BAKONYI TIBOR

Full text search

BAKONYI TIBOR
BAKONYI TIBOR (MSZP), a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! E Ház falai között az elmúlt időszakban nagyon sok szó esett az állam felesleges kiadásai csökkentésének fontosságáról, a szociális gondoskodásról, a környezet védelméről. Az általam benyújtott módosító javaslat jelentős állami pénzeszközök megtakarítását teszi lehetővé, hiszen csak az elmúlt évben a Vám- és Pénzügyőrség által lefoglalt hamis márkajelzésű termékek raktározása, őrzése 100 millió forint nagyságrendű kiadást jelentett az államháztartásnak. Ugyancsak a tavalyi évben a fenti árucikkekből megsemmisítésre, elégetésre került termékekkel kapcsolatos eljárási költség is több tízmillió forintra tehető. Több mint 40 ezer pár, bőrből készült cipőt oszthattak volna szét a tél közeledtével a karitatív szervezetek, és ugyanennyi cipő elégetésekor keletkezett, a környezetet szennyező égéstermék levegőbe jutását kerülhettük volna el. Több ezer sportcipő, szabadidőruha, póló és egyéb ruházati termék van jelenleg is a VPOP raktáraiban, egy részük az elmúlt hétvégén a budapesti piacokon megtartott sikeres ellenőrzés eredményeként.
A törvényjavaslat előkészítése kapcsán többször konzultáltunk az érintett kormányzati szervek, a védjegytulajdonosok, a márkaképviselők és a karitatív szervezetek képviselőivel. A javaslatot az általuk szükségesnek tartott szakmai szempontok beépítése után, vagyis a jelenlegi formában szinte valamennyien támogatták.
A védjegytulajdonosok álláspontja szerint a megtévesztő márkajelzéssel ellátott termékek nagy része nem befolyásolja az ő piaci pozíciójukat, hiszen a potenciális vevőkörük nem is találkozik ezekkel az elsősorban piacokon árusított termékekkel, vagy ha igen, a márkanév és a kiegészítő formajegyek, az anyagminőség alapján azonnal felismerhető a hamisított termék. Következésképp ha a nemzetközi szerződésekben előírt módon megjelölik ezeket a termékeket, és garanciát kaphatnak arra, hogy kereskedelmi forgalomba nem kerülhetnek, támogatnák a karitatív célú felhasználást. (Zaj.) Rövid leszek.
A VPOP álláspontja szerint a törvényjavaslat jelenlegi megfogalmazása összhangban van a Magyar Országgyűlés által 1994-ben ratifikált, a Kereskedelmi Világszervezet létesítéséről szóló egységcsomag részét képező TRIPS egyezményben foglaltakkal. A TRIPS egyezmény 46. cikkelye az egyéb jogorvoslatok cím alatt kimondja, hogy a jogsértő cselekmények visszaszorítása érdekében a bíróságokat kell felruházni azon joggal, hogy az általuk jogsértőnek minősített árukat minden kártérítés nélkül, a kereskedelmi csatornák mellőzésével rendeljék forgalomba hozni, de oly módon, hogy az semmiféle kárt ne okozzon a jogtulajdonosoknak a bíróságnak jogában álljon a kártalanítás nélküli, a kereskedelmi csatornák mellőzésével történő elidegenítést elrendelni oly módon, hogy a további jogsértések kockázatát csökkentsék.
A karitatív szervezetek pedig nagy örömmel fogadnák ezt a lehetőséget, nem sokáig lennének raktározási gondjaik, hiszen sajnos a rászorulók köre nagyon széles. Vállalnák ezen árucikkeknek a törvényben előírt módon kimoshatatlan vegytintával, más embléma felvarrásával vagy vasalásával, a cipők nyelvének kilyukasztásával stb. ellenőrzött körülmények között történő megjelölésének elvégzését is.
Kérem a tisztelt Házat, hogy az általam elmondottak alapján javaslatomat támogatni, a törvény módosítását elfogadni szíveskedjenek. (Nagy taps. - Közbekiabálások: Éljen!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me