T. ASZTALOS ILDIKÓ

Full text search

T. ASZTALOS ILDIKÓ
T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az önök előtt lévő H/5580. számú országgyűlési határozati javaslat az Európai Energia Charta Egyezmény, valamint az ehhez kapcsolódó dokumentumok megerősítéséről szól.
Ezt többéves tárgyalás eredményeképpen eddig 52 ország írta alá, köztük hazánk is. Az egyezmény érvénybe léptetésének feltétele 30 ország ratifikációs okmányának letétbe helyezése volt. E feltétel az év elejére teljesült, így az egyezmény 1998. április 16-ától hatályos. A Magyar Köztársaság nem vállalta az egyezmény ideiglenes alkalmazását, mert a megerősítés feltételének tekintettük, hogy az energetikában számunkra fontos partnerorszá-gokra nézve hatályossá váljon az egyezmény.
Tisztelt Országgyűlés! Az Európai Energia Charta Egyezmény fő célja, hogy biztosítsa a gazdasági együttműködési és fejlesztési szervezet tagországainak a Független Államok Közössége energiaforrásaihoz való hozzáférését, és az oda irányuló befektetések kedvező feltételeit.
Az egyezmény célja továbbá, hogy katalizátorszerepet töltsön be a közép- és kelet-európai országok piacgazdaságának kialakulásában, elősegítse ezen országok integrálódását a nemzetközi gazdasági életbe, hozzájáruljon az energiahatékonyság növeléséhez, valamint a környezet fokozottabb védelméhez. A beruházások előmozdítása és védelme érdekében az egyezmény biztonságos, kedvező és áttekinthető feltételrendszert biztosít a külföldi befektetők számára.
Az Európai Energia Charta Egyezmény elfogadása összhangban van a gazdaság- és az energiapolitikai céljainkkal, és nemzetgazdaságunk egészét szolgálja. Ezúton köszönöm a külügyi bizottság egyhangú támogatását, és kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a határozati javaslatot elfogadni szíveskedjen.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me