DR. AVARKESZI DEZSŐ

Full text search

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ igazságügy-minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Két alapvető ok tette szükségessé a halaszthatatlan törvénymódosítást. Egyrészt a sporttörvény megteremtette ugyan a rendszerváltozással összefüggő reformfolyamatok megvalósulásának a jogi és szervezeti kereteit a sport területén, de a törvény adta lehetőségekkel a sportszervezetek nem éltek maradéktalanul. Ennek oka, hogy a törvény közvetlenül nem kényszerítette őket azokra a szükségszerű változtatásokra, amelyek egyben a sportszervezetek vezetőinek vélt vagy valós egyéni, illetve csoportérdekeit sértették.
Elsősorban az élsportban, különös tekintettel a labdarúgásra, fennmaradt az álprofizmus, a teljesítményekkel arányban nem álló juttatások rendszere. A sportszervezetek a sport állami támogatásának csökkenésével kialakult forráshiányukat sokszor a sportba beáramló feketepénzekből, az amatőrsport rovására átcsoportosított támogatásokból, illetőleg a köztartozások meg nem fizetéséből fedezték.
A sportban egyszerre volt jelen a pénz hiánya és a pazarlás, és jogosan merült fel a kérdés, hogy milyen forrásokból tudnak szegény és eladósodott egyesületek többmilliós nagyságrendű összegekért sportolókat vásárolni, miközben a nemzetközileg elismert sportemberek, világbajnokok és olimpiai bajnokok jogos igényeinek kielégítésére nem jut elegendő pénz. Mindenki hivatásos sportról beszélt, de ennek sem szervezeti, sem gazdálkodási feltételei nem kerültek meghatározásra. A profizmus csak a jövedelmekben, és nem a teljesítményekben jelent meg.
Mindez nyilvánvalóvá tette, hogy a törvény jelenlegi szabályozása nem kielégítő. Olyan rendelkezésekre van szükség, amelyek a sportszervezetek önkormányzati elven alapuló működését nem sértve mégis kikényszerítik az álprofizmus felszámolását, a sportnak a piacgazdasági viszonyokhoz történő igazodását.
Ennek érdekében a javaslat pontosan meghatározza a hivatásos, illetve az amatőr sportoló fogalmát, egyértelműen elválasztja az amatőr és a hivatásos sporttevékenységet. Ezzel összefüggésben kimondja továbbá, hogy hivatásos sportolót foglalkoztató sportszervezet sporttevékenységet csak jogi személyiségű gazdasági társaság formájában végezhet. Ez a megoldás azért lehet hatékony, mert a jelenleg egyesületi formában működő sportszervezetek gazdálkodásában fellelhető rendezetlen viszonyok kiküszöbölését is szolgálja egy lényegesen átláthatóbb gazdálkodást lehetővé tevő szervezettípus előírásával.
A másik azonnali törvényi beavatkozást igénylő ok az előzőekkel összefüggésben már említett sportszervezeti köztartozások felhalmozódása. A sportszervezetek bírságokkal, pótlékokkal, kamatokkal növelt adósságállománya megközelíti a bruttó tízmilliárd forintot.
Megoldási módként felmerült a felelősségre vonás és a tartozások szigorú behajtása. A kormány álláspontja szerint azonban ez az eljárás nem volna célravezető. Az eltávolított vezetők helyére hiába lépnének újak, a tartozást a sportszervezetek önerőből nem volnának képesek megfizetni, végrehajtható vagyonnal pedig nem rendelkeznek, ezért megállapítható, hogy ez az eljárás a sport teljes ellehetetlenüléséhez vezetne. Ezért döntött úgy - a törvény-előkészítő munkacsoport javaslatát elfogadva - a kormány, hogy megfelelő garanciális feltételek meghatározása mellett az állam segítséget nyújt a tartozások megfizetésére.
Ennek alapvető feltételeit is meg kívánja teremteni a törvényjavaslat, előírva, hogy a köztartozások rendezésére a sportszervezeteknek pályázatot kell benyújtaniuk az OTSH-hoz, és annak alapján a hivatallal szerződést kell kötniük. Ennek megvalósulása esetén a sportszervezetek az 1997. december 31-én fennálló személyi jövedelemadó- és járuléktartozásaikra 1998. december 31-ig fizetési halasztást és az azt követő öt év időtartamra részletfizetési kedvezményt kapnak.
(16.10)
Az adókezelés egyébként olyan komplex csomag, amelynek további részelemeit a kormány vonatkozó határozatai tartalmazzák.
Mint már említettem, elsősorban a labdarúgásra jellemző, hogy fennmaradt az álprofizmus, a teljesítményekkel arányban nem álló juttatások rendszere. Emellett a sportág népszerűsége, szponzorálási lehetőségei és a néhány egyesületnél már megindult pozitív folyamatok miatt, itt lehetséges viszonylag hamar megvalósítani az áttérést az új rendszerre. A többi csapatsportágban, amelyekben vélhetően hosszabb felkészülési időre van szükség, csak 2001. december 31-éig kell megvalósítani a törvényjavaslatban foglaltakat.
Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat széles körű egyeztetés eredményeként került a kormány, majd az Országgyűlés elé. A sport szakmai és érdekképviseleti szervei is hozzájárulhattak javaslataikkal az eredményes kodifikációhoz. Az előkészítés során számos javaslat elfogadásra és a törvényjavaslatba beépítésre került.
Kérem, hogy a kifejtettek alapján támogassák a törvényjavaslatot benyújtott formájában, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy a társadalom e mindannyiunk számára fontos területén mihamarabb egyértelműbb és tiszta viszonyok alakulhassak ki. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me