LASSU ISTVÁN

Full text search

LASSU ISTVÁN
LASSU ISTVÁN (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Úgy tudom, a jó előadói beszédnek legalább két ismerve van, két fő ismérve. Azt mondják, legyen rövid, de velős. Én ebből ma - az estére való tekintettel - meg tudom ígérni a rövidséget.
Kocsis Imre Antal képviselőtársam a mai általános vitában elsőként szólt, és vele nemcsak abban vagyok közös, hogy együtt tettük le egy héttel ezelőtt a képviselői esküt, hanem abban is, hogy polgármesterként éltük meg az elmúlt néhány évet. Azt a két évet is, amióta a területfejlesztési törvény kapcsán a területi előkészítő munka, a pályázatok előkészítése, beadása, elbírálása folyt. Tehát röviden a települési önkormányzatok szemszögéből nézve szeretnék kapcsolódni az általános vitához.
A napirend általános vitájában többször elhangzott az a vélemény, hogy a koncepció elfogadása megkésett. Én azt mondom, nem ennek az eldöntése az, ami ma igazán vagy egyáltalán fontos. A települések számára az fontos, hogy 1996-ban megszületett a területfejlesztési törvény, és hogy egyáltalán van, létezik, hogy ma már decentralizáltan létezik a településeket és a gazdaságfejlesztést támogató Területfejlesztési Alap. Soha nem volt ilyen közel fejlesztési forrás a településekhez, és soha nem volt emiatt olyan nagy az esély és a késztetés a részben ebből finanszírozható fejlesztésekre. Talán be is vallhatjuk: az önkormányzatoknak előnyére is vált, hogy nem voltak ez ideig teljesen beszabályozott, merev keretek. Így megvalósulhattak olyan, főként infrastrukturális feladatok is, amelyek az előző években forrás hiányában elmaradtak, s ma úgy látszik, talán bele sem férnek az országos és a megyei koncepciókban megfogalmazott célokba.
Megítélésem szerint jól van ez így, hisz az 1990-es évek önkormányzati finanszírozása a szigorú működésen túl mást nem nagyon biztosított. Sok tehát a tartozás. Az 1997-ben és 1998-ban érezhető finanszírozásjavulás esélyt ad a megtakarításokra, a saját erő előteremtésére és a Területfejlesztési Alappal együttesen a települések gyarapítására.
Nem okozott a késedelem gondot azért sem, mert a regionális területfejlesztési tanácsok és a települések gondolkodása e formális elfogadás nélkül is ez irányba formálódott. A megyei regionális területfejlesztési tanácsok megismerték, véleményezték az országos koncepciót, azt ismerve dolgozzák ki saját programjukat.
(21.40)
Az elmúlt két évben eleinte főként egyedi települési igények fejlesztése, támogatása volt az alapfelhasználás jellemzője Somogy megyében.
Csak lassan jelentek meg igazán nagy régiós gazdaságfejlesztő feladatok, ez volt az indulás időszakának sajátos gyermekbetegsége. Nagy volt az éhség és nagy volt a késztetés arra is, hogy mind több cél megvalósítását támogassa a területfejlesztési tanács, az alap. A helyzet azonban jelentősen változott, megjelent a költségei miatt közös infrastruktúra-fejlesztés kényszere és igénye és ebben a több települést összekapcsoló regionalitás. Példaként ilyennek említem Somogy megyében a Balaton vízgyűjtőjén lévő Kéthely környéki települések közös csatorna- és szennyvíztisztító-hálózatának építési programját, ilyennek említem a marcali térség nyolc települését összefogó közös földgáz-beruházási programot.
Határmenti régiófejlesztésként valósulhat meg várhatóan a barcsi határátkelő bővítése, mely remélhetően nemcsak Barcs városnak, hanem az egész dél-somogyi térségnek ad fejlesztési lehetőséget, lesz fejlesztési hatása.
Somogy, Baranya, Tolna megye egészségügyi ellátásfejlesztésében megjelent összefogása is már a területfejlesztési koncepcióban javallott gondolkodást tükrözi.
A működés tehát lassan kinövi gyermekbetegségét, és a regionalitás, az összefogás irányába halad, eredményei pedig elvitathatatlanok. 1996-ban Somogy megyében 107 pályázatból 52 kapott támogatást, és 361 millió forint összegű támogatásból 1,6 milliárd forint költségű beruházás valósulhatott meg.
1997-ben a pályázatok száma 50 százalékkal, 179-re nőtt, ebből már 80 kapott támogatást, és 650 millió forint összegű támogatással 1997-ben és áthúzódóan 1998-ban 5,5 milliárd költségű beruházás valósulhat majd meg.
A probléma ma inkább technikai. A pályázatok beadásának határideje és az elbírálás időpontja évről évre augusztusra, illetve októberre tolódik. A pályázati támogatás folyósítása késedelmes, a kincstári finanszírozás lassú.
Az országos területfejlesztési koncepcióról szóló határozat elfogadása mellett e rendszert kell gyorsítani ahhoz, hogy a területfejlesztés még elismertebb legyen és még hatékonyabban működjön. Biztos vagyok abban, hogy ez is rövidesen megtörténik.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me