FILLÓ PÁL

Full text search

FILLÓ PÁL
FILLÓ PÁL, a társadalmi szervezetek költségvetési támogatását előkészítő bizottság elnöke, a napirendi pont előadója: Igen tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Tisztelt Elnök Úr! Ennek a parlamenti ciklusnak a vége felé közeledünk. Utolsó alkalom nyílik számomra, hogy a bizottság elnökeként beszámoljak önöknek az elvégzett tevékenységünkről, és arra kérjem a tisztelt képviselő urakat és hölgyeket, hogy javaslatunkat fogadják el annak érdekében, hogy a civil szervezetek minél előbb megkaphassák költségvetési támogatásukat.
Engedjék meg képviselőtársaim, hogy egy nagyon gyors összegzést végezzek az elmúlt néhány esztendőről. Szeretném a parlamentet tájékoztatni arról, hogy a civil szervezetek támogatása 1991 óta folyik parlamenti keretek között. '91 és '96 között évente mintegy 400 millió forintot költöttünk el, adtunk támogatásként a civil szektornak.
1997-ben ez az összeg 258 millió forintra csökkent. Ennek alapvető oka az volt, hogy elfogadta az Országgyűlés a személyi jövedelemadó egy százalékáról való rendelkezés jogát, és akkor úgy gondoltuk, ez majd megoldja a civil szektor problémáit, az állampolgárok felajánlásai lényegesen nagyobb összeget fognak juttatni azokhoz a szervezetekhez, amelyeket eddig költségvetési támogatásból próbáltunk működtetni, segíteni.
Úgy gondolom, ez az elképzelés részben igaz, részben sajnos nem, hiszen ha megnézzük az ez évben beérkezett pályázatokat, akkor arról kell tájékoztatást adnom tisztelt képviselőtársaimnak, hogy a személyi jövedelemadó egy százalékából az a 745 pályázó, aki az Országgyűlés bizottságához pályázott, együttesen csupán csak néhány millió forinttal részesült. Tehát azt lehet mondani: lehetséges, hogy nem parlamenti keretek között, de erre a támogatási formára hosszabb távon is mindenképpen szükség van.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ebben az évben január 23-án járt le a bizottság által kiírt pályázat határideje, és ahogy már említettem, 745 pályázat érkezett be, és hogy mekkora a különbség az igényelt összeg és a szétosztható összeg között, szeretném önöknek elmondani, hogy a civil szervezetek több mint 3 milliárd forint támogatást kértek tőlünk. Ha ezt összehasonlítjuk a 291 millió forintos lehetőséggel, akkor azt hiszem, ezt a munkát el lehetett végezni, de úgy nem lehet elvégezni, hogy ezzel mindenki elégedett legyen.
A beérkezett pályázatok közül 85-öt kellett elutasítanunk; 65 szervezet - bár megfelelt a pályázati kiírásnak - bizottságunk javaslata szerint nem kap támogatást. Ennek döntően két oka van. Egyrészt tevékenységük alapján helyi szervezetek vagy szakmai érdekképviseletek, másrészt más forrásokból olyan anyagi eszközökkel rendelkeznek, amelyekkel bőségesen tudják a működéshez szükséges anyagi forrásokat biztosítani.
Kedves Képviselőtársaim! 1997-ben előreléptünk a civil szférát illetően a törvényhozásban. Elfogadtuk a közhasznú szervezetekről szóló törvényt, és foglalkoztunk a társadalmi szervezetek ingatlanainak kérdésével is. Úgy gondolom, előreléptünk, de itt is szeretném felhívni a figyelmet, hogy a szektor problémái továbbra sincsenek teljeskörűen megoldva; óriásiak a különbségek a civil szervezetek között. Vannak olyanok, amelyek a mindennapi létfenntartásért küzdenek, és vannak olyanok, amelyek milliárdos nagyságrendű anyagi eszközök fölött dönthetnek. Az egyik szervezetnek az a gondja, hogy van helyisége és ezt fenn kell tartania, a másik szervezetnek az a problémája, hogy egyáltalán nincs helyisége, nincsenek meg a működéshez szükséges lehetőségei.
Tisztelt Képviselőtársaim! Bizottságunknak nagyon rövid idő alatt, három és fél hét alatt kellett elkészítenie javaslatát, ezért ezúton is szeretném megköszönni a bizottság munkatársainak, a politikai pártok szakértőinek és a bizottság munkájában részt vevő képviselőtársaimnak azt a feszített munkát, amellyel lehetővé tették, hogy ezt a nagy mennyiségű pályázatot korrekt módon és rövid idő alatt fel tudtuk dolgozni, és hogy a javaslatunkat be tudtuk nyújtani a tisztelt Ház elé.
Tisztelt Képviselőtársaim! Befejezésül azt kérném a képviselőktől és a parlamenti frakcióktól egyaránt, hogy bizottságunk javaslatát a támogatott módosító indítvánnyal együtt vitassák meg, és támogassák annak érdekében, hogy a civil szervezetek ezt a kevés pénzt - amely sajnos a gondjaikat nem oldja meg, csak enyhíteni tudja - minél előbb megkaphassák.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me