TÓTH KÁROLY

Full text search

TÓTH KÁROLY
TÓTH KÁROLY (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ahogy jöttem felfelé, mondták, hogy én legyek rövidebb, hozzam be az időt. Igyekszem.
Azzal szeretném kezdeni, hogy a határozati javaslat szerkezete áttekinthető, átfogó módon közelít a tennivalókhoz. Tükröződik benne a több éves előkészítő munka során felszínre került azon tapasztalat, felismerés, hogy ilyen típusú dokumentum csak akkor számíthat az Országgyűlés elfogadására, ha eleve elkerüli a területekhez kapcsolódó konkrétumokat. Ebből adódóan magában az országgyűlési határozati javaslat tervezetében nincs is érdemi vitapont.
Van azonban, mint mindig, egy kritikus pont. Ez a kritikus pont az, amikor kitérünk a részletekre. Jelen esetben ez az országos területfejlesztési koncepció. Mi történik itt? Ma este is az történt és az előző időszakban is az történt, ahogy áttanulmányoztam, hogy minden körzet felsorolja, mi minden maradt ki, nem a határozati javaslatból, hanem a koncepcióból.
Már ma, mióta folyik ez a vita, "elköltöttük" az Egyesült Államok éves költségvetését. Teljes joggal. És miért történt ez meg? Ez azért történt meg, mert az előkészítők, a szakértők és mások is az előkészítő munka során sokszor adtak olyan választ, amely arról szólt, hogy nem kell kétségbeesni, ha egy-egy feladat kimarad, nem gond, ha egy-egy konkrét ügy nem fogalmazódik meg a koncepcióban, ez nem tragikus, hiszen ha valamelyik feladat nem jelenik meg a dokumentumokban, attól még a különböző ágazati programokban, megyei fejlesztési koncepciókban szerepelhet. Ezt az érvelést akár el is lehetne fogadni, ha nem lennének ezzel ellentétes tapasztalataink, amelyek azt mutatják, hogy megvalósítási esélyre csak azok a feladatok számíthatnak, amelyek ilyen vagy hasonló, országos szintű dokumentumokban nevesítve szerepelnek. A közeli múltban is voltak ilyen tapasztalataink. Ezért következik be, ami bekövetkezett, hogy szép csendben mindenki felsorolja - és én is arra kényszerülök, hogy elmondjam majd a hátralévő részben -, hogy mi maradt ki az anyagból.
Mégis induljunk ki a pozitívumokból! Én úgy gondolom, hogy maga a határozati javaslat Békés megyére nézve is rendkívül kedvező lehetőségeket, feltételeket teremt. Csak hogy néhányat kiemeljek ezek közül: a társadalmi, gazdasági szempontból elmaradt térségek fejlesztése, a határ menti térségek fejlesztése, a magyar-román közös fejlesztési program megvalósítása, amelyben már eddig is történtek érdemi lépések, vagy említhetem a felszíni és a felszín alatti vizek, ivóvízbázisok hatékonyabb védelmét vagy Kelet-Magyarország bekapcsolását az országos és nemzetközi közlekedési hálózatba - lehet, hogy itt Békés megye délkeletnek számít és nem keletnek, ezért ennek kevésbé kellene örülni - ipari parkok, vállalkozási övezetek kialakítása, a vidéki felsőoktatási bázisok fejlesztése. Ezek mind-mind olyan elvi szempontok, amelyeket jó szívvel fogadhatunk Békés megyében csak egy "apró" gond van: hogy ezek megvalósítási ütemezése rendkívül lassú, nem a közeli időszak feladatai. Képviselőtársam mondta, hogy ezt hosszú távon, türelemmel kell nézni. Csak vannak térségek, amelyek hosszú ideje elmaradtak, és ezek bizony nehezebben fogadják el a türelmet.
Van egy másik szempont, amelyet szeretnék figyelmükbe ajánlani. Nagyon sok olyan feladat van, amit mi saját erőből meg tudtunk oldani Békés megyében - mások azt mondják, hogy balszerencsénkre -, hiszen elértük saját erőfeszítéssel, hogy hosszú évek óta a legeslegelmaradottabb megyék kategóriájából ki tudtunk kerülni. Minden mutató alapján 10-15. hely között foglal helyet a megyénk, ezzel elértük, hogy valóban - és ennek nagyon örülünk - nem a legelmaradottabb térségek közé tartozik Békés megye. De ezzel párhuzamosan elkerült bennünket minden nagyobb lélegzetű érdemi támogatás is. Tehát mivel küszködtünk saját erőfeszítéssel iszonyatos sokat, elértük azt, hogy mindig azt mondják: de kérem szépen van még legalább 3-4 megye, amely utánatok következik. De nem baj, megtettük, örülünk a helyzetnek, hogy ezt legalább elértük.
