KAPRONCZI MIHÁLY

Full text search

KAPRONCZI MIHÁLY
KAPRONCZI MIHÁLY (független): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Arra kényszerültem, hogy újból igénybe vegyem a tisztelt Ház figyelmét ugyanabban a rendkívüli fontosságú ügyben, amiben az elmúlt héten már felszólaltam, és a tisztelt népjóléti miniszter úr válaszolni szíveskedett. A társadalombiztosítási járulékkal kapcsolatos új törvény és kormányrendelet bevezetéséről van szó.
Sajnos felvetéseim legfontosabb pontjaira nem volt válasz, így az évi 7-8 millióra becsült bevallások feldolgozásának és ellenőrzésének lehetőségére, a nyomtatványok megyei központban történő átvételének kötelezettségére; és ami az én szemszögemből a legfontosabb: a mezőgazdasági kisvállalkozók járulékbefizetése hogyan fog alakulni, mivel sem a törvény, sem a végrehajtási utasítás nem veszi figyelembe, hogy a mezőgazdasági évad betakarítástól betakarításig tart.
Súlyosbítja a helyzetet, hogy még mindig sok a mezőgazdasági kényszervállalkozó, aki a kárpótlási törvény degressziójának kivédésére lett vállalkozó, de nem szolgáltat, csak árut termel, tehát kvázi őstermelő. De a vonatkozó adórendeletekben előírt adminisztrációs, illetve áfakötelezettsége miatt jogilag nem tud őstermelővé válni, mivel a jelenlegi felszámolási szabályok tönkretennék. Vagy lehet, hogy ez a cél?
A múlt heti felszólalásommal egy időben ismertette a média azt a körülményt, hogy a jelenlegi adminisztráció egytizenketted mennyiségű feladatnak is csak úgy tudott eleget tenni, hogy 52 ezer egyéni vállalkozót nulla adótartozás mellett 20 ezer forintra büntetett tévedésből.
(23.20)
Tumultuózus jelenetek játszódtak le országszerte a nyomtatványok miatt. A postákon várhatóan minden hónap tizedik napján bevallási kalamajka lesz. Az IPOSZ vezetői úgy nyilatkoztak, hogy nem alkalmasak a törvényhozásra azok, akik ezt a törvényt készítették. Itt idézni szeretném a miniszter urat: "Nyilvánvalóan ennek a rendszernek a tanulófázisában vagyunk." A tanulókkal megtörténik, hogy megbuknak, de az iskolapénzt ők fizetik.
Javaslom, hogy a kormány azonnal tegyen intézkedéseket a helyzet rendezésére, mert a politikai károkon kívül komoly gazdasági károk is várhatók. Ha a távozó kormány ezt nem végzi el, akkor a Magyar Igazság és Élet Pártja - mint a múlt heti felszólalásomban megígértem - a nemzeti koalíció tagjaként ezt a kérdést is soron kívül rendezni fogja.
Köszönöm figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me