DR. JÁNOSI GYÖRGY

Full text search

DR. JÁNOSI GYÖRGY
DR. JÁNOSI GYÖRGY, az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság a mai napon megtárgyalta a beterjesztett törvényjavaslatot, és 12 támogató véleménnyel, 1 ellenszavazattal általános vitára ajánlja.
A többségi vélemény támogatja azt a két lényegesen új pontot, amely - a kormány szándékai szerint - immár bekerülhet a sporttörvénybe. Ezek közül az első az amatőr és hivatásos sport kemény és határozott szétválasztása. Támogatjuk ezt, hiszen olyan lépés ez, amely végre tiszta, egyértelmű viszonyokat teremthet a sport világában.
A törvényjavaslat fogalmilag is pontosítja, meghatározza a hivatásos és amatőr sportoló fogalmát, szabályozza a hivatásos verseny kiírási szabályainak egész rendszerét. Ugyanakkor pontosítja és meghatározza a jogállását a hivatásos sportegyesületeknek, sportszervezeteknek. Ez - ahogyan az expozéban elhangzott - gazdasági társasági forma. Alapvetően helyesnek tartja a többségi vélemény ezt a meghatározást. Alapvetően azért, mert a mai sport világában a félprofi, a félamatőr és tisztán amatőr egyesületek keverednek egymással, tiszta helyzetet teremthet ez a különválasztás.
De tiszta helyzetet teremthet a tulajdonosi szemlélet szempontjából is. Tiszta helyzetet, hiszen a gazdasági társaság végre világos, törvényileg szabályozott tulajdonosi és felelősségi viszonyrendszert állapít meg, amely garanciát jelenthet a további adósságok halmozódásával szemben.
Felvetődhet a kérdés, hogy nem illetéktelen beavatkozás-e mindez a kormányzat részéről a sport világába. Egyáltalán nem, hiszen a törvénymódosítás csak a jogi lehetőségét teremti meg annak, hogy egy-egy szakági sportszövetség szabadon döntsön, hogy indít, szervez-e hivatásos ligát, versenyrendszert, avagy amatőr keretek között próbálja folytatni ezt.
A bizottság többségi véleménye támogatta és egyetértett az adósság rendezésére vonatkozó elemével is a törvényjavaslatnak. Egyetértett vele, mert nem olyan lépésről van szó, amely egyszer s mindenkorra ismét eltünteti az adósságot, és nem teszi meg a jogi lépéseket a tekintetben, hogy ezek az adósságok ne halmozódjanak újjá.
Fontosnak tartjuk az adósságok rendezését, és jónak tartjuk azt a formát - a többségi vélemény nevében mondom ezt -, amit a törvényjavaslat tartalmaz. Jónak tartjuk, mert lehetővé teszi, hogy világos garanciák mentén történjék meg az adósságok elhalasztása, illetve részletfizetési kedvezményben való részesítése.
Felvetődhet itt is a kérdés, biztos-e, hogy ezzel a lépéssel nem fognak majd újrateremtődni a korábbi adósságok. Azt gondolom, érdemes itt felhívni a figyelmet arra, hogy mindez a kormányzat és az OTSH felelősségi körébe tartozik. A kormány és az OTSH olyan feltételrendszert fog kidolgozni, amely valódi garanciát fog jelenteni az adósságok további felhalmozásának elkerülése érdekében. Olyan kérdések ezek, amelyeket nem itt, a törvényben kellett rendeznünk - ez volt a többségi vélemény álláspontja -, hanem egyéb, kiegészítő jogszabályokban, kormányzati határozatokban, illetve más, alacsonyabb rendű jogszabályokban kell ennek pontos feltételeit meghatározni.
A többségi vélemény - mindezek figyelembevételével - tehát általános vitára ajánlja a Háznak a beterjesztett javaslatot, és későbbi szakaszában a vitának, a szükséges és elkerülhetetlen módosításokkal a törvényjavaslat elfogadását is támogatja. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me