DR. BARÁTH ETELE

Full text search

DR. BARÁTH ETELE
DR. BARÁTH ETELE (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Nagyon röviden két dologra szeretnék reflektálni; az egyik az elkésés. Mindenképpen azt kell mondani, hogy igen, nagyon nagy késésben vagyunk mindig, amikor valami bajt fel tudunk fedezni, hogy annak elhárítása érdekében cselekedjünk, de ami a magyar regionális törvényt, illetve ezt a koncepciót, ennek megszületését illeti, Közép-Európában az elsők vagyunk. Ezt az Európai Unió Magyarországról alkotott véleményében leírta, és gratulált is a magyar kormánynak ahhoz, hogy ezt ilyen gyorsan és ily módon megalkotta.
Azt gondolom tehát, hogy miközben természetesen türelmetlennek kell lennünk minden elmaradottság felszámolásában, aközben azért lehetőleg legyünk igazságosak azzal a kormánnyal szemben is, amely ezt az eredményt elérte. A perifériáról, a határ mentéről annyit szeretnék szólni, hogy igen, évtizedek, évszázadok folyamán is egyfajta periferiális helyzete volt Magyarországnak. Erről csodálatos művek szólnak Jászitól Szűcs Jenőig. Azt gondolom, hogy pontosan most az európai uniós csatlakozásunk nyithatja ki ezt a fajta zárat, ami ezt a periferiális elhelyezkedést jelentette.
Az elmúlt időszakban dél és nyugat felé is átjárhatatlan határaink voltak. Ez valóban elmaradottságot okozott. Ez a koncepció ezek feloldását szolgálja, és több olyan határ menti koncepció született már, amely túl van a koncepcionális szinten - a megvalósítás talaján van már. Pillanatnyilag három olyan nagy Phare-program fut az országban, amely pontosan a határok átjárhatóságát, ezen belül a társadalmi-gazdasági kapcsolatokat, ezen belül az önkormányzati kapcsolatokat, a határon túli megyékkel való kapcsolatok fejlesztését célozza. Hadd utaljak egyetlen dologra: példának okáért a magyar-román alapszerződés nyitotta meg annak az együttműködésnek a lehetőségét, amiről az itt járt román elnök is szólt, ami például a Budapesttől Konstancáig vezető autópálya megépítését vagy hasonló nagy makro-infrastruktúrák megvalósítását is szolgálja, amely remélhetőleg ezen térségek fejlesztését fogja eredményezni. Köszönöm szépen a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me