BÁRSONY ANDRÁS

Full text search

BÁRSONY ANDRÁS
BÁRSONY ANDRÁS (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Csalóka érzés a nyilvánosság előtt szereplő emberek fellépése alapján megítélni a sport általános helyzetét.
Annyit szeretnék hozzátenni, hogy a csapatsportágakban a szövetség költségvetése - tehát ami direkt a szakági szövetségeknél megjelenik - messze nem éri el az egyszázad részét sem annak a felhasznált pénzösszegnek, ami gyakorlatilag ugyanazon szakosztályokat foglalkoztató egyesületek kezén megfordul egy év alatt. Ez majdnem minden sportági szakszövetségre, de különösen a csapatsportágakban igaz. Aki tehát az adófizetők pénzéért aggódik, annak valóban jogos az aggodalma, de még inkább jogos akkor, ha a sportegyesületek gazdálkodását nézi meg.
Nehogy azt higgye bárki, hogy a sportegyesületek szponzorálására költött pénz forrása valahol egészen másutt keresendő, mint annak az összegnek, amiből a sportági szövetségek gazdálkodnak. A kettő között az a különbség, hogy amíg a sportági szövetségek 90 százaléka nem rendelkezik adóssággal, és nem konszolidálandó, addig a sportegyesületeknél pontosan fordított az arány. Ezért tehát úgy gondolom, hogy teljesen jogos a törvényjavaslatnak az a része, amely a sportegyesületek és ezen belül kiemelten a profi szakosztályokat vagy - ha úgy tetszik - a profikat foglalkoztató egyesületek tekintetében kíván tiszta viszonyokat teremteni a magyar sportban.
Végezetül pedig egy megjegyzést tennék, és ígérem, hogy megfogadom elnök úr intelmeit. Úgy gondolom, hogy a szakmai munkát alapvetően meg kell tisztítani azoktól a vonásoktól, amelyektől úgy érzik, hogy a korábbi eredmények csalhatatlanságának bűvköre valaki számára is jogosítványt ad az elkövetkezendő esztendők sikereire. Csak a balsikerekre ad ilyen jogosítványt, önmagában véve a korábbi profi pályafutás még senkinek nem jelent menlevelet a későbbi sikerekre. Sajnos, a magyar sport ezen példákban is bővelkedik. Úgy gondolom, hogy kevés az olyan nagyszerű sportoló, akiből olyan nagyszerű edző is lesz, mint a közelmúltban, napokkal ezelőtt elhunyt Sidó Ferenc. Nem ez az általános példa.
A szakmai munka valami egészen más, mint amit ténylegesen egy profi pályafutásból önmagában kikövetkeztetni lehet. Koránt sincs adekvát összefüggés a kettő között.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me