AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A vitában elhangzottakra válaszolva mindenekelőtt emlékeztetek arra, hogy a törvénymódosítási javaslatcsomag beterjesztésére eredendően azért került sor, mert olyan jelentős törvényekről, mint a gazdasági társaságokról és ehhez kapcsolódóan a cégnyilvántartásról, a cégnyilvánosságról és a bírósági cégeljárásról szóló új törvényekről, valamint az egyéni vállalkozásról, a gazdasági kamarákról szóló törvénymódosításokról a parlament az elmúlt év decemberében az adótörvények elfogadása után döntött. Ahhoz pedig, hogy az említett törvények év közben hatályba tudjanak lépni, nélkülözhetetlen az adó- és a számviteli törvények mostani módosítása.
Több kritika érte a törvényjavaslatot amiatt, hogy az említett törvények mellett ezekkel nem összefüggő módosítások is előterjesztésre kerültek. Ismételten hangsúlyozom, hogy korrekciós, illetve pontosító jellegűek az e körbe tartozó javasolt változtatások, indokoltságukat támasztja alá az is, hogy ezekkel kapcsolatban nem vagy alig érkeztek képviselői módosító indítványok. A törvényjavaslat-csomag egészéhez összesen 56 módosító indítvány érkezett, ezek közül a legtöbb az adózás rendjéről, majd a társasági adóról és az osztalékadóról és a társadalombiztosításról szóló törvények módosítására vonatkozott.
A módosító indítványok közel felét a kormány támogatni tudja. Külön megköszönöm, hogy a bizottságokban támogatták azt a módosító indítványt, amely a társadalombiztosítási törvény módosítására vonatkozik. Ennek előzményeire kitérve emlékeztetnem kell a tisztelt Házat arra, hogy az elmúlt évben az érdekképviseletek javaslatára a társadalombiztosítási törvény olyan módosítása valósult meg, amely szerint 1998-tól megváltozott az egyéni vállalkozók járulékfizetési rendszere, így az előző évi jövedelmen alapuló járulékfizetés helyett '98-tól az aktuális vállalkozói kivét vagy a minimálbér a járulékfizetés alapja.
Ehhez igazodva változott a bevallás rendje is, az új járulékalapnak megfelelően havonta kell bevallást adni. Ezt a rendelkezést - elfogadva a gyakorlati alkalmazás során kialakult általános kritikát - indokolt egyszerűsíteni. A kormány által is támogatott képviselői indítvány elfogadása esetén az egyéni vállalkozóknak a társadalombiztosítási szervek felé csak akkor kell bevallást adniuk, ha a vállalkozói kivétjük az adott hónapban meghaladja a minimálbér összegét, és a nem főállású egyéni vállalkozók pedig negyedévente adhatnak bevallást.
A kormány nem támogatja a jövedelemadókra vonatkozó olyan módosító indítványokat, amelyek növelnék az adókedvezmények körét. A módosító indítványok ellenzésének egyrészt adófilozófiai, másrészt költségvetési okai vannak. A helyes adófilozófia inkább a kedvezmények további szűkítése, és ezzel az adóterhelés csökkentésének lehetővé tétele lenne. Az országnak jelenleg elfogadott költségvetése van, és minden újabb, vállalkozásokat vagy magánszemélyeket érintő kedvezmény költségvetési hatását már nem lehetne ellentételezni.
Tisztelt Ház! Kérem, hogy a kormány által is támogatott módosításokat és a törvényjavaslat egészét is fogadják el. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me