POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! (Közbeszólások az MSZP padsoraiból: Hohó! - Taps az MSZP padsoraiban.) Miniszter úr után, azt gondolom, érdemes őszintén beszélni, mert talán akik itt vagyunk ebben a Házban, de azok is, akik nézik ezt a szöveget, amit az előbb hallhattunk (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból.), azok, akik azt szeretnék, ha nem néznék őket hülyének, nem vennék őket bolondszámba, talán kíváncsiak arra, hogy mi is az igazság.
A kormány a múlt héten döntött: ha törik, ha szakad, felépítik Bős-Nagymarost, úgy, ahogy egykor, tíz évvel ezelőtt elképzelték, feltehetően azokkal és azoknak a pénzéből, akikkel tíz évvel ezelőtt elképzelték. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból: Úgy van!) Újra a gyorsítás tanúi vagyunk. Március 25-e helyett most már február 28-ára kell önöknek a határozatot meghozni; egyes hírek szerint már ma erről tárgyalnak. Sajnos bekövetkezett az, amitől itt, ebben a Házban nagyon sokan tartottunk.
Most már érthető, miért akart kibújni Horn Gyula miniszterelnök úr a parlamenti ellenőrzés alól, még a nyilvánvaló hazugság vádját is vállalva, hiszen azon a bizonyos hatpárti találkozón - amire ön utalt, miniszter úr - abban állapodtunk meg, hogy a parlament kontrollálni fogja a kormány tevékenységét, és nem abban, hogy szabad kezet ad két gát, egy gát vagy Bős-Nagymaros teljes felépítéséhez.
Ettől tartottunk, sajnos már szeptembertől, amikor a hágai döntés után - értékelve a döntést - látható volt a különbség, hiszen számunkra fontos volt a 134. §, a 138. és a 150. §, amelyik kimondja, hogy nem kell megépíteni Bős-Nagymarost, mert a felek lemondtak a csúcsrajáratás üzemmódjáról.
Számunkra fontos volt a 153. §, amely szerint a bíróság ajánlása: a felek kölcsönösen állapodjanak meg a követelésekről való lemondásról, nem kell fizetnünk egy fillért sem Szlovákiának. Számunkra fontos volt a bíróságnak az a döntése, amely a Duna vízhozamának nagy részét garantálja Magyarország számára. S érthetetlen volt a miniszterelnök úr pánikretorikája, amivel igyekezett bebizonyítani, hogy Magyarország számára ez a döntés rossz, a lehető legrosszabb, és több száz milliárd forinttal kell majd Szlovákiának fizetnünk.
Még ha rossz is egy döntés, akkor is érthetetlen, és a Magyar Köztársaság miniszterelnökétől pedig elfogadhatatlan az, hogy egy tárgyalási folyamat elején zsebből odaígér 4-500 milliárd forintot Szlovákiának. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.) Érthetetlen, és nehezen megmagyarázható az, amit a hathónapos határidő dolgában a kormány és most Baja miniszter úr elmondott. Ugyanis aki olvasni tud, az olvas. Itt a hágai döntés fordítása. (Felmutatja. - Közbeszólások az ellenzéki padsorokból: Ne mutasd meg!) Az szerepel ugyanis benne - és ezt mindenki tudja -, hogy hat hónap előtt nem lehet visszamenni Hágához. Hat hónap után lehet tárgyalni, lehet tárgyalni márciusban, áprilisban, májusban, szeptemberben, mindaddig, amíg egy olyan, a magyar félnek kedvező kompromisszumos eredmény létre nem jön, amiről itt az előbb Szent-Iványi frakcióvezető úr beszélt.
Március 25-e nem sürget senkit. Talán csak egyvalakit, Horn Gyulát, mert ha attól fél, hogy nem ő lesz a kormány feje május után, akkor szeretné most ezeket a tárgyalásokat ő maga levezényelni. De az ország számára ez a sietség káros, ártalmas, több száz milliárd forintos veszteséggel járhat.
A keretmegállapodás: ha Magyarország most, a Horn-kormány szolgálati idejének utolsó hetében, hónapjában keretmegállapodást köt, akkor egyszer s mindenkorra lehetetlenné válik az, hogy Hágához forduljunk e vitás kérdések rendezésével. A keretmegállapodás ma nem jelent mást, mint egy újabb alkotmányjogi trükköt, egy olyan trükköt, amit a Horn-kormány '97 nyarának végén megpróbált földügyben bedobni, beelőzni úgymond a polgárok akaratát saját maga által kiókumlált kérdésekkel. Nem szabad másodjára ilyen ócska trükkökkel előjönni! Amiről itt önök beszéltek, az csak a munkafolyamatra vonatkozó megállapodás lehet, de keretmegállapodás semmiképpen. (Vancsik Zoltán: Értettük!)
Ma már látható, hogy igen kevés alkotmányos (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) eszköz, politikai eszköz van a mi kezünkben. De élni fogunk azzal, ami van, mert biztos vagyok benne (Az elnök ismét jelzi az idő leteltét.), hogy ezt a mamutot, ezt az önmagáért való beruházást nem szabad és nem kell megépítenie Magyarországnak.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz, az MDF és az MDNP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me