DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Magyarország miniszterelnökét idézem négy mondatban. "Mi, szocialisták sohasem hazudtunk. (Moraj a jobb oldalon. - Közbeszólás: Hajaj! - Gyimóthy Géza: Reggel, este!) Senkinek nincs programja. Egyedül a szocialistáknak van szakértelme"; és: "Mindenki visszafogottabban, nagyobb önmérséklettel nyilatkozzék!"
Tudja a miniszterelnök úr, hogy ezzel a négy mondattal kiket sértett meg, és azt, hogy mi volt a célja? Persze, hogy vannak programok, csak az újságot kell elolvasni és a híreket meghallgatni. De akinek a zsigereiben az egypártiság él, az az összehasonlítással, a kritikával, a párhuzamokkal és egyéb érvekkel nem bíbelődik, azt mondja, nincs - és így nem kell magyarázkodnia. Ám megjegyzi, hogy van szocialista szakértelem, és valóban, igaza van a miniszterelnök úrnak, a szocialista szakértelem párját ritkítja. Úgy, ahogy ezt tette évtizedeken keresztül, a szó szoros értelmében és a szó átvitt értelmében is. Önmagában a szakértelem semmit nem jelent, hiszen a bűnözőknek is van szakértelmük, jobb, sajnos, mint a bűnüldözőké vagy a kormányzati szakértőké. A kérdés mindig az, hogy a szakértelem mit szolgál: a köz javát vagy magánérdekeket, lobbyérdekeket, netán pártérdekeket.
A legtöbb magyar család aztán igazán megérezte, milyen is a szocialista szakértelem a családügy terén! Először akkor, amikor megszüntették a gyermekek után járó adókedvezményt. És hogyan? Miközben elvonják a családoktól a megélhetéshez szükséges pénz egy részét, költségvetési pénzből támogatják a Xénia-őrületet, persze úgy, hogy közben a maguk, szocialista holdudvarának a hasznát meg tudják teremteni. A miniszterelnök úr vajon a szocialista szakértelem részének tartja azt a cinikus adóztatást, melyben ugyanannyi jövedelemmel rendelkező házaspár annyi adót fizet egy gyerekkel a háztartásában, mintha hat gyereket nevelne?! Vajon kinek a szakértelmét dicséri, hogy 1994-ben a családi pótlék, anyasági, gyed együtt meghaladta a nemzeti jövedelem 4 százalékát? Képviselőtársaim, ez ma nem éri el a 2 százalékot! Kíváncsi lennék, milyen szocialista szakértői érvekre szüntették meg a gyedet? Azt a gyermekgondozási díjat, mely a munkából, jövedelemből élő középréteg gyermekvállalási kedvét szolgálta? Tudja-e a miniszterelnök úr, mi a véleménye annak a több tízezer családnak, amelytől elvették a családi pótlékot?
Apropó: családi pótlék és a szocialista igazmondás! Kezemben tartom az 1994. szeptember 27-ei parlamenti jegyzőkönyvet. Miniszterelnök úr azt mondta, '95-től állampolgári jogon jár a gyermekgondozási segély. Tisztelt Képviselőtársaim! Nemhogy nem valósult meg a szocialistáknak ez az ígérete, de több tízezer anya ki is szorult belőle!
Lépjünk tovább! Vajon mit szól az a nyolcszázezer család, az a nyolcszázezer háztartásban élő családtag, akiknek a felgyülemlett távhő-, gáz- és áramszolgáltatási hátraléka összesen ma már 219 milliárd forint? Nyolcszázezer család, mely legalább három havi hátralékkal rendelkezik! Vagy a miniszterelnök úr nem ismeri, hogy a magyar családok fele létminimum alatti összegekből él?! A család megtartó erejének érdekében, a családbarát környezet kialakítása érdekében a szocialista szakértelem semmit nem tett. Sőt, a Bokros-csomag sortűz volt a családok biztonsága ellen!
Drasztikusan csökkent a születések száma, drasztikusan csökkent a házasságkötések száma. Ma már nem születik meg egy évben százezer gyermek. Van olyan megyénk, ahol az abortuszok száma több, mint az élveszületések száma, és 40 ezer lélekszámmal számolunk ma - kevesebbel, mint egy évvel ezelőtt. Még szerencse, hogy a magyar családokban még mindig van hit és erő. Hazánkban kimagasló a család- és gyermekcentrikusság, fiataljaink 90 százaléka nem tudja még család nélkül elképzelni az életét. S e térségben ez egyedül Magyarországon ilyen pozitív, hiszen Lengyelországban vagy a volt NDK területén tízből már kilencen azt vallják, hogy jobb élete van annak, aki nem vállal gyermeket, nem vállal családot. Micsoda nagy szerencse, tisztelt képviselőtársaim, hogy Magyarországon még érték a tradicionális család!
És, tisztelt képviselőtársaim, az előbb miniszter úr olyat állított, ami nem volt igaz. A demográfiai krízisnek '90 és '94 között volt egy nyugvópontja, amikor lelassultak a rossz demográfiai folyamatok. Ennek az volt az oka, hogy kiszámítható volt a családpolitika (Dr. Szabó Zoltán: Az biztos!), bízhattak az emberek abban a folyamatosságban (Dr. Szabó Zoltán: Az igaz! - Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), amelyet önök, tisztelt képviselőtársaim, drasztikusan megváltoztattak. (Az elnök ismét jelzi az időkeret leteltét.) És az önök vétke és bűne az, ami ma a statisztikai adatokból kimutatható.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MDF padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me