DR. BAJA FERENC

Full text search

DR. BAJA FERENC
DR. BAJA FERENC környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Én tartózkodnék ócska trükkök megfogalmazásától akkor, amikor 600 milliárd forintokkal dobálódznak teljesen megalapozatlanul. Tartózkodnék ócska trükkök megfogalmazásától akkor, amikor televíziós műsorokban 25 méteres gátakról van szó. (Csóti György: Most csinálod!) Valamennyien tudjuk, hogy ez nem így van. Attól is tartózkodnék, hogy úgy állítsuk be ezt a történetet, mintha a magyar kormánynak most hirtelen teljességgel önálló döntési lehetősége lenne, és nem lennének kényszerpályák.
Igen, természetesen nem lenne kötelező megállapodnunk hat hónapon belül, csak az a probléma, hogy van e tekintetben egy megállapodási partnerünk. Abban az esetben van lehetőség túllépni a hat hónapon, ha a szlovák fél is ezt akarja. Ahhoz azonban, hogy ezt akarja, ahhoz tárgyalásokat kell vele folytatni; itt a magyar félnek 50 százaléknyi lehetősége van.
Nem szeretném a parlamentet azzal untatni, hogy különféle citátumokat hozok elő a hágai ítéletből. Ez ugyanis egy rendkívül bonyolult ítélet (Dr. Torgyán József: Nektek minden bonyolult!), nagyon sok helyen még egymásnak ellentmondó passzusai is vannak. Egy azonban egészen bizonyos, amely azt mondja ki, hogy a felek közötti viszony a '77-es szerződés kölcsönös alávetése szerint lényegét tekintve meghatározó az elkövetkezendő időszakban a tárgyalások folyamán. Nagyon egyszerűen: a hágai bíróság döntése arról szól, hogy a '77-es szerződés érvényben van, de ettől a felek eltekinthetnek, és ajánlja bizonyos eltekintésekben - pont, pont, pont, pont, pont - a feltételeit. De bizony jogszerűen kimondja, sajnos: a '77-es érvényben van. De mást is mond, sajnos - azt kell mondjam, környezetvédelmi miniszterként: sajnos (Dr. Hack Péter: Ezt már mondtad!) - ez az ítélet, nevezetesen, hogy a környezetvédelmi kérdéseknek nincs prioritásuk.
Szomorúan olvastam a hágai ítéletben (Gyimóthy Géza: Személyes felelősség!), de a hágai ítélet azt mondja, hogy az energetika szempontja, a hajózás szempontja, a vízügy szempontja és a környezetvédelem szempontja azonos mértékkel mérendő. Szomorúan olvastam ezt, de a magyar kormány tagjaként nincs jogom a hágai ítéletet megmásítani. Nincs jogom más típusú prioritást ez elé állítani. Egy feladatom van: minél határozottabban, a környezetvédelem értékeit figyelembe véve megállapodni, mert ez az európai kormányok gyakorlata.
Azokban az ügyekben, amelyek az adott ország számára nem feltétlenül kedvezőek, de nemzetközi szerződések által elfogadottak, ott a kormányok végrehajtják ezeket a szerződéseket - a magyar kormánynak végre kell hajtania. Környezetvédelmi miniszterként szomorúan látom azt, hogy nekem jutott a feladat, és annyi a felelősségem - és valamennyiünk felelőssége, azt gondolom -, hogy a jelen helyzetben a környezetvédelmi kérdéseket maximalizáljuk - és erre van esélyünk. Mert szeretném a tisztelt Ház figyelmébe ajánlani, hogy 1977-ben nem volt környezetvédelmi törvény. Ma van, és ez a környezetvédelmi törvény szól a hatástanulmányokról. És sikerült megállapodnunk a szlovák féllel a tekintetben, hogy a Szlovákiában hasonló környezetvédelmi hatástanulmányokról szóló törvénnyel együtt és együttesen fogjuk a hatástanulmányok rendszerét kialakítani. Ezek visszahatnak az alapszerződésre. De ahhoz szakmai munkának kell folyni, nem pedig politikai handabandázásnak.
(15.50)
És, kérem tisztelettel, mélységesen sajnálom azt, hogy bizony ennek a szerződésnek a végigtárgyalásához kell bátorság. Bátorságra van szükség (Dr. Hack Péter: Nem ez van benne a szerződésben.), mert természetesen tudjuk azt, hogy ez a választási időszakban politikai értelemben rendkívül kockázatos.
Sajnálatosan azt kell azonban mondjam, bizony, mi már olyan sokat áldoztunk ebben az ügyben, hogy politikai oldalról nincs más választásunk, mint a megállapodást szakmailag előkészíteni, és mindenki, aki ebben a szakmai előkészítésben partner vagy párbeszédet akar a kormánnyal folytatni, annak a mi véleményünk szerint helye van a párbeszédben a másik oldalon, és oda fogunk menni, és meg fogjuk beszélni a szakmai érveket. Egy dolgot azonban rossznak gondolunk, nevezetesen, hogy a politikai zsarolásnak engedjünk, vagy választási-politikai harchoz kötődően tárgyaljunk arról az ügyről, amely alapvetően szakmai kérdés, és reményeink szerint az elkövetkezendő időszakban egyre inkább szakmai vitaként és szakmai (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) tárgyalásként fog folyni.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me