DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az adóbevallások szezonját éljük. Az emberek böngészik az adóíveket, igyekeznek kiigazodni a bonyolult szabályok között, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalban most következik a munka legnagyobb időszaka.
Most, ebben az időszakban a vezetők irányított személyiség-vizsgálatát tervezi az APEH elnöke. Mit is vizsgálnának? Kérem képviselőtársaim, figyeljenek! (Közbeszólás az MSZP soraiból: Figyelünk!) Stabilitás, megbízhatóság, tudatosság, önbizalom, stressztűrőképesség, aktivitás, hatékonyság, kreativitás, felelősségtudat, együttműködési képesség, kommunikációs készség, intelligencia. Mindössze ennyit. Csak az egész személyiséget.
Már számtalan újságcikk, rádió- és televízióműsor foglalkozott ezzel a kérdéssel, az ombudsman, a pszichiáter, a konfliktuskutató elmondta a nyilvánosság előtt, hogy ez a vizsgálat személyiségi jogokat biztosan sért. Ma azt olvashattuk, hogy most nem lesz meg a vizsgálat, mert későbbre halasztották.
Legalább ilyen fontos kérdés az is, hogy vajon ki végzi, ki végezné ezt a vizsgálatot. Egy magáncég, a Human Profil Kft. Arról azonban nem tudunk, hogy ki vizsgálta meg ezt a céget. Vajon lehet-e egy magáncég elég megbízható ahhoz, hogy az adóbehajtással foglalkozó személyek teljes személyiségi adataival rendelkezhessen, például megbízhatóság, támadhatóság, megközelíthetőség?
Nem gondolja-e a pénzügyminiszter úr, aki támogatta ezt a vizsgálatot, hogy a magyar adóhatóság teljes vezérkarának ilyen mélységű pszichológiai vizsgálata még nemzetbiztonsági problémákat is felvet?
Vajon miért van az - hogy más témára térjek át -, hogy az APEH-székházban tanyázik a Geoholding, Geomédia Kft., mely magánvállalkozásban adja ki az Adó című lapot. Igaz, az újság szerkesztői például Draskovics Tibor közigazgatási államtitkár, Csobánczy Domonkos (Sic!) helyettes államtitkár a Pénzügyminisztériumból és Vámosi-Nagy Szabolcs APEH-elnökhelyettes. Vajon milyen pályázat útján nyerte a pozícióját a Matkó és Horváth Kommunikációs Kft., mely szórólapján a kormányhoz fűződő kapcsolatát is hirdeti? Vajon mit keres az APEH körül a Comconsult, a Prinz és Társa Kft., melyre a Pénzügyminisztérium idén rábízta, hogy vizsgálja át az APEH könyveit? Talán az Állami Számvevőszék vagy a Központi Ellenőrzési Iroda helyett? Vajon hogyan történik százmilliós közbeszerzési pályázatok elbírálása, ha annak pontos szabályozási és eljárási rendjét nem dolgozták ki az APEH-nél?
Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, gondolkodjanak el azon, miért van az APEH körül ennyi tisztázatlan szerepű magáncég, mi lesz azokkal az információkkal, melyekhez ezek a cégek ilyen módon közel kerülnek. Miért van az, hogy a pénzügyminiszter urat az sem zavarja, ha a magyar adóhivatal elnöke egy német magáncég kiadványában lektorként és ajánlóként jelenik meg?
Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy látom, mindezek alapján a közpénzekkel való felelős gazdálkodás, valamint a parlament ellenőrzési kötelezettsége alapján fontos volna, hogy a költségvetési bizottság, valamint az Állami Számvevőszék foglalkozzon ezekkel a kérdésekkel. Továbbá kérdezem a távol lévő miniszterelnök urat - nyilván átadják neki -, vajon nem volna-e itt az ideje annak, hogy a Központi Ellenőrzési Iroda ellenőrizze az APEH-nél folyó zavaros ügyeket.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzék soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me