DÖGEI IMRE

Full text search

DÖGEI IMRE
DÖGEI IMRE (FKGP): Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Mélyen tisztelt Rádióhallgatók! Egy olyan témáról szólok e pár percben, amelyet - azt hiszem - valamennyi magyar lakos élénken figyel nap mint nap, figyeli a boltok kirakatában vagy magán a pulton szereplő kenyérárak szinten ugrásszerű emelkedését - zuhanásról nem beszélünk.
Amikor arról beszélünk, hogy olcsó búza és drága kenyér, ez a magyar mezőgazdaságot sérti, és a közvélemény abszolút elítéli ezt az óriási differenciát.
A magyar ember imába foglalta a kenyeret: a mi mindennapi kenyerünket, Uram, add meg ma! Elfogadhatatlan az, hogy ez a maximálisan szinte nélkülözhetetlen szükségszerű élelmiszer ilyen drága legyen.
Tegnap jövök ide Budapestre, és délután az egyik termelő, vállalkozó magtárában ott van kétszáz vagon eladatlan búza. Pár hónappal ezelőtt arra hívták fel a kormány illetékesei a figyelmet, hogy ne adjuk el a búzát, mert jobb ára lesz. Nem így történt! Itt állunk búzafeleslegeinkkel, a kenyér pedig drága. Elfogadhatatlan, nem tudok rá magyarázatot elfogadni semmiféle szinten! Ugyanakkor az urbanizáció vagy valami más megszüntette a magyar parasztembernél a kenyérsütést otthon, de több háziasszonynál is, ki van szolgáltatva valaminek, és ez a malomipar, a kereskedelem, a piac. Ezen változtatni kell, mert azt tartja a mondás: ha kenyerem és sóm van, akkor mindenem van, és akkor nem haltam éhen.
Ma, amikor a kukákat környékezik a magyar állampolgárok, elfogadhatatlan ez az óriási differencia. Erre nem lehet magyarázatot találni! Ha hozzáteszem a szájhagyomány szerint szinte világhírű népdalt, hogy "befogom a lovam zöldre festett kiskocsimba, és elviszem a búzám a malomba", akkor megrökönyödve vesszük tudomásul, hogy egy mázsa búza őrlési díja 1500 forint. A búza ára is ugyanaz. Ezt lehet magyarázni, de megmagyarázni nem!
Ennyire tehetetlen a magyar kormány, a jelenlegi, az elmúlt vagy bárki, hogy ezt el akarja hitetni egy parasztemberrel, egy magyar állampolgárral?! Ráfogja, hogy drágán termeljük a búzát?! Nem igaz, a magyar ember mindig öntevékeny volt - csak hagyják! Az energiát a lovának maga termelte meg - a zabot, a szénát. De a modern világban is képes arra, hogy megtermelje az energiáját - csak hagyják! Olyan repceolajat és egyebeket tud előállítani, hogy szinte nem kell a boltba mennie, csak fel kell dolgoznia. Akkor még a legfontosabb élelmiszereinkről, a búzáról és a kenyérről beszélünk.
Szinte nem tudunk magyarázatot adni az érdeklődőknek. Azt mondják: ezért vagytok a magyar parlamentben, hogy ezt tűritek? És akkor azt a választ kapjuk, hogy piacgazdaság van, szabad piaci termék, úgy adják, ahogy elő tudják állítani - mondja a magyarázat. Ez mind nem igaz, mert ezt nem lehet így kezelni, ilyen félvállról, ilyen hetyke módon, különböző mondvacsinált magyarázatokkal! Igenis, én a magam nevében és a Kisgazdapárt nevében is és valamennyi magyar állampolgár nevében kívánom és követelem, hogy ez a kormány olyan intézkedéseket hozzon, hogy ha olcsó a búza, legyen a kenyér is olcsó!
Én elmondtam már egyszer, '45-ben is azt mondták ránk, termelőkre: Kaptál földet? Adj kenyeret! Adott az országnak és olcsó kenyeret. Kaptunk földet a rendszerváltás következményeképpen? Kaptunk. Adunk kenyérnek való búzát? Adunk - és kapunk érte drága kenyeret. Ez elfogadhatatlan!
Egyre több nyugdíjas kétségbeesetten, sírva mondja, hogy képviselő úr, nem tudom megvenni a mindennapi kenyeremet - és süket fülekre talál. Ne hagyjuk!
Ha az állatok védelméről beszélünk, csodálatos, egy akaraton volt az ellenzék és a kormánypárti képviselők; akkor ezen is legyünk! A magyar nép sziklaszilárd érdeke, hogy ezen azonnal változtatni tudjon.
Köszönöm, hogy meghallgattak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me