DR. SZEKERES IMRE

Full text search

DR. SZEKERES IMRE
DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Az elmúlt héten itt, a Házban tájékoztatást kaptunk arról, hogy Dánia és Kanada is állást foglalt már Magyarország NATO-csatlakozásáról, és az elmúlt napokban több hír jelent meg Németországról és a német eseményekről a magyar sajtóban. Az elmúlt héten a német szociáldemokrata párt meghívására Bonnban jártam, és alkalmam volt találkozni a parlamenti pártok frakcióvezetőivel, és arról győződtem meg, hogy mind a keresztény-liberális kormánykoalíció, mind az ellenzéki szociáldemokraták, sőt, az ellenzéki zöldek egy része is támogatja Magyarország NATO-hoz való csatlakozását, és támogatja Magyarország európai uniós csatlakozását is.
Ezekben a napokban Németországban nagyon fontos események is zajlottak: rekordszintet ért el a munkanélküliség, csütörtökön országszerte tüntetések voltak, és erről vitázott a Bundestag is Lafontaine és Schuble frakcióvezető vezérszónoklata mellett. (Közbeszólások az FKGP padsoraiban.) Ott is és itt is gond tehát a munkanélküliség, ott is és itt is összefügg a gazdaság és a létbiztonság.
Tisztelt Képviselőtársaim! Természetesen tudatában vagyok annak, hogy Németország gazdagabb és fejlettebb ország, mint Magyarország, és szívesen elcserélnénk az ő gondjaikat a magunkéval még a népességszaporulatot illetően is. És ha már ennél járok, engedjenek meg egy fontos megjegyzést ezzel kapcsolatban: úgy gondolom, hogy ez a személyes példamutatáson is múlik. (Derültség és szórványos taps a kormánypárti padsorokban.) Az én családomban két gyermek van, több barátom, ismerősöm családjában is, és ha összeszámolnánk a szocialista frakció egy főre eső gyermekeinek számát, valószínű, ebben a Házban a legmagasabb arányszámot kapnánk. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból: Nem igaz!) Tehát fontos lenne, ha olyanok beszélnének ilyen ügyről, akik legalább maguk eleget tettek ennek a kötelességnek, és egynél több gyerekük van. (Derültség és taps az kormánypártok padsoraiban. - Dr. Torgyán József: Milliárdos frakció! Persze, hogy el tud tartani ennyi gyereket!)
Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom tehát, hogy ezek az összehasonlítások fontosak, nemcsak a gazdasági teljesítményeket, költségvetési deficitet kell összehasonlítanunk (Dr. Torgyán József: Adjátok át a pénzt a népnek, akkor majd ott is lesz!), hanem - és ez legalábbis a Magyar Szocialista Párt számára fontos - tudnunk kell azt is, hogy az az Európai Unió, amelyhez csatlakozni kívánunk, egy mondattal is leírható; azzal a mondattal, hogy szociális Európa. Azok a tapasztalatok, amelyeket ebben az ügyben szerezhetünk, azt gondolom, mindnyájunk számára fontosak.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ezért tartom jelentős lépésnek, hogy a kormány megvitatta azt a törvénytervezetet, amely Magyarország csatlakozását írja elő az Európai Szociális Chartához. Ahhoz a chartához, amely egyben egy normaforrása is a szociális jogoknak Európa fejlettebb részén. Ahhoz a chartához, amely világosan rögzíti a munkavállalók jogait, a szakszervezetek működési területeit, a kollektív szerződések jelentőségét és az érdekegyeztetési mechanizmusokat; és ahhoz a chartához, amely ma a Magyarországon kialakult helyzetnél jóval magasabb követelményeket ír elő. Ez a "belépőjegy" tehát előttünk még elvégzendő feladat.
Ezért van az, hogy az európai uniós csatlakozás során a belépni szándékozó országtól nem minden előírás teljesítését kívánják meg, hanem meghatároznak egy úgynevezett optimális minimumot, amely bővíthető és bővítendő is. Meg vagyok győződve arról, hogy amikor az Országgyűlés eleget fog tenni annak a feladatának, hogy ezt az Európai Szociális Chartát ratifikálja, egyben egy feladatot is és programot is fogad el, hogy Magyarországon mind a munkához való jog, mind a foglalkoztatás, mind a továbbképzés, mind a rehabilitáció egyben állami feladat is legyen, és egyben elvégzendő feladat is legyen.
A Magyar Szocialista Párt nevében remélem, hogy a kormány minél hamarabb az Országgyűlés elé terjeszti ezt a törvénytervezetet, ezt a ratifikálandó okmányt, és bízom abban, hogy nemcsak a Szocialista Párt, amely számára ez politikai és erkölcsi kötelesség is, hanem más parlamenti pártok is támogatni fogják a ratifikálást.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban. - Dr. Torgyán József: Frakcióülésen beszéljétek meg! - Dr. Szabó Zoltán: A képviselő urat nagyon idegesítheti, ha más is beszélhet, nem csak ő.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me