DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Full text search

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A kormány múlt heti ülésén tárgyalta a hágai ítélet végrehajtását szolgáló keretmegállapodást. Mint ismeretes, a kormány szocialista tagjai megszavazták az előterjesztést, a szabaddemokraták elutasították. (Dr. Varga István: Lépjetek ki!) Nem két párt belügyéről van szó, hanem az ország közügyéről. Ezért fontos, hogy álláspontunkat itt is világossá tegyük. (Dr. Torgyán József: Ki kell lépni a koalícióból!) Az SZDSZ álláspontja ebben a kérdésben kezdettől egyértelmű, szilárd és világos volt. Elfogadjuk a hágai ítéletet, véleményünk szerint végre kell hajtani annak a valós törekvéseit, jóhiszemű tárgyalásokat kell folytatni a megegyezés érdekében.
(15.30)
De Hágában nem várják el tőlünk, hogy feltétel nélkül feladjuk elveinket. Hágában józan kompromisszumot várnak tőlünk, s a magyar kormány feladata, kötelessége e józan kompromisszum teljesítése. Meg akarunk állapodni, de nem minden áron akarunk megállapodni. Csak akkor van értelme a megállapodásnak Hágában, ha egyértelműen kedvezőbb feltételekkel tudunk megállapodni, mint amilyen ítéletre Hágában számíthatunk.
Sokadszorra vagyunk kénytelenek elmondani, hogy megítélésünk szerint ma a kormány, de a szakértők sincsenek abban a helyzetben, hogy felelős döntést hozzanak. Nem rendelkezünk azokkal a számításokkal, hatásvizsgálatokkal, tanulmányokkal, amelyek e hosszú távra szóló, felelős döntést megalapoznák.
Tisztelt Képviselőtársaim! Itt százmilliárdokról van szó. Itt a Duna mentén élők százezrek sorsáról van szó. Itt a Duna jövőjéről van szó. Nem lehet elsietett és elkapkodott döntést hozni. Még azt sem tudjuk pontosan, hogy mennyibe kerülne mindaz, amit ma a tárgyaló delegáció már fölvázol. A legeltérőbb és legkülönfélébb számok repkednek 300 milliárdtól 600 milliárdig. Egyikünk sincs abban a helyzetben, hogy pontosan meg tudná mondani, milyen kötelezettségvállalást is foglalna magában az a keretmegállapodás, amelyre a kormány egy része - szocialista része - igent kíván mondani.
Tisztelt Képviselőtársaim! Nem készültek el a költség-haszon elemzések. Nem készültek el azok a fontos számítások, amelyek ennek a beruházásnak a gazdaságosságát bizonyítanák. Ugyanakkor - s ezt kénytelenek vagyunk sérelmezni - a tárgyalásvezető és a tárgyaló delegáció több tagja részéről felelőtlen nyilatkozatok hangzanak el folyamatosan az esetleges kártérítés mértékére vonatkozóan. (Dr. Torgyán József: Igaz! Ez igaz!) Ma már a sajtóban is megjelentek milliárdos, dollármilliárdos kártérítési összegekről szóló híradások. Túl azon, hogy ezek teljesen légből kapottak és megalapozatlanok, és a magunk részéről furcsálljuk, hogy ezt nem a szlovák fél, hanem a magyar fél bizonyos képviselői terjesztik elő. Határozottan az a véleményünk, hogy a magyar álláspontnak a hágai ítéleten kell alapulnia, annak azon az előírásán, hogy a felek kölcsönösen visszalépnek a kártérítési igényektől. Csak ez lehet a magyar fél álláspontja megítélésünk szerint. (Zaj.)
Tisztelt Képviselőtársaim! A mi felfogásunk szerint nagy hiba lenne ma kényszerpályára állítani ezt az ügyet. Ha most bármiféle elkötelező elhatározás születik, az kényszerpályára állítja a következő kormányt, a következő kormány mozgásterét szűkíti. (Zaj.) A választások előtt egy-két-három hónappal nem ildomos, a politikai jó ízlés határaiba ütközik bármiféle hosszú távú elkötelező lépés megtétele. Tehát egyértelmű, hogy az a véleményünk és álláspontunk, hogy keretmegállapodás köthető, de valódi keretmegállapodásra van szükség, olyan keretmegállapodásra, amely valóban a majdani megállapodás alapelveiről szól, határoz arról, hogy a különböző változatokra vonatkozóan közösen hogyan végezzük el a vizsgálatokat, és közösen a szlovák féllel hogyan hozunk felelősségteljes döntést a folyamat végén. Nem most, hanem egy, két vagy akár több éven belül.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ugyanakkor ez a keretmegállapodási felhatalmazás meglehetősen általános azokban a vonatkozásokban, ahol konkrétnak kellene lennie. Mire gondolok? A Szigetköz vízellátásának kérdése közügy, elsőrendű. Nem mindegy, hogy mit fogunk elfogadni. Engedjék meg, hogy két ábrával szemléltessem a különbséget, amely a kívánatos magyar álláspont és a most elfoglalt szlovák álláspont között van. (Két színes ábrát mutat fel. Elsőként a kívánatos magyar álláspontnak megfelelő ábrára mutat.) Jól látható a kék színből, hogy ez egy egybefüggő, összefüggő víztükröt jelent... (Zaj. - Közbeszólások: Nem látjuk!) - önöknek is megmutatom - 128 méteres víz biztosítása mellett. (Felmutatja a szlovák álláspontnak megfelelő ábrát.) Míg így csak pocsolyákat találunk, egy elmocsarasodott Szigetközt. Nem véletlen, hogy a helyiek már aggodalomnak adtak hangot, az egyik helyi lap már egyenesen Meiar-mocsárnak nevezi azokat az elképzeléseket, amelyeket a szlovák tárgyaló fél vall, s amelyről nem jelentettük ki egyértelműen, hogy elutasítjuk.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ezért a leghatározottabban azt kívánjuk, hogy térjünk vissza a közös alapelvekhez, fogadjuk el azokat az ésszerű, józan kompromisszumra törekvő elveket (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), amelyeket kezdettől a szabaddemokraták képviseltek.
Köszönöm. (Taps az SZDSZ padsoraiban, és néhány képviselő tapsol a Fidesz padsoraiból. - Dr. Torgyán József: Ki kell lépni a koalícióból rögtön! Józsi bácsi tanácsát fogadjátok meg, és akkor bekerültök a parlamentbe! - Derültség. Zaj.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me