DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Azt kell mondjam, hogy a frakcióvezető úr 5 perc alatt igen sok minden dologról szólt itt. Ennek természetesen vitathatók az összefüggései, de még inkább vitatható az, hogy egyáltalán a tényekhez, a valósághoz van-e köze mindannak, amit a frakcióvezető úr elmondott. (Közbeszólás az FKGP padsoraiban.)
Mindenekelőtt szeretném ismételten elmondani itt, a Házban - nem először - a frakcióvezető úrnak is de ismétlés a tudás anyja, úgyhogy kénytelenek vagyunk ezt ismételgetni: addig, ameddig a demográfiai krízis valóban nyugtalanít bennünket, valóban kevés gyermek születik az országban, de azért ez a jelenség a '80-as évek eleje óta így van: '82-83 óta folyamatosan csökken a születésszám ebben az országban. És közben volt gyedbevezetés, volt rendszerváltás, volt nagyon sok minden. De ez a trend változatlan: ezzel a termékenységi aránnyal is, tisztelt képviselőtársaim, az európai középmezőnyben vagyunk, tehát nem valamilyen sajátos magyar drámáról van szó. Ezt a körülményt az teszi magyar drámává, hogy ugyanakkor aggasztóan magas a halandósági arány, és a két ügyet, tehát a születésszámok csökkenését és a magas halandóságot csak együttesen kell és szabad értékelni és mind a két tekintetben vannak feladataink és tennivalóink.
Nem hiszem, hogy itt hosszan kellene beszélni arról, hogy a gyes szétverése megtörtént: pont a gyessel kapcsolatban az ellenkezője történt, kiterjesztettük a gyermekgondozási segélyt azokra, akik előzetes biztosítási idővel nem rendelkeznek, miközben valóban a kormányprogramban hirdetettnek megfelelően megtörtént a gyes és a gyed egységesítése.
És persze lehet, hogy nőtt a hajléktalanok száma, de az, azt hiszem, képviselőtársaim számára sem vitatható: ez a kormány igen sokat tett azért, hogy a hajléktalanok ellátórendszerének a fejlesztése megtörténjen, évről-évre több forrást, kiterjesztettebb infrastruktúrát biztosítunk a hajléktalanellátásra.
És arra különösképpen már reagálni sem szeretnék, amit a frakcióvezető úr az adórendszerrel kapcsolatban elmondott. Remélem, hogy az adórendszert nem kívánja szétverni, mert akkor, hogyha szétverné, valóban nem lenne forrás arra, hogy az egészségügy, a szociálpolitika, a gyógyszerellátás számos kiadását fedezni tudjuk.
(15.10)
De azért annyit még megjegyeznék (István József: Nem kellene az a nagy pazarlás!), hogy pont az utolsó két esztendő volt az, amikor a gyógyszerárak emelkedését sikerült megtörni. Ténykérdés az, hogy '97-ben is és '98-ban is a gyógyszertérítési díjak növekedése messze az inflációs szint alatt maradt és marad. Azt gondolom, ez is a tényekhez tartozik, és jó, ha képviselőtársaim és a televíziónézők is tisztában vannak ezzel. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me