amellyel ma is küszködünk.
Úgy gondolom, a parlamentnek nem szabadna abba a csapdába esnie, hogy valamifajta emlékhalmozáson keresztül sportszakmai kérdéseket kívánjon megoldani. Nekünk egy törvényi szabályozást, egy törvényi keretet kell megállapítani, a többi a szakma feladata. Úgy gondolom, a törvényi szabályozásnak egyértelműen a gazdasági társaság és az alkalmazotti kör irányába kell elmozdulnia.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me