DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! A kormány felhatalmazása alapján 1997. november 24-én a magyar kormány nevében dr. Magyar Bálint művelődési és közoktatási miniszter, a Collegium Budapest képviseletében pedig Wolf Lepenies professzor, a Collegium Budapest Egyesület elnöke megállapodást írtak alá a Collegium Budapest státuszáról és pénzügyi mentességéről.
A megállapodás célja kettős: egyrészt egyértelműen tisztázza a Collegium jogállását, meghatározza a Collegium Budapest nemzetközi, tudományos és kulturális intézményjellegét másrészt a hazánkban működő egyéb nemzetközi szervezetekhez hasonló mértékben rögzíti pénzügyi és adminisztratív mentességeinek és kedvezményeinek körét. A megállapodás a jogállás vonatkozásában rögzíti, hogy a Collegium Budapest nemzetközi, tudományos és kulturális intézmény, és mint ilyen, különleges bánásmód illeti meg, bizonyos kedvezményeket, mentességeket élvezhet. Ilyen a nemzetközi szervezetek esetében alkalmazott díjmentes vízumkiadás, az idegenrendészeti és vámeljárásokkal kapcsolatos különleges bánásmód, valamint bizonyos, pontosan körülírt esetekben az adómentesség. A kedvezmények egyrészt magára az intézményre, másrészt az ott tevékenykedő személyekre vonatkoznak.
A novemberben aláírt megállapodás nem szokványos kormányközi szerződés, mivel a magyar kormány nem egy másik kormánnyal, hanem több ország kormányának a Collegium Budapest fenntartására és színvonalas működtetésére létrejött társulásával áll szemben. Ugyanakkor az intézmény további zavartalan működése csak a megállapodásban rögzített jogi feltételek mellett képzelhető el. Ellenkező esetben a magyar tudományos élet nemzetközi elismertségét is jelképező intézmény ellehetetlenülésével kell számolni.
Fel kell hívnom továbbá a tisztelt Ház figyelmét arra a körülményre is, hogy a jogállás tisztázása az ezzel járó mentességek és kedvezmények megadása elősegíti a Collegium Budapest beillesztését az Európai Unió 5. számú, most kidolgozás alatt álló keretprogramjába, amely többek között a hasonló profilú, úgynevezett európai kiválósági központok hálózatának létrehozását és jelentős mértékű uniós támogatását tűzi ki céljául.
(11.20)
Mindezek alapján kérem a tisztelt Házat a kormány nevében, hogy a megállapodást utólagosan erősítse meg. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me