DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ismert önök előtt, hogy a gyógyszerészek és a hozzá kapcsolódó ipari és kereskedelmi ágazatban részt vevő gazdálkodó szereplők régi igénye volt az, hogy a gyógyszerellátással, a gyógyszerekkel kapcsolatos rendelkezések önálló törvényben nyerjenek szabályozást. Ez felel meg az Európai Unió tagállamai gyakorlatának is.
Szeretném megköszönni képviselőtársaim nagyfokú érdeklődését és azt az alapos, mindenre kiterjedő munkát, amellyel a törvényjavaslatot javítani igyekeztek. Az érdeklődést jelzi, hogy 175 módosító indítvány érkezett, melynek döntő többségével azonosulni tudtunk. Elvi vita néhány kérdésben alakult ki; ezekről szólnék röviden.
Nem tudtuk támogatni azt a képviselői indítványt, amely lehetővé kívánta tenni a gyógyszerek bizonyos körének önkiszolgáló rendszerben, szabad polcon történő forgalmazását. Az elutasítás indoka részben jogtechnikai, hiszen a javaslatbeli megfogalmazás nem igényel törvényi szabályozást. Másrészt - és ennél sokkal komolyabb indok - a magyar lakosság gyógyszerfogyasztási kultúráját kell ezen lehetőség megteremtése előtt oly módon befolyásolni, hogy az önkiszolgáló rendszer ne eredményezze a lakossági, kontroll nélküli gyógyszerfogyasztás további növekedését.
Vita alakult ki a nagykereskedelemmel kapcsolatban is. Abban egyetértés volt, hogy a nagykereskedelem a gyártótól a gyógyszertárig terjedő tevékenység összessége. Álláspontunk szerint a gyógyszer-nagykereskedelmi tevékenység végzésével szemben kialakítandó feltételrendszer meghatározásakor azonos kötelezettségeket kell valamennyi gazdálkodó szervezet részére előírni. Így nem tudtuk elfogadni azt a képviselői indítványt, amely kedvezőbb feltételeket teremt a gyógyszergyártó és saját termékeire nagykereskedelmi engedéllyel rendelkezők számára.
Elfogadtuk azonban azt az indítványt, mely szerint a gyógyszer gyártója saját termékeit a kórházi gyógyszertárig szállíthatja, és ehhez nem kell nagykereskedelmi engedélyt kérnie. Érkezett javaslat a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény kategóriájának további fenntartására. Ezt azonban nem tudtuk támogatni, mert ez ellentétes az európai jogharmonizációs törekvésekkel, és az unió is - ahol még ilyen gyógyító hatásra való hivatkozással történő forgalmazás van - tendenciózusan e kategória megszüntetésére törekszik. A hazai gyakorlat szerint a gyógyszerek törzskönyvezését az Országos Gyógyszerészeti Intézet mellett az ÁNTSZ is végzi immunbiológiai készítmények esetében. Ennek megfelelően nem tudtuk támogatni azt az indítványt, amely az Országos Gyógyszerészeti Intézet gyógyszer-törzskönyvezési kizárólagosságát teremtette volna meg.
Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényjavaslat tárgyalása során mind kormánypárti, mind ellenzéki képviselők részéről sok konstruktív, javító javaslat érkezett, és e javaslatok zöme elfogadható volt, ténylegesen javítják az eredetileg benyújtott normaszöveget. Így például a törvényjavaslat hiányosságának rótták fel néhányan, hogy nem tartalmazott az eredeti szöveg rendelkezést, mely szerint gyógyszert csak gyógyszertár forgalmazhat. Szabályozási igényként jelentkezett, hogy a fekvőbetegek gyógyszerellátása is e törvényben meghatározandó legyen. E javaslatokat dr. Pusztai Erzsébet képviselőtársam indítványával elfogadni javasoljuk.
Tisztelt Képviselőtársaim! Még egyszer köszönöm figyelmüket, érdeklődésüket. Az elhangzottakra tekintettel is kérem, hogy ezt a nagyon fontos törvényjavaslatot a kormány által javasolt, támogatott formában fogadják el, megalkotva ezzel a Magyar Köztársaság első nemzeti gyógyszertörvényét.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(18.20)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me