DR. GOMBOS ANDRÁS

Full text search

DR. GOMBOS ANDRÁS
DR. GOMBOS ANDRÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Úgy gondolom, képviselőtársam valószínűleg nem figyelte kellőképpen a felszólalásomat, ezért úgy fogalmazott, hogy a kíméletes állattartás, a kíméletes technológia a korszerű technológiával analóg. (Dr. Lövey László Gábor: Nem ezt mondtam!) Úgy gondolom, ez sajnos a mai gyakorlatban, haszonállataink esetében nem mindig áll, mert gondoljunk csak például a különböző sertéstartási technológiákra, amelyeket mi korszerűnek tartunk, például a lekötött sertéstartás technológiájára, amikor az anyaállatokat heteken keresztül lekötött állapotban tartjuk, mozgásukban jelentős mértékben korlátozzuk - meg merem kockáztatni azt, hogy ez kínzása ezeknek az állatoknak, ha az állatok tartását a humánum oldaláról közelítjük meg -, ugyanakkor ez egy korszerű tartástechnológia, bevett technológia.
Abban az esetben, ha korszerűséget próbálunk egy technológiánál alapértékként megfogalmazni, akkor ennek nem tudunk megfelelni annak ellenére, hogy korszerű a technológia.
Az állattartás és az állatvédelmi törvény szellemének legalábbis nem tudunk megfelelni, még ha betűjének esetleg meg is tudunk felelni.
A másik a házias jellegű libatömés, ami főleg állatorvosok között hosszú idő óta polémia. Úgy gondolom, fenntartható az állítás, hogy pontosan körül kellene határolni, mi az a házias jellegű vagy házi jellegű libatömés, és ezt csak akkor lehetne törvénybe beépíteni, ha ez pontosan körülhatárolt volna. Ami egyébként az állat-egészségügyi törvénnyel kapcsolatos összefüggését érinti ennek a törvénynek, úgy gondolom, felszólalásomban egyértelműen utaltam arra, hogy a két törvény nagyon sok esetben harmonizál egymással, sőt, ez a törvény nagyon sok esetben átvesz bizonyos megfogalmazásokat az állat-egészségügyi törvényből. Ebben nincs köztünk vita.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me