ELNÖK (dr. Gál Zoltán)

Full text search

ELNÖK (dr. Gál Zoltán)
ELNÖK (dr. Gál Zoltán): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Felhívom képviselőtársaim figyelmét, hogy a támogatott javaslatok elfogadása kizárja az ajánlás 2., 9., 47., 54., 60. pontjában lévő javaslat elfogadását. Most a támogatott módosító javaslatokról határozunk, tisztelt Országgyűlés.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy elfogadja-e a támogatott módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés 294 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 18 tartózkodás mellett a támogatott módosító javaslatokat elfogadta.
Tisztelt Országgyűlés! Most azokról a módosító javaslatokról határozunk, amelyekről a Házszabály értelmében még dönteni lehet.
Az ajánlás 13. pontjában Juhász Pál és Kiss Róbert a törvényjavaslat 2. §-át új ponttal javasolják kiegészíteni. Ebben a genetikai kár fogalmát határozzák meg. A javaslathoz tartalmilag az ajánlás 73., 74. és 80. pontjai kapcsolódnak, amelyekben kárfelelősségi szabályokat terjesztenek elő. A kiegészítő ajánlás 11. és a hozzá kapcsolódó 28., 30., 32., 33., 35. és 40. pontokban Juhász Pál és Kiss Róbert más megfogalmazásban terjesztik elő a genetikai kárra és a kárfelelősségre vonatkozó rendelkezéseket. E javaslatok elfogadása kizárja az ajánlás 85. pontjában szereplő indítványt, amelyben Juhász Pál és Kiss Róbert a törvényjavaslatot új paragrafussal kívánják kiegészíteni, kizárva az ismételt kártérítés lehetőségét.
Először az ajánlás 13. pontjáról és a hozzá kapcsolódó pontokról határozunk, amelyeket az alkotmányügyi bizottság, az emberi jogi bizottság és a környezetvédelmi bizottság támogat, a mezőgazdasági bizottság pedig nem.
A tisztelt Országgyűlés elfogadja a módosító javaslatokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés 44 igen, 207 ellenszavazat és 68 tartózkodás mellett a módosító javaslatokat nem fogadta el.
Most a kiegészítő ajánlás 11. pontjáról és a hozzá kapcsolódó pontokról határozunk. A javaslatokat a környezetvédelmi bizottság támogatja, a többi bizottság nem. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatokat 89 igen, 165 ellenszavazat és 59 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Most az ajánlás 85. pontjáról határozunk, amelyet a környezetvédelmi, az emberi jogi és az alkotmányügyi bizottság támogat, a mezőgazdasági bizottság nem. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 58 igen, 191 ellenszavazat és 70 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 23., 26., 30. és 61. pontjaiban Gombos András a törvényjavaslat 4. § (2) bekezdése b) pontjában és a törvényjavaslat egészében a takarmány-adalékanyagokra történő utalás elhagyását kezdeményezi. (Dr. Gombos András: Visszavonom!) Ezek szerint csak kezdeményezte, tisztelt Országgyűlés, tudniillik az indítványt Gombos képviselő úr visszavonta.
(18.10)
Az ajánlás 28., 62. és 63. pontjaiban Lakos László a törvényjavaslat egészében a géntechnológiával módosított szervezetek és termékek exportjára vonatkozó szabályok elhagyását kezdeményezi. A mezőgazdasági bizottság támogatja, a környezetvédelmi nem. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatokat 121 igen szavazattal, 163 ellenszavazat és 30 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 32. pontjában Lakos László a törvényjavaslat 4. §-át új bekezdéssel javasolja kiegészíteni. Ebben határidőt szab a törvény által meghatározott hatóságok felállítására. A mezőgazdasági bizottság támogatja, a környezetvédelmi nem. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés 160 igen szavazattal, 145 ellenszavazat és 19 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.
Az ajánlás 55. pontjában Gombos András a törvényjavaslat 9. § (5) bekezdésének módosítását javasolja. Az alaprendelkezés felsorolja, hogy a géntechnológiai módosításokkal kapcsolatban miről kell hivatalos közleményt kiadni. Tartalmilag ehhez kapcsolódik az ajánlás 58. pontjában szereplő módosító indítvány is, ezért ezekről együtt határoz az Országgyűlés. A mezőgazdasági bizottság támogatja, a környezetvédelmi nem. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatokat 43 igen szavazattal, 251 ellenszavazat és 26 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 57. és a kiegészítő ajánlás 22. pontjaiban Juhász Pál és Kiss Róbert a törvényjavaslatot új paragrafussal kívánják kiegészíteni. Ebben a kárelhárítási terv készítésének kötelezettségéről rendelkeznek. A két indítvány alternatív tartalmú.
Először az ajánlás 55. pontjáról határozunk, amelyet az alkotmányügyi és környezetvédelmi bizottság támogat, a mezőgazdasági nem. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 90 igen, 194 ellenszavazat és 36 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Most a kiegészítő ajánlás 22. pontját teszem fel szavazásra, amelyet a környezetvédelmi bizottság támogat, a többi nem. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 84 igen, 212 ellenszavazat és 24 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 67. pontjában Gombos András a törvényjavaslat 19. §-ának módosításával azt javasolja, hogy a laboratóriumok és azok vezetőinek jegyzékét az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet tartsa nyilván.
A mezőgazdasági bizottság támogatja, a környezetvédelmi nem. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 160 igen, 133 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Tisztelt Országgyűlés! A határozathozatalunk végére értünk. Megkérdezem, van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyről nem szavaztunk, de szavazni kellett volna. (Senki sem jelentkezik.) Ilyen nincs, ezért bejelentem, hogy a zárószavazásra a jövő heti ülésünkön kerül sor.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me