HEGYI GYULA

Full text search

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Igyekszem nagyon rövid lenni. Kizárólag azért szeretnék hozzászólni, mert az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése is tárgyalta ezt a kérdést. Fél napon keresztül egy nagyon izgalmas vita volt, amelyben magam is hozzászóló voltam, és Bogár László képviselőtársammal együtt több módosító indítványt is adtunk be néhány hónappal ezelőtt Strasbourgban. Ennek a vitának a lényegét szeretném - valóban csak két-három percben - önökkel is megosztani.
Azt gondolom, ahogy az államtitkár asszony mondta, hogy a Charta Egyezmény legfontosabb tartalma természetesen az, hogy az energiapiacot liberalizálja, és hozzáférhetővé teszi a volt Szovjetunió energiapiacát a szabad világ piacgazdaságai számára. Ugyanakkor, ahogy az elnök úr az elég hosszú címmegjelölésben közölte is, ezzel kapcsolatban az energiahatékonyságról és annak környezeti vonatkozásairól is szólnak ezek a megállapodások. Nagyon fontos hangsúlyozni azt, hogy a megújítható energiaforrások és az energiahatékonyság kérdése valóban a jövő évszázad, valóban környezetünk és az emberiség túlélésének egyik alapvető kérdése.
Az energiának ugyebár két fajtája van. Az egyik - ha szabad ezt a kifejezést használni - az egyszer használatos, amely kibányászása, kinyerése után elégetésre kerül, felhasználása közben káros mellékanyagokat bocsát ki, pusztítja a környezetet, hozzájárul a légkör általános felmelegedéséhez, a klímaváltozáshoz, egészségkárosító és hosszabb távon az egész emberiség túlélését veszélyezteti. Ezek az úgynevezett fosszilis energiák, amelyekkel szemben a környezetvédők - legalábbis a valódi környezetvédők - a világon mindenütt fellépnek. Másrészt vannak a megújítható, tiszta, környezetbarát energiaforrások, olyan természeti erők, amelyek a Teremtő jóvoltából fogyhatatlanul állnak rendelkezésünkre: a szélenergia, a napenergia, a vízenergia.
(11.10)
Ezzel kapcsolatban tervezik Nyugat-Európában egyre többen és komoly politikai körökben is egy olyan adóreform megvalósítását, amely a munkajövedelem-, a személyi jövedelemadó helyett hosszú távon a környezetre káros energiaforrások, elsősorban az ásványolajtermékek felhasználását adóztatja meg. Igen komoly adót kellene kivetni e koncepció szerint a környezetet károsító emisszióra, a környezetre veszélyes melléktermékek kibocsátására, a szemét és a hulladék előállítására. Például olyan áfarendszer kellene, amelyben az újrafelhasználható anyagokból készült termékek forgalmi adója lényegesen kisebb, mint az egyszer felhasználható és káros melléktermékeket előállító termékeké.
A filozófia csakis az lehet, tisztelt képviselőtársaim, hogy pénz végeredményben végtelen számban nyomtatható a bankjegynyomdákban, de a természeti értékek nem teremthetők újjá. A következő évtizedekben ezért az energiapolitika lesz a kultúra, a civilizáció túlélésének talán legfontosabb kérdése. Optimista emberként őszintén remélem, hogy a következő ciklusban a hazai környezetvédelemnek ez lesz a legfontosabb témája, a megújítható energiaforrások és az energiahatékonyság kérdése. Örülök, hogy elénk került ez a hosszú nevű határozat, és én magam abban a reményben fogom elfogadni, hogy egyre inkább környezetbarát energiapolitikát folytat egész Európa, és benne Magyarország is.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me