ELNÖK (dr. Gál Zoltán)

Full text search

ELNÖK (dr. Gál Zoltán)
ELNÖK (dr. Gál Zoltán): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Felhívom képviselőtársaim figyelmét, hogy a támogatott javaslatok elfogadása kizárja az ajánlás 25., 40., 74., 81., 90., 102., 103., 106., 107. és 118. pontjaiban és a kiegészítő ajánlás 5., 14., 18. pontjaiban levő javaslat elfogadását. Most a támogatott módosító javaslatokról határoz az Országgyűlés, azok kivételével, amelyeknek elkülönített szavazását kérték.
A tisztelt Országgyűlés elfogadja-e a támogatott módosító javaslatokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a támogatott módosító javaslatokat 287 igennel, egy ellenszavazattal és 3 tartózkodással elfogadta.
(19.20)
Most azokról a módosító javaslatokról határozunk, amelyekről a Házszabály értelmében még szavazni lehet.
Az ajánlás 2. pontjában Rab Károly a törvényjavaslat 2. §-ának módosítását kezdeményezi, amely az állam és a társadalom feladatait határozza meg. A szociális bizottság támogatja. S a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 168 igen, 98 ellenszavazat és 22 tartózkodás mellett elfogadta.
Az ajánlás 18. pontjában Ecsődi László a törvényjavaslat 8. §-a (1) bekezdése módosítását kezdeményezi. Lényege: a fogyatékos személynek joga van arra, hogy számára a társadalom fokozatosan, a nemzetgazdaság teherbíró képességének megfelelően akadálymentes, továbbá érzékelhető és biztonságos környezetet biztosítson. A javaslatot a bizottságok nem támogatják. S a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 18 igen, 234 ellenszavazat és 39 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 38. pontjában Kertész István a törvényjavaslat 17. §-ának elhagyását indítványozza. A szociális bizottság támogatja. S a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 256 igen, 29 ellenszavazat és 8 tartózkodás mellett elfogadta.
A kiegészítő ajánlás 13. pontjában Kertész István a törvényjavaslat 31. §-a (2) bekezdése módosítását kezdeményezi. Ennek értelmében súlyos fogyatékos az a személy, akinek a melléklet szerinti fogyatékosságát az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Országos Orvosszakértői Intézete megállapította.
Az ajánlás 69. pontjában ugyancsak Kertész István az előbb említett rendelkezésnek, tehát a törvényjavaslat 31. §-a (2) bekezdésének elhagyását javasolja, és az (1) bekezdés módosítását kezdeményezi. Ebben a fogyatékostámogatás szabályait külön törvénybe utalja.
E módosítás alternatívája az előterjesztők által is támogatott 70. pontban található, amelyet Surján László terjesztett elő.
Először Kertész István javaslatát teszem fel szavazásra, a 69. pont szerint. A költségvetési bizottság támogatja, az előterjesztők és a szociális bizottság nem. S a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 145 igen, 132 ellenszavazat és 12 tartózkodás mellett elfogadta.
A kiegészítő ajánlás 15. pontjában Kertész István és a szociális bizottság a törvényjavaslat 32. §-a módosításával azt kezdeményezi, hogy a fogyatékossági támogatás havi összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 60 százaléka legyen. Az ajánlás 71. pontjában ugyancsak Kertész István a 80 százalékot tartalmazó alaprendelkezés elhagyását indítványozza. Felhívom képviselőtársaim figyelmét, hogy ezzel az indítvánnyal összefügg az ajánlás 72. és 73. pontja, de a további módosító javaslatokra figyelemmel külön-külön határozunk róluk.
Először tehát a 71. pontról döntünk. A költségvetési bizottság támogatja, az előterjesztők és a szociális bizottság nem. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 144 igen, 136 ellenszavazat és 13 tartózkodás mellett nem fogadta el. (Dr. Homoki János: 15 tartózkodás volt.) Köszönöm, Homoki képviselő úr, 15 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Most Kertész Istvánnak és a szociális bizottságnak a kiegészítő ajánlás 15. pontjában lévő javaslatát teszem fel szavazásra. Az előterjesztők és a szociális bizottság támogatják, a költségvetési bizottság nem, de a kormány kérésére külön szavaz róla az Országgyűlés. A tisztelt Országgyűlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 127 igen, 138 ellenszavazat és 31 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A kiegészítő ajánlás 17. pontjában Kertész István a törvényjavaslat 33. §-a módosítását javasolja. Ebben szövegpontosítást kezdeményez. Az ajánlás 72. pontjában ugyancsak Kertész István az alaprendelkezés elhagyását indítványozza. Először erről határozunk. A költségvetési bizottság támogatja, az előterjesztők és a szociális bizottság nem. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 151 igen, 137 ellenszavazat és 9 tartózkodás mellett elfogadta.
A kiegészítő ajánlás 19. pontjában Kertész István a törvényjavaslat 34. §-a módosításával a Fogyatékosságügyi Központ helyett a Nyugdíjbiztosítási Igazgatási Szerv megfogalmazást javasolja. Az ajánlás 73. pontjában ugyancsak Kertész István az alaprendelkezés elhagyását indítványozza.
Először erről határozunk. A költségvetési bizottság támogatja, az előterjesztők és a szociális bizottság nem. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 152 igen, 132 ellenszavazat és 13 tartózkodás mellett elfogadta.
A kiegészítő ajánlás 25. pontjában Kertész István a törvényjavaslat 40. §-a (1) bekezdése módosítását és a (2) bekezdés elhagyását kezdeményezi. Ezek szerint a fogyatékossági támogatásról szóló rendelkezéseket 1999. szeptember 30-áig kell megalkotni. A költségvetési bizottság támogatja, az előterjesztők és a szociális bizottság nem. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 202 igen, 80 ellenszavazat és 18 tartózkodás mellett elfogadta.
Az ajánlás 121. pontjában Szolnoki Andrea és Lukovics Éva a törvényjavaslatot új paragrafussal kívánják kiegészíteni. Ebben a polgári perrendtartásról szóló törvény 67. §-a (1) bekezdése g) pontja helyébe új rendelkezést javasolnak. A szociális bizottság és az előterjesztők támogatják, a kormány kérésére külön szavaz az Országgyűlés. A tisztelt Országgyűlés elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 135 igen, 131 ellenszavazat és 32 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A 122. pontban Kertész István a törvényjavaslat 42. §-a (1) bekezdése a)-c) pontjainak elhagyásával a kormányfelhatalmazást tartalmazó rendelkezéseket tovább szűkíti. A költségvetési bizottság támogatja, az előterjesztők és a szociális bizottság nem. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 148 igen, 134 ellenszavazat és 16 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A határozathozatal végére értünk.
(19.30)
Megkérdezem, van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyről kellett volna, de nem szavaztunk. (Senki sem jelentkezik.) Ilyen nincs.
A zárószavazásra a jövő heti ülésünkön kerül sor.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me