DR. BAJA FERENC

Full text search

DR. BAJA FERENC
DR. BAJA FERENC környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Ház! Azt gondolom, hogy mégiscsak érdemes lenne megfontolnunk az ókori bölcsek szavait: nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni... (Pokorni Zoltán: Az MSZP-nek sikerült! - Zaj.), és úgy látom, hogy most újra ezt meg fogjuk próbálni. (Zaj.)
Tisztelt Ház! Szomorúan látom azt, hogy az a kérdés, ami a Duna ügye és ami elsősorban szakmai kérdés kellene hogy legyen, az ma Magyarországon újra politikai kérdés. (Zaj.) Jelentős hibának tartom, olyan hibának, amelyet a magyar parlament és a magyar kormányok ebben az ügyben már többször elkövettek, és most nem lenne szerencsés újra elkövetni. Már csak azért sem, mert nemcsak Magyarországról van szó - nemzetközi szerződésről van szó, hágai ítéletről van szó, a Duna ügyében Magyarország is vizsgázik demokráciából is és abból a szempontból is, hogy képes-e betartani a nemzetközi jog által meghatározott feltételrendszerek között a szerződéseit. (Közbeszólás: Nemzeti érdek!)
Sajnos, az a helyzet, hogy e tekintetben sem nem a mostani kormány, sem nem az előző kormány, hanem nagyon hosszú ideje kényszerpályák előtt áll a magyar Duna-politika és a magyar környezetpolitika is. Sok illúzió volt ezen a területen, és azt kell mondanom, a hágai ítélet nemhogy győzelem, de sajnos környezetvédelmi szempontból az illúziók trónfosztása. Szomorú, de tény. Olyan tény, amelyet Magyarországon figyelembe kell vennünk, mert a magyar kormány - és nem a mostani, hanem az előző - egy alávetési nyilatkozatot adott. Egy olyan alávetési nyilatkozatot, amely például azt tartalmazza - és még egyszer mondom, nem a mostani kormány, hanem az előző -, hogy hat hónapon belül a felek valamilyen megállapodásra jutnak. (Zaj.) Nem mi szabtuk tehát ezt a határidőt, hanem az előző kormány szabta ezt a határidőt. Ezt fontos tudni.
Nézzük meg azt, hogy hogyan készítette elő a kormányzat a tárgyalások menetét! (Dr. Torgyán József: Rosszul!) Nos, szeptember 26-án egy hatpárti tárgyalás keretében tett arra kísérletet a kormányzat, hogy ezen a területen elsősorban a szakmai kérdések prioritása mellett folyjék a tárgyalás, és ne kerüljön ez a pártpolitika mozgásterébe és küzdőterébe. Azóta is el kell azonban mondani, hogy a környezetvédelmi bizottság immáron kilenc alkalommal, de a külügyi bizottság is több alkalommal foglalkozott ezzel a kérdéssel, és nagyon sok alkalommal mind a helyszínen, mind egyéb helyeken igyekeztünk a szakmai kérdések tekintetében konszenzusra jutni. Hozzátartozik ehhez természetesen az akadémiai bizottság működése és véleményformálása is.
Nagyon szomorúan látom azt, hogy kevéssé esik figyelem arra vonatkozóan, hogy az eddigi tárgyalások nagyon jelentős és komoly eredményeket hoztak például a környezetvédelmi területeken. Például a tekintetben, hogy sikerült egy közös monitoringegyezmény körvonalait megállapítani, amelyek természetesen vissza fognak hatni a mű egészének működtetésére.
Szeretném azt is elmondani, hogy itt a kormány is több fordulóban tárgyalt erről a kérdésről, és azok az aggályok, amelyek az elmúlt kormányülésen élesebben merültek föl, megítélésem szerint nem olyanok, amelyek ne lennének orvosolhatók. Rendkívül fontosnak tartom azt, hogy a kormány nem végleges döntést hozott, a kormány erre a kérdésre még vissza fog térni, miközben a hágai döntéshez kötődő delegációk a mai napon is tárgyalnak. Indokolatlan tehát ezt a vitát jelen pillanatban mindenáron és minden körülmények között túlpolitizálni, sőt túl-pártpolitizálni. Már csak azért is indokolatlan, mert ennek eredményeként a magyar pozíció megosztott és ezáltal kevés erősségű. Figyelemre méltó, hogy míg a szlovák oldalon sikerült nemzeti egységfrontot kialakítani, addig a magyar oldalon rendkívül megosztott a magyar álláspont, és elsősorban azért, mert a szakmai kérdéseket állandóan újra és újra átpolitizáljuk.
Úgy ítélem meg, hogy a kormányzaton belül Lotz miniszter úrral rendkívül sokat tettünk az elmúlt időszakban azért közösen, hogy a hágai pozícióhoz kötődő magyar álláspont és a tárgyalások sikeresen zárulhassanak.
(15.40)
Rendkívül sokra értékelem azt a szakértelmet, amely ebben megnyilvánult, és azt remélem, hogy a kormány ülésén, a második forduló alkalmával (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) már az SZDSZ-es miniszterek is támogatni fogják ezt.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban. - Dr. Torgyán József: Még jobb lenne, ha semmit nem tettetek volna!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me