BÁRSONY ANDRÁS

Full text search

BÁRSONY ANDRÁS
BÁRSONY ANDRÁS (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Magam is részese voltam e társadalmi vitáknak, amelyeket Gyimóthy képviselő úr kétségbe vont, mint a sporttanács tagja. Csak annyit szeretnék mondani, mintegy az ellentmondásra rávilágítani, hogy ő a sportegyesületek szövetségének fokozott szerepét kívánja ebben a folyamatban. Azt látni kell, hogy ezt az adósságállományt a korábbi törvényi szabályozásnak megfelelően éppen a sportegyesületek halmozták fel, nem a sportági szakszövetségek. Érthetően ellenérdekeltek minden olyan mozgás irányában, amely ennek a felhalmozott adósságállománynak az ő terhükre, az ő felelősségi körükben történő bármifajta pönalizálására, büntetésére irányulhatna.
Úgy gondolom, hogy a sportegyesületek egyrészt nagyon komoly szakmai munkát végeznek, ugyanakkor azonban az anyagi körben, az anyagi felelősségvállalásuk tekintetében ugyanezt a szakmai felelősséget már korántsem lehetett - tisztesség ne essék szólván - fellelni. Éppen erről szól a törvényjavaslat, hogy amíg a sportegyesületi vezetők társadalmi egyesületi vezetőkként semmilyen körben semmifajta felelősséggel nem tartoznak az általános polgári felelősségen túlmenően, addig a gazdasági társaságok esetében ettől sokkal komolyabb felelősség jelenik meg.
Ugyanakkor hozzá szeretném tenni azt is, hogy elég nehéz volna a szakszövetségek legitimációját kétségbe vonni, hiszen tulajdonképpen ezek mind választott szervezetek. Úgy gondolom, a módosítás lényege pontosan az, hogy teremtsünk tiszta viszonyokat az élsport és a tömegsport között, ha úgy tetszik, a profi és az amatőr sport között. Csak szeretném felhozni azt a példát, hogy ha Németországban csődbe megy mondjuk a Bundesligában egy labdarúgóklub, egy profi klub, akkor egyszerűen visszasorolják az amatőr ligába, mert a gazdasági törvényeknek megfelelően olyan döntést hoz a bíróság, amely megfosztja attól a státuszától, amelyet egy gazdasági társaság az egyesülethez képest differenciaként megjelenít.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me