Van azonban egy terület, amelyen saját erővel képtelenek vagyunk továbblépni, ez pedig a megközelíthetőség. Békés megyének van egy olyan területe, ahol akármit teszünk a helyi koncepcióba, összefogással, térségi szemlélettel, mindennel: ez a megközelítés. Ilyen szempontból én nagyon aggasztónak tartom ezt az anyagot, hiszen két lényegi dolog kimaradt belőle. Egyrészt az úthálózatnál elfogadható belátható időn belül a 44-es, 47-es út gyorsforgalmúvá fejlesztése, ehhez kapcsolódva egy tiszaugi híd. Többen panaszkodtak a közlekedésre, hogy melyik átkötő út még nem épült meg. Egy kisgazda képviselőtársam - csak zárójelben mondom - még azt is elmondta, hogyan zötyögött az út, amikor letért egy szakaszról. Azt hiszem, még soha nem jött el Békés megyébe a tiszaugi hídon keresztül.
A másik - és az anyag szempontjából szintén hiányzik a feladatok közül - ez a Budapest-Szolnok-Békéscsaba-Arad-Bukarest nemzetközi vasútvonal folyamatos két pályává fejlesztése. Ez szintén olyan lehetőségeket teremtene, amely valamilyen mértékig ellensúlyozhatná a közúti távolságokat.
Hadd említsek meg egy olyan gondot is, amely megoldására helyi erőfeszítéseket teszünk, már nem közvetlenül pénzt igényel, és mégsem tudunk előrelépni. Az anyagban is szerepel az ipari parkok ügye. Szerepel a közép-békési vállalkozási övezet, hogy Békéscsabán érdemes lenne a repülőtér fejlesztéséhez kapcsolódva is ipari parkot létrehozni - csak közel két éve képtelenek vagyunk rendezni a megyében a repülőtér tulajdonjogát. Ezzel megkötődik a kezünk minden típusú pályázatnál, hiszen nem tudjuk csatolni a dokumentumot, hogy ez az önkormányzat tulajdona. Szeretném elmondani, hogy hosszú ideje megtettük a vételi javaslatot is a repülőtérre, tehát nem azt kértük, hogy adják ide ingyen és bérmentve, lelkesedésből, a mások által meghatározott vételárra tettünk javaslatot. Azóta újabb és újabb szempontok merülnek fel, hogy még mi mindent kell tenni annak érdekében, hogy hozzájussunk a tulajdonjoghoz, ami első feltétel lenne, mondjuk, ahhoz, hogy pályázni lehessen ipari park címen. A legutóbbi időszakban úgy hallottuk, hogy bár a tervben szerepel a közép-békési vállalkozási övezet, de lehetséges, hogy egy-egy mutatóban átléptük önmagunk árnyékát, és esetleg egy-egy területen nem olyan magas a munkanélküliségi ráta, hogy feltétlenül jól szerepelhessünk a pályázaton. Bízom benne, hogy pozitív döntés születik a tervvel összhangban.
Még egyszer mondom, nem direkt pénzről van szó mindkét esetben, hanem elsősorban a lehetőségről, hogy helyi erővel az előző pontot tudjuk teljesíteni. Még egyszer mondom, az elérhetőségen kívül a többi ügyben nagyobb esélyünk van helyi erőfeszítésre, de ehhez kérünk egy pozitív döntési mechanizmust.
Befejezésül hadd mondjam el, hogy természetesen nekünk is döntenünk kell. Néhány képviselőtársammal ellentétben elmondom: ha a háttéranyag is a határozati javaslat része lenne, akkor vélhetően sokkal nehezebb lenne nagyon sok képviselőtársamnak, így nekem is, az igen gombot megnyomni, mert sok minden hiányzik. Az alapelvekkel egyetértünk.
(21.20)
Még egyszer szeretném kérni a megközelíthetőség felgyorsítását, és szeretnénk kérni olyan döntéseket, amelyek az esélyt megteremthetik, hogy a saját erőt használhassuk.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me