DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Nem szeretnék most idézetháborúkba bonyolódni, mert természetesen a miniszterelnök úr igen sokszor és sokféle nyilatkozatot tett, és szövegkörnyezetből... (Nagy zaj az ellenzék padsoraiban. - Közbeszólások. - Dr. Dávid Ibolya: Itt mondta az Országgyűlésben! - Dr. Torgyán József: A rátóti humorfesztiválon mondja el a miniszterelnök! - Dr. Dávid Ibolyától iratot vesz át.) kiemelni mondatokat persze igen könnyű dolog. (Dr. Dávid Ibolya: Aláhúztam!)
Hadd mondjam el, hogy a gyermekgondozási segélynél tulajdonképpen a legmagasabb jövedelmű kör számára vezettük be a jövedelmi korlátot, azon túlmenően lefelé nyitottuk, tehát pontosan azon kör számára, amelyet eddig - vagy korábban, 1994-ig - az előzetes biztosítási idő követelménye, a munkaviszony előírása kiszorított az ellátásból. Ugyanezen intézkedéssel együtt hozzáférhetővé tettük számukra a gyermekgondozási segélyt, amelyre érvényes és igaz az is, hogy abban a pillanatban, amikor lehetővé tette a gazdaság teljesítménye, hozzáláttunk ahhoz, hogy az értékmegőrzése valóban megvalósulhasson. Ez történt 1997-ben, ez történik idén is, és ez érvényes a családi pótlékra éppen úgy, mint valamennyi családpolitikai ellátásra. Mint ahogy lehetséges természetesen, hogy a kilencvenes évek elején ez a családtámogatási rendszer mindenkinek járt, de nem volt mód és lehetőség arra, hogy az értékőrzés biztosított legyen.
Hadd mondjam el a demográfiai krízissel kapcsolatban azt, hogy aki demográfiai kérdésekkel foglalkozik, nagyon jól tudja, hogy egyetlen esztendő adatait kiemelni nem szabad. (Dr. Dávid Ibolya: Négy év!) Azt, hogy egyetlen esztendőben valami javulás bekövetkezett (Közbeszólás: Bokros-csomag!), vagy úgy tűnt, mintha egy kicsit csökkent volna a születésszám mérséklődése, ezt felhozni annak igazolásául, hogy akkor a polgárok bíztak, én megkérdőjelezem, mert ha a polgárok bíztak volna, akkor 1994-ben más lett volna a választások eredménye. Köszönöm a figyelmet. (Dr. Torgyán József: Remélem, a választópolgárok is hallották ezt a véleményt! - Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me