KISS PÉTER

Full text search

KISS PÉTER
KISS PÉTER munkaügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A fiatalkorú munkavállalók munkajogi védelmére vonatkozó szabályok kiterjesztéséről szóló törvényjavaslat általános vitája is bizonyítja, hogy a téma annak ellenére is aktuális, hogy Magyarországon nem jellemző a gyermekmunka.
Köszönettel tartozom valamennyi hozzászólónak, aki átérezve a fiatalkorúak védelmének szükségességét, támogatja a törvényjavaslatot, vagy legalább tartalmában elfogadja azt.
A munka során elemeztük a módosító indítványokat; egyes indítványok azért nem kerültek beépítésre, mert tartalmuk, illetve fogalmi rendszerük kívül esik a törvényjavaslat tartalmi keretein. Így például a fiatalkorúak védelme nem általában bármely jogviszonyra, hanem a munkavégzésre irányuló jogviszony keretében végzett munkára vonatkozik. Ezzel együtt igaz, hogy ez utóbbi relációban a védelem teljes körű. Így magától értetődően, mivel más törvény szabályozza, a törvényjavaslat tehát nem foglalkozik a tanulói jogviszony kereteiben végzett munkával, és álláspontom szerint szintén nem ebbe a körbe tartozik a családon belüli munkavégzés sem. Szóval, amíg ez így kerül szabályozásra, addig a fiatalkorúak munkavégzését vagy a munkajogviszony leplezését és a fiatalkorúak testi, szellemi fejlődését gátló munkavállalási formák szabályozását nem ebben a törvénytervezetben kell megoldani.
Meggyőződésem, hogy annak ellenére, hogy a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvénynek a jelen javaslatban történő módosítása kiterjeszti az ellenőrzést, a több képviselőtársam által is említett jelenségek - például a gyerekek által végzett kocsimosás, kézbesítés és így tovább - visszaszorítása valóban összehangolt és nem csak jogi eszközökkel történő fellépést igényel, akkor lehet eredményes.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Többen utaltak rá, hogy e törvényjavaslat is hozzájárul a magyar munkajognak a nemzetközi munkajogi normákhoz és nem utolsósorban az unió szabályrendszeréhez történő közelítéséhez. Ezzel is egyetértek, hiszen az utóbbi évek tudatos munkája alapján, amelynek valóban része ez a rövid, de rendkívül jelentős törvényjavaslat is, a hazai munkajog harmonizációja az egyes jogintézmények tekintetében alapjaiban lényegében megtörtént.
(19.00)
Ezt éppen a napokban erősítette meg az unió hazánkban tárgyaló delegációja, amely a tárcánál elismerően nyilatkozott az eddig elvégzett munkáról.
Mindezekre való tekintettel kérem önöket, hogy a fiatalkorú munkavállalók munkajogi védelmére vonatkozó szabályok kiterjesztéséről szóló törvényt támogassák azokkal a módosító indítványokkal, amelyeket a kormány is támogatott. Úgy ítélem meg, hogy ezekkel az indítványokkal együtt egy korszerű jogszabályt alkotunk a fiatalkorúak munkajogi védelme érdekében.
Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me