DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter, a napirendi pont előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A több mint 120 éves múltra visszatekintő és jelenleg közel 190 tagországot magában foglaló Egyetemes Postaegyesületnek Magyarország is alapító tagja. E nemzetközi szervezet tevékenységével jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a tagországok az azonos jellegű postaküldemények felvételét, továbbítását és kézbesítését ugyanolyan előírások mellett végezzék. Ily módon érhető el, hogy a posta a világ bármely országában megbízhatóan juttassa el a címzetteknek a küldeményeket.
A postai szolgáltatók működését érintő átfogó szabályozás 1964-ben, a bécsi kongresszuson az Egyetemes Postaegyesület új alapokmányának elfogadásával született meg. Ennek további módosításait pedig az úgynevezett pótjegyzőkönyvekben rögzítették.
A tisztelt Ház előtt lévő országgyűlési határozati javaslattal az Egyetemes Postaegyesület XXI. Kongresszusán aláírt pótjegyzőkönyv megerősítését kérjük. A beterjesztett javaslat szerint alapvetően megváltozik az egyesület szervezete, módosulnak az okiratok aláírására, hitelesítésére vonatkozó rendelkezések és a tagországok szűkebb körű postai egyesületeire vonatkozó szabályok. Ennek megfelelően a két kongresszus között az egyesület működésének folytonosságát az Igazgatási Tanács biztosítja, a postaszolgálatot érintő forgalmi, kereskedelmi és gazdasági kérdésekkel pedig ezentúl a Postaforgalmi Tanács foglalkozik. Esetükben nemcsak elnevezésbeli, hanem működési, hatásköri változásokról is döntöttek.
Az egyesület okiratait érintő módosítás, hogy az Egyetemes Postaegyezmény és a megállapodások végrehajtásához szükséges intézkedéseket a tagországok postaigazgatásai helyett a Postaforgalmi Tanács állapítja meg. A kongresszus által kidolgozott okiratokat a tagországok meghatalmazottai írják alá, a végrehajtási szabályokat a Postaforgalmi Tanács elnöke és főtitkára hitelesíti, az alapokmányt pedig az aláíró országoknak meg kell erősíteni.
Végül a pótjegyzőkönyv lehetővé teszi szűkebb körű postai egyesületek létesítését és a nemzetközi postaszolgálatra vonatkozó külön megállapodások megkötését. Ezek az egyesület okirataiban foglaltakhoz képest nem tartalmazhatnak az ügyfelekre nézve kedvezőtlenebb rendelkezéseket.
Tisztelt Országgyűlés! Az Egyetemes Postaegyesület XXI. Kongresszusán a magyar kormányküldöttség által aláírt jegyzőkönyvet az egyesület alapokmánya szerint ratifikálási eljárás keretében kell megerősíteni, ehhez az Országgyűlés döntése szükséges. Kérem ezért a tisztelt Házat, hogy az Egyetemes Postaegyesület alapokmányához tartozó 5. számú pótjegyzőkönyvet támogatásukkal megerősíteni és jóváhagyni szíveskedjenek.
Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me