KISS PÉTER

Full text search

KISS PÉTER
KISS PÉTER munkaügyi miniszter: Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Valóban jó a hír, hogy a kormány beterjesztésre előkészítette az Európai Szociális Charta ratifikációját, hiszen ez a charta belépőjegyet jelenthet az Európai Unióba. Ez a charta lehetővé teszi, hogy a dokumentum 12 cikkelyének megerősítésével a munkavállalók jogainak, szociális biztonságának megerősítésére sor kerüljön, és egyben ezen a területen igazodjunk az európai normákhoz.
Hazai garanciát is jelent, hiszen - ahogy frakcióvezető úr is fogalmazott - ez nemcsak a már megteremtett törvényi feltételek felsorolását és igazolását jelenti, hanem azt is lehetővé teszi számunkra, hogy programszerűen sorba vegyük, hogy a következő időszakban ahhoz, hogy a charta minél több elemének feleljünk meg - egy szociális Európa minél több követelményét legyünk képesek produkálni -, mit kell még a későbbiekben elvégeznünk. Amikor a kormány erről tárgyalt, vitázott arról, hogy a gazdasági körülményeink mit tesznek lehetővé, hiszen a szándékok és a gazdasági korlátok keskeny, közös ösvénye az, amely kijelöli, hogy a chartából mely pontok vállalhatók.
Nos, jó hír, hogy a minimális, szükséges 10 ponthoz képest - az Érdekegyeztető Tanáccsal összhangban - 12 pont ratifikációját fogjuk javasolni a parlament számára, és ez azt jelenti, hogy bizonyos területeken immáron megvannak a feltételei annak, hogy az európai szociális elvárásokat anélkül is teljesítsük, hogy további lépéseket kelljen tenni. Ugyanakkor bizonyos fontos területeken - mint a munkavállalás körülményeinek biztosítása, a szociális jogok kérdése - ez a döntés, amely a ratifikációról fog születni a parlamentben - remélhetőleg a jelenlévők nagy többségének támogatásával -, egyfajta elkötelezettséget is jelent a kormány, a mindenkori kormányzat és a parlament számára, hogy a szükséges, a szociális területen ma még hiányzó döntéseket meghozza, hogy a gazdasági növekedésből adódó többletet ezen a területen megfelelő prioritások szerint használja fel.
Ez a charta - a szociális charta - ma Magyarországon lehetővé teszi, hogy a munkához való jog, az igazságos munkafeltételekhez való jog deklarációja mellett konkrét lépéseket is vállaljunk a jog területén. Ilyenek ezek sorában a dolgozó nők munkajogi és szociális védelméhez való jog teljes körű biztosítása, többek között a fizetett távollét a gyermek születése előtt - és legalább 12 hét mértékben -, felmondási tilalom az anyaság miatti távollét idejére, a munkavállaló nők foglalkoztatási korlátozása éjszakai műszakban, illetve bányászati és egyéb veszélyes munkakörök tilalma.
(15.20)
Csak példaként akartam említeni azt a részletezést, amely ma egy-egy jog mögött és egy-egy garanciavállalás mögött áll. Nyilván cikkelyrészletességig kell majd vitát folytatnunk itt, a parlamentben arról, hogy is lehet majd egy következő időszak kormányprogramjában ezeket a hiányzó feltételeket a ma meglévő feltételekkel kiegészítve úgy megteremteni, hogy a jogok teljes értékűek legyenek a gyakorlatban is, a jogok ne csak papíron jelentsenek garanciát a kívülállók számára. Tehát amikor az ország kormányának évente el kell számolnia a nemzetközi közvélemény előtt az uniós szociális jogok teljesítéséről, akkor immáron nemcsak a deklarációkkal, hanem a hazai gyakorlattal is szembesíteni tudjuk ezeket az elvárásokat, így bizonyítva, hogy Magyarország a szociális Európához tartozik, s mint a szociális Európának egy leendő tagja, már ma is megtesz mindent annak érdekében, hogy a maga területén is kemény munkával és programmal biztosítsa az Európai Unióban a fejlett országok színvonalát ezen szociális jogok érvényesítésekor.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me