DR. SZABÓ JÁNOS

Full text search

DR. SZABÓ JÁNOS
DR. SZABÓ JÁNOS (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Oda kapcsolódnék, ahol az előző képviselőtársam a gondolatait befejezte, illetve ahhoz a részéhez, amelyben azt mondta, hogy Budapesttől 60 kilométernyire megszűnik a világ. A világ nem szűnik meg, az úthálózat olyan, amilyen. Legutóbb Kalocsán jártam, és úgy éreztem magam, mintha hullámvasúton utaznék - a Kalocsa előtti Duna-töltést bizonyára sokan ismerik.
A koncepcióval kapcsolatban, amelyet megkaptunk és részletesen áttanulmányoztunk: én a végével kezdeném. Egyszer röviden már hozzászóltam ehhez a témához, de a legvégén található, a záró rendelkezések között - most formabontó leszek - az található: "felkéri az Országgyűlés a kormányt, hogy a törvény-előkészítő és -végrehajtó tevékenységében érvényesítse az elfogadott elveket, és a hosszú távú prioritásokat; intézkedjék a megállapított célok és prioritások megvalósítása feltételeinek megteremtéséről" és így tovább.
Tehát akkor, amikor a törvény-előkészítő és -végrehajtó tevékenységben érvényesítenie kellene az elfogadott elveket és a hosszú távú prioritásokat a kormánynak, akkor megállapíthatjuk, hogy iszonyatos késésben vagyunk. Ez az első megállapítás, amit meg kell tenni ezzel kapcsolatban, mert nem a törvényeknek, meg nem a kormányrendeleteknek, hanem a már az ezeknek az alapján megvalósult tapasztalati tényeknek kellene rendelkezésre állni ahhoz, hogy mi Európába készülhessünk, illetve ennek alapján az Európába való készülésünk feltételei olyan formában legyenek, amilyenben az kívánatos lenne.
Miért mondjuk ezt? Már az elmúlt hozzászólásomban is jeleztem, és a környezetvédelmi bizottság elnöke is jelezte, az ötödik oldalon szerepel az a rész, amely a határ menti települések fejlesztésével foglalkozik. Mi ezt kiemelten kezeljük, hiszen a határ menti övezeteknek a fejlesztése, ezen területek lepusztult állapotának megszüntetése nagyon jelentős körülmény, hiszen már nemcsak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéről van itt szó, hanem elmehetünk Baranya megyének a dél-nyugati részeire, de akár Zalának a határ menti települési részeire; de a nyugati határ közelébe is lehet menni, Vas megyébe is, vagy közelítsünk a főváros felé, Pest megyébe, ahol a fővárostól 30 kilométernyire gyakran megszűnik az élet, és szeméthegyek vannak az erdőkben. Az erdeinkben most már nem a gyilkos galóca a leginkább káros, hanem a felhalmozott szeméthegyek környezetkárosító hatásaitól kell tartanunk.
De beljebb is kerülhetünk a fővárosba! A főváros megérdemelne egy külön fejezetet, hogy milyen elfogadhatatlan állapotok vannak itt, nemcsak az úthálózat és a köztisztaság, a szeméthegyek - mehetünk a Rózsadombra is. Sokszor emlegetik, hogy "a Rózsadomb". Nem tudom, hallották-e már önök azt, hogy a Rózsadombot újabban szemétdombnak nevezik, mert olyanok a viszonyok, az utak mentén szeméthegyek és egyebek vannak. Tehát ha itt Budapesten vagyunk, bent már, hogy úgy mondjam, a Parlament közvetlen közelébe értünk - és itt már nem folytatom, mert itt azért vigyázunk sok mindenre. Tehát ennyire beszűkíthető ez az egész.
A koncepciónak óriási jelentősége van, mert végre lesz valami, amiből ki tudunk indulni. Csak nagyon elkésett ez az egész, mert a végrehajtás szabályainak, a feltételrendszerek megteremtésének már meg kellett volna jelennie, mert nemcsak benzinkutakra van szükség! Abban már kétségkívül előreléptünk: európai színvonalú benzinkutakat látunk, ahogy beérünk az országba vagy megyünk ki az országból, de itt vége is van mindennek.
(19.30)
Egy-két határátkelőhely még, ami európai színvonalú, utána a lepusztult falvaink sora, sorozata és azok a körülmények, amelyek ezzel együtt járnak. A munkanélküliség hatalmas mértékű ezeken a területeken, sokkal nagyobb, mint az országos átlag. Nem tudom, tudják-e önök, tisztelt képviselőtársaim - nagyon rövid leszek -, hogy a munkaügyi központ felmérése szerint 2 millió 300 ezer ember hiányzik ma a magyar munkaerőpiacról. És zömmel ezeken a területeken nem jelennek meg a munkaerőpiacon a munkavállalók. Ennek - a kutatóközpont szerint - hat különféle oka van. Csak néhányat említek ebből:
Ismeretes az, hogy a háztartásbeliek száma hihetetlen mértékben megnövekedett az elmúlt években - 150 ezerről 700 ezerre -, az egyetemek környékén lézengő gyerekek, akiket valamilyen oknál fogva nem vettek föl, vagy nulladik évfolyamra járnak, 200 ezerrel növelik ezt a létszámot. Azok, akik nyugdíjasok voltak, de nem tudnak munkát találni, tehát nem jelennek meg munkavállalóként a munkaerőpiacon, nemrég még közel 700 ezren dolgoztak a nyugdíjasaink közül, most ez a szám körülbelül 150 ezerre csökkent. Még sorolhatnám a korengedményes nyugdíjasok és egyéb nyugdíjasok körét, akik korábban kerültek nyugállományba, ez is 200 ezres létszámot takar. Ilyen formában tehát a feketegazdaságba kiszorulók száma is sokszoros ezeken a területeken, és ne beszéljünk még más körülményekről, amelyek kisebbségi és egyéb más problémakörökbe tartoznak.
Még egyszer hangsúlyoznám, nem elég az, hogy a határ menti területeken közös fejlesztési programokkal szorgalmazzuk az együttműködést, hanem először fejlesszük fel a határ menti területeket, tegyük képessé arra, hogy az együttműködés feltételeit megvalósíthassák, és ennek alapján az együttműködés konkrét kereteit kidolgozhassák. Ennek is nagyobb szerepet kellett volna kapnia ebben a koncepcióban, de hangsúlyozom, hogy nagyon sok jó megállapítás van benne, és végre már van valami - ha nagy késéssel is -, amit az Országgyűlés elfogadhat.
A határ menti települések felfejlesztése az egész Európába vezető utunk egyik záloga, mert hiszen ha ezeket a területeket felfejlesztjük, akkor ezzel együtt olyan gazdasági, kulturális és tudományos többleteredményeket tudunk megjeleníteni, amelyek - ha úgy tetszik - kisugárzó erőként is megjelenhetnek a határon túli települések, a határon túli magyarság felé. Mert az Európába vezető útnak vannak közbenső állomásai is. Egy közbenső állomást látok abban, ha ezeken a területeken eredményt tudunk elérni, és ennek alapján ez a kisugárzó erő olyan szintre emelkedik, amellyel nem visszaélni kell, de mint jelenséggel mindenképpen számolni lehet, és ez befelé öntudattal töltheti el a magyarságot, kifelé pedig olyan többletekkel, amelyekből ők is profitálhatnak. Ennek alapján úgy látjuk, hogy ezen területek felfejlesztése igenis nagyobb hangsúlyt kellett volna hogy kapjon ebben a koncepcióban.
Köszönöm. (Dögei Imre tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me