DR. SZILI KATALIN

Full text search

DR. SZILI KATALIN
DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Néhány dologra engedjék meg, tisztelt képviselőtársaim, hogy reflektáljak.
A legutóbbi hozzászólásban Dögei képviselőtársam, feltételezem, hogy a Duna-Tisza közi homokhátság vízpótlásával kapcsolatos kérdéskörről beszélt, amit természetesen a területfejlesztési koncepció is tartalmaz. Én úgy gondolom, hogy tartalmazza az a nemzeti környezetvédelmi program is, ami ennek a feltételeit hivatott megteremteni.
Szeretném elmondani, itt elhangzott az, hogy 1998-ban a decentralizált pénzalapokhoz előbb fognak hozzájutni a megyei területfejlesztési tanácsok. Az elkövetkező hetekben fog a kormány elé kerülni az a kormányrendelet, ami ezeknek a decentralizált pénzalapoknak az idei felosztásáról szól - mind a kiegyenlítő keret, mind a célelőirányzat. Ebben, úgy tűnik, már márciusra ki fogják tudni írni a pályázatokat a megyei területfejlesztési tanácsok.
Itt már a képviselőtársaim is megfogalmazták, hogy az a koncepció, amit a képviselő urak és hölgyek rendelkezésére bocsátottunk, átfogó irányelveket, célokat határoz meg - kétszer aláhúzom azt, hogy átfogó irányelveket, célokat. Ez alapján kerülnek kidolgozásra azok a hosszú távú koncepciók, illetőleg középtávú programok, ahogy egyébként a határozattervezet is megfogalmazza, amelyek mentén az egyes térségekben a végrehajtás és a hozzá- és mellérendelt pénzösszegek alapján a megvalósítás megtörténhet.
(22.00)
Ma itt elhangzott néhány képviselőtársam részéről olyan, hogy hagyják az önkormányzatokat, ugyanakkor a másik oldalon elhangzik ilyen, hogy a kormány készítse el a programot, a kormányzati koordináció valósuljon meg. Azt hiszem, azzal, hogy az önkormányzatok megkapták a saját önállóságukat, azzal, hogy ez a koncepció valóban átfogó irányelveket és célokat határoz meg, lehetőséget biztosítunk arra a folyamatos párbeszédre, amely mentén az egyes térségek fejlesztési programjai majdan megvalósulhatnak.
Úgy hiszem, ez egy együttes munkának az eredménye lehet, tehát a kistérségek, a megyei területfejlesztési tanácsok, a régiók, s természetesen az az országos koncepció, amely ennek az egésznek keretet ad, és ami gyakorlatilag a mai vitánknak is tárgya volt.
Megköszönöm valamennyi képviselőtársam hasznos hozzászólását, de úgy gondolom, nemcsak ebbe a koncepcióba kell beleálmodnunk a jövőt, hanem majdan azokba a térségi programokba is, amelyek ez alapján elkészülnek és megvalósításra kerülnek.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